Cum ne afectează social media sănătatea mentală

Academia Barbatilor

Internetul ne-a oferit lucruri extraordinare. La o simplă atingere de buton, știm unde sunt cele mai apropiate baruri și restaurante. Avem la îndemână răspunsurile la toate întrebările pe care le-am putea adresa. Puterm vorbi cu prieteni sau cu membrii familiei aflați la mii de kilometri distanță în timp real, fără a fi nevoiți să părăsim confortul casei. Știm ce fac prietenii noștri din liceu, ce părere au despre politică și ce au mâncat la cină oameni pe care abia dacă-i cunoaștem. Totul printr-un click de mouse sau prin deschiderea unei aplicații de social media.

Dacă ar fi să întrebi pe oricine, cel mai probabil ți-ar spune că lumea nu a fost niciodată mai conectată ca acum.

Se pare însă că, după spusele a sute de oameni de știință și în urma studiilor psihologice, social media este o zonă care produce mult rău. Mai jos vei găsi însumate motivele pentru care social media ne afectează sănătatea mentală.

Social media creează așteptări nerealiste despre viață

Următorul lucru nu este șocant pentru nimeni dar social media – lucrurile pe care le vedem pe Facebook, Instagram și Twitter – reprezintă de multe ori exagerări alarmante, care pot induce în eroare prin informații false despre viața anumitor oameni.  Nu e nimic nou în asta: oamenii au promovat extravaganța încă de când tot omenirea a inventat-o.

Ce este interesant – și îngrijorător – e faptul că modul în care se comportă unii oameni în zona de social media începe să aibă impact în legătură cu modul în care noi înșine începem să ne comportăm, în viața reală. Un studiu realizat pe persoane din Anglia, Spania, Franța și Italia a concluzionat că 66% dintre cei chestionați postează pe social media cu scopul de a face ca viața să pară mai excitantă, mai plină de aventură și mai interesantă decât este în realitate.

Utilizarea rețelelor sociale ne face mai triști

social mediaAsta este mai puțin evident- în special dacă ești într-o zonă în care 90% din conținutul social media este compus din pantofi sport, meme-uri și poze cu animale – lucruri care, până la urmă, ne fac fericiți.

Pentru că, de fapt, asta așteptăm de la social media. Mergem pe un „perete” când suntem stresați sau plictisiți, apoi dăm scroll prin numeroasele feed-uri căutând o eliberare de moment din lumea reală care ne înconjoară. Nu sună atât de rău la suprafață dar efectele adverse sunt foarte periculoase.

Deși în mod cert social media joacă un rol benefic pentru a ajuta la menținerea stării psihologice de bine, studiile arată lucruri din ce în ce mai clare: „conexiunile sociale” măresc  anxietatea și stresul.

Un studiu făcut de echipa de cercetare de la UC San Diego a concluzionat că pe măsură ce  oamenii folosesc Facebook-ul mai mult, de-a lungul timpului, cu atât sunt predispuși la a experimenta probleme mentale și capătă diverse insatisfacții.

Un alt studiu, condus de Young Health Movement și de Royal Society for Public Health, a descoperit că persoanele cu vârste între 14 și 24 de ani, consideră că social media duce la creșterea hărțuirii, a anxietății cu privire la imaginea corporală și a stărilor de despresie și singurătate. Instagram-ul a fost încadrat drept rețeaua socială care ofensează cel mai mult.

Social media ne face irațional de invidioși

Probabil, cu toții ne facem vinovați de asta. Mihai, tipul din liceu, despre care credeai că nu va ajunge nimeni în viață, a reușit cumva să-și câștige existența călătorind și experimentând cele mai bune lucruri– totul, grație unor filtre foto alese perfect pentru fotografii postate la momentul oportun.

Tu? Lucrezi într-un birou. Ai două vacanțe pe an – în fiecare an – și de obicei le petreci în dormitor, ascunzându-te câteva zile de lumea exterioară. La naiba cu Mihai!

Așa începe. După care călătoriile nesfârșite ale tipului se transformă în bebelușul adorabil al lui Marius, noul BMW al lui Dorin de la vânzări și noua prietenă superbă a lui Cristi. Dintr-o dată, viața ta – serviciul în marketing de nivel mediu, Fordul tău amărât, pisica ta tărcată – nu mai înseamnă nimic. Cel puțin, așa ți se pare.

Dacă această analogie te-a atins puțin (deși probabil n-a făcut-o), ei bine, nu ești singurul. Un studiu realizat anul trecut de Kaspersky Lab a arătat cu cât oamenii folosesc mai mult social media, cu atât devin mai invidioși pe semenii lor.

Potrivit studiului, aproximativ 60% dintre participanți au spus că au cel puțin un prieten care are o viață mai bună decât a lor, bazându-se strict pe prezența din social media iar aproximativ jumătate au spus că au fost supărați după ce au văzut pozele de la un eveniment din viața unui prieten. O pătrime dintre participanți au spus că sunt invidioși dacă văd că un prieten apreciază postarea altcuiva și nu a lor.

dependență social mediaRețelele de socializare pot distruge relații

Dacă nu ești atent cu ceea ce postezi pe rețelele sociale, acest lucru îți poate ruina foarte ușor relațiile. Și nu e vorba doar despre cuplurile acelea pe care nu le suportăm și care fac totul împreună pentru ‘Gram.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Michigan a examinat legătura dintre nivelul de insecuritate în ceea ce privește atașamentul de persoane și intruziunea electronică (urmăritul persoanelor dragi altora, prin intermediul social media). Rezultatul a arătat faptul că, în rândurile liceenilor, cu cât erau mai anxioși (și cu cât existau mai multe probleme de încredere), cu atât era mai ridicat nivelul de utilizare a social media pentru a „verifica” alte persoane.

În termeni comuni, înseamnă că odată cu creșterea utilizării rețelelor sociale, cresc și șansele ca tu să devii o povară pentru persoana dragă ție și – șocant! – capacitatea ta de a te încrede în aceasta va scădea.

Desigur, nu e vorba doar despre adolescenți. Alt studiu, publicat în Psychology Today, a explorat legătura dintre oamenii aflați în relații: cât de des folosesc Facebook-ul și frecvența conflictelor generate de Facebook. Mulți dintre cei 205 participanți au observat, la rândul lor, o corelație între uzul Facebook-ului și conflictele generate prin el. De asemenea, au descoperit o legătură notabilă între conflictele care au la bază platforma Facebook și rezultatele dezastruoase din relații.

Rețelele de socializare creează dependență

Deasupra tuturor lucrurilor prezentate, cireașa de pe tort și piesa de rezistență este faptul că cercetările au demonstrat următorul lucru: indiferent de cât de rău ne poate face să ne simțim, de cât de mult afectează în mod negativ relațiile noastre și de aportul enorm pe care îl are în viața de zi cu zi, suntem în continuare dependenți de activitatea pe rețelele de socializare.

Cu adevărat dependenți! Și, mai rău, suntem dependenți de social media pentru că a fost creată de această manieră, să creeze dependență. Chiar și acum, când suntem mult mai conștienți de acest lucru decât eram înainte, situația nu se îmbunătățește. De fapt, este atât de rău încât au apărut locuri denumite pompos Centrul pentru Dependența de Internet.

Nu-i așa că totul pare dintr-un film prost, atunci când te gândești și realizezi că sunt miliarde de utilizatori de social media în toată lumea, peste 300 ore de videoclipuri încărcate pe YouTube în fiecare minut și 70 milioane de fotografii puse pe Instagram în fiecare zi? Ce făceam înainte cu timpul pe care acum îl petrecem pentru așa ceva, de cele mai multe ori un timp inutil, care ne distruge? Nu cumva eram mai fericiți?

Citește și cum să faci bani pe Instagram în 2018