Cum rămâne: Olanda sau Netherlands?

Academia Barbatilor

Academia Barbatilor

, News

Probabil niciodată nu ai denumit Țara Lalelelor altfel decât ai învățat la școală: Olanda. Când te gândești la Olanda îți vin în minte mori de vânt, lalele, saboți, van Gogh, canale, Ajax și vitrinele din Cartierul Roșu al Amsterdamului. Doar că, din punct de vedere tehnic, greșești. Ba mai mult: de la 1 ianuarie 2020, nu mai putem vorbi despre „Olanda”, denumirea oficială a țării fiind stabilită de autoritățile ei, fără echivoc, la… The Netherlands – Țările de Jos.

Olanda devenise un nume universal acceptat pentru Netherlands. Până și site-ul oficial al ministerului de turism se numește holland.com, deși Holland, practic, este doar numele unei regiuni din partea de vest a țării.

Olanda, o regiune a Olandei

Între secolele 10 și 16, Holland era o regiune unificată din punct de vedere politic, ce făcuse parte din Imperiul Roman și care era condusă de Conții de Holland. Până în secolul 17, regiunea s-a dezvoltat foarte mult, devenind o putere maritimă și economică, dominând celelalte provincii ale noii și independentei republici Olandeze (Dutch).

harta olanda
Olanda de Nord și de Sud, cele două provincii… neerlandeze

Confuzia începuse, așadar, în vremurile așa-numitei Epoci de Aur, când navigatorii olandezi (nu-i putem numi altfel, fiindcă în limba română nu avem o traducere pentru Dutch) colindau mările în căutarea de noi ținuturi, de rute noi și de condimente. Când erau întrebați din ce țară provin, ei spuneau că sunt din nordul sau din sudul Olandei, ceea ce presupunea că Olanda este o țară.

Însă Țările de Jos au trecut de-a lungul vremii prin multe schimbări de nume, atât de multe încât confuzia s-a generalizat. Din 1588 în 1795, țara era cunoscută drept Republica celor Șapte Țări de Jos Unite. După ce republica a fost cucerită de trupele franceze, în 1795, a devenit Republica Batavă. Împăratul Napoleon Bonaparte l-a numit rege al acesteia pe fratele său, Louis, în 1806, transformând republica în regat. De aceea, uneori mai auzi pe la TV că olandezii sunt numiți batavi.

După retragerea lui Napoleon din zonă, Țările de Jos au rămas un regat condus de Willem I de Orania (cunoscut și drept Willem al VI-lea, principe de Orange, mare duce de Luxemburg). În 1815, el a devenit primul rege al Țărilor de Jos Unite, care includeau sudul Țărilor de Jos și Marele Ducat de Luxemburg.

Numai că, în anul 1831, marile puteri europene au decis ca Belgia să devină independentă, iar Olanda, așa cum o știm astăzi, și-a conturat definitiv granițele. La acea vreme provincia Olanda a avut cea mai mare contribuție la bunăstarea economică a țării. Așa că a devenit cel mai comun nume folosit atunci când se făcea referire la… Netherlands.

Olandezi sau neerlandezi?

fani olanda
Foto: Pinterest

În realitate, „Olanda” reprezintă doar două dintre 12 provincii oficiale ale The Netherlands: Noord și Zuid Holland, aflate în vestul țării. Aici se află capitala Amsterdam, Haga – orașul în care se află gvernul și Rotterdam, cel mai mare și mai important port european. Celelalte 10 provincii ale Netherlands sunt Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland și Limburg, fiecare având propria capitală și administrație. Deci, dacă e să fim riguroși, a numi The Netherlands Olanda e ca și cum ai numi Marea Britanie… Anglia. Dacă însă călătorești în Amsterdam, e corect să spui că ai ajuns în Olanda.

Problema, în special pentru limba română, este cum numești oamenii care trăiesc în Netherlands? Englezii le spun dutch. Noi, probabil, ar trebui să-i numim neerlandezi. Cei care trăiesc în regiunile Olanda de Nord și de Sud rămân olandezi. Se va obișnui însă cineva cu toți acești termeni, așa cum își dorește guvernul… neerlandez? Probabil că nu, cel puțin deocamdată, și, cu siguranță, olandezii de rând nu se vor supăra dacă îi vom numi în continuare așa.

Citește și: 7 locuri interesante pe care să nu le ratezi în Amsterdam