Cum să adormi când e zgomot

Academia Barbatilor

Poate că ai un coleg de cameră în cămin căruia îi place să stea până târziu, în noapte, cu muzica tare. Poate că ajungi într-o cameră de hotel iar dedesubt e chiar sala de petreceri din care se aud acordurile muzicii live, în timp tu vrei să dormi fiindcă ești foarte obosit. Zgomotul este principalul inamic al celor care-și doresc să se odihnească. Cum să adormi când e zgomot? Avem câteva tehnici.

Lipsa de somn nu te va transforma a doua zi într-un zombie, dar cu siguranță poate avea implicații negative asupra sănătății, iar principalele zone vizate sunt tensiunea arterială și depresia. Totuși, indiferent dacă te afli în propriul dormitor sau într-o cameră de hotel, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a bloca zgomotele din timpul nopții, care îți alungă somnul.

1 Apelează la „zgomotul alb”

zgomot albPoate părea absurd să încerci să rezolvi o problemă de zgomot apelând la alt zgomot. Dar studiile spun că zgomotul alb e foarte util atunci când ai de-a face cu încăperi zgomotoase, acesta având rolul de a te ajuta să adormi.

Zgomotul alb este denumirea generică folosită pentru semnalele electromagnetice produse de fondul natural al Terrei, el fiind un semnal aleator cu o bandă de frecvențe foarte mare (sursa). Zgomotul alb acționează în așa fel încât nu vei auzi niciun alt zgomot venit din exterior, scoțându-ți din cap orice alt „zgomot dăunător”.

Sunt multe tipuri de zgomot alb, iar experții consideră că oricare dintre ele e bun, dacă e consistent, fără un tempo sau o variație. Poți apela la unele aparate din cameră ca să-l producă – prcum aparatul de aer condiționat sau un ventilator – dar și mai bună e o aplicație de mobil. Descarcă una și folosește-o la ananghie, punându-ți un fond de ploaie, de ciripit de păsări sau de apă curgătoare.

2 Dopurile de urechi

Dopurile de urechi vor reduce zgomotul exterior, fiind unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru a bloca sunetele și asigurându-ți un somn liniștit. De fapt, unele dopuri sunt atât de bune, încât te vei afla în situația în care din cauza lor te vei trezi prea greu. În tot cazul, va trebui să investești în niște dopuri de calitate, deoarece cele ieftine sunt apă de ploaie și îți mai și irită urechile.

Cel mai bun lucru în legătură cu dopurile de urechi este că le poți utiliza în diverse ocazii, nu doar în pat. Dacă te afli într-un loc zgomotos și vrei să înveți pentru examenul următor sau pur și simplu vrei să citești o carte în tren, le poți folosi fără probleme. Găsești multe dopuri de urechi pe piață, dar caută-le pe cele cu rating NRR 33 și asigură-te că le porți în mod corect.

3 Produse cu izolare fonică

Cum să adormi când e zgomotDacă dopurile de urechi și zgomotul alb nu funcționează, următorul pas este să investești într-o pereche de căști cu izolare fonică. Scotocește netul și vei găsi o mulțime de opțiuni, dar nu te aștepta ca un asemenea produs, de calitate, să fie și ieftin. Și cel mai bine este să mergi în magazin și să le testezi, pentru a vedea cât de bine izolează fonic.

De asemenea, poți achiziționa o pereche de dopuri de urechi hi-tech, care au înglobat un chip acustic al cărui scop e să lase să treacă doar zgomotul alb, blocând orice alt tip de sunet peste un anumit nivel al decibelilor. Aceste dopuri sunt perfecte când vrei totuși să știi ce se întâmplă în jurul tău.

4 Negociază cu… cauza zgomotului

De unde vine zgomotul sau cine face un zgomot atât de mare în toiul nopții? Răspunsul la aceste întrebări îți va permite probabil să negociezi cu sursa zgomotului. Colegii care ascultă muzică la maxim sau se uită la filme cu sonorul dat tare pot fi înduplecați să fie mai empatici cu dorința ta de a dormi. Faptul că împarți camera cu ei, presupune acordarea unui respect reciproc.

Mai greu e când dormi într-un hotel iar vecinii sunt necunoscuți. Însă aici totul depinde de capacitatea ta de convingere și de cât de bine îți expui cauza.

5 Izolează fonic camera

Sunetele își pot face loc în încăpere și prin cele mai mici găuri. De asemenea, undele sonore se pot transmite și prin cei mai groși pereți, iar acest fapt chiar înrăutățește lucrurile. În tot cazul, dacă reușești să astupi găurile, există șanse bune să te odihnești. Începe cu ferestrele și asigură-te că le închizi bine. În privința găurilor – acoperă-le cu haine, cu pături sau cu prosoape.

De asemenea, dacă ai draperii groase la ferestre, ai deja o bilă albă, fiindcă acestea acționează ca un paravan foarte bun în calea sunetelor. Poate suna dificil să încerci să izolezi fonic camera în aceste moduri empirice dar, oricât ar părea de surprinzător, ele funcționează.

6 Negociază cu factorii psihologici

Cum să adormi când e zgomotTe întrebi de ce oare unii dintre prietenii tăi nu au nicio problemă în a dormi în locuri zgomotoase? Răspunsul la această întrebare poate fi pentru că s-au obișnuit cu zgomotul și acesta nu-i mai afectează din punct de vedere psihic. Nu e întotdeauna posibil să porți dopuri de urechi sau să apelezi la zgomotul alb, în special atunci când călătorești și ajungi în diverse camere de hotel. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încerci să te odihnești noaptea. Iar în acest sens trebuie să-ți antrenezi creierul să blocheze zgomotele.

Felul în care reacționezi la zgomote determină dacă poți sau nu să dormi. Încearcă să te relaxezi și să-ți reglezi respirația, în așa fel încât să-ți pregătești organismul pentru somn. Dezvoltă o atitudine pozitivă legată de zgomote și, indiferent de cine le face, nu-ți abate mânia sau nervii asupra persoanei respective, fiindcă în acest mod îți va fi din ce în ce mai greu să dormi.

Citește și ce să faci când nu poți să dormi