Cum să aduni multe mile când călătorești cu avionul

Academia Barbatilor

De când au apărut (cu mai mult de 30 de ani în urmă), programele de fidelizare pentru cei care zboară frecvent au suferit numeroase modificări (ca și industria aeriană în sine). Cu toate că încă este posibil să obții câteva recompense majore și cu toate că unii încă își pierd timpul colecționând puncte pe care nu le vor folosi niciodată, programele de astăzi arată foarte diferit față de cele de acum câțiva ani.

Brian Kelly (așa numitul „The Points Guy” – tipul din spatele site-ului ThePointsGuy.com) punctează faptul că o schimbare uriașă a fost dată de modul în care multe companii aeriene calculează acum recompensele. Deseori numit un „model bazat pe venit”, acesta recompensează călătorii în funcție de sumele pe care le cheltuiesc (și nu în funcție de distanțe). Cu alte cuvinte, acestea sunt programe serioase de… cheltuit bani.

cum să aduni mileAcesta poate fi un lucru bun sau unul mai puțin bun, în funcție de ce tip de călător ești. Dacă zbori de obicei la clasa economică, probabil că nu vei avea foarte multe beneficii. Pe de altă parte, Kelly spune că „doar câteva călătorii făcute la business class pe an” s-ar putea traduce într-o mulțime de mile adăugate în cont.

Deși pot apărea mai multe schimbări în viitor, iată câteva dintre cele mai bune modalități de a câștiga aceste mile:

1 Axează-te pe destinațiile în care zbori frecvent

Cele mai frecvente programe de fidelizare sunt gratuite, așa că nu strică să te înscrii la cât mai multe. Cu toate acestea, e mai probabil să câștigi mai multe puncte dacă te înscrii la câteva companii aeriene care execută rute de interes pentru tine.

Este mai bine să ai 100.000 de puncte de la un singur zbor, decât 10.000 de la 10. Pe lângă asta, este posibil ca acele puncte să expire dacă contul rămâne inactiv pentru o anumită perioadă de timp (de obicei 18 luni), deci va trebui să monitorizezi orice cont deschis, altfel riști să pierzi milele adunate.

2 Ia în considerare partenerii

Multe companii aeriene aparțin rețelelor de transportatori autohtoni străini, cum ar fi Oneworld, SkyTeam și Star Alliance. Aceste organizații, din care automat vei face parte când te înscrii în programul de fidelizare al unei companii aeriene, îți permit să câștigi, să combini și să răscumperi mile la orice companie aeriană parteneră. Așa că le vei alege în funcție de companiile aeriene pe care le folosești cel mai des. Partenerii sunt listați pe site-urile lor.

3 Obține un bonus

Pentru a te convinge să le cumperi serviciile, emitenții cardurilor de credit oferă adesea mile  bonus. Această ofertă se găsește în promoția lor, negru pe alb, scrisă cu caractere mari. În versiunea detaliată, mai puțin vizibilă, vei găsi termenii și condițiile – care includ suma de bani pe care trebuie să o cheltuiești cu cardul în decurs de câteva luni.

Alina Comoreanu, analist la site-ul financiar WalletHub.com, spune că astfel de carduri pot fi atractive dacă plănuiești o călătorie lungă în viitorul apropiat și te aștepți ca oricum să cheltuiești acei bani. Reține, totuși, că dobânzile sunt adesea ridicate sau chiar foarte ridicate.

4 Alege cardul de credit potrivit

cum să aduni mileUtilizarea unui card de credit cu recompense pentru toate achizițiile tale (și plata acestuia lunar) poate fi un alt mod de a câștiga mile. Există două tipuri de carduri de care trebuie să știi: cardurile afiliate unei anumite companii aeriene și carduri de recompense generice, care oferă mai multe premii, inclusiv mile. „Principala diferență dintre carduri este următoarea: cardurile afiliate companiilor aeriene îți oferă mai multă satisfacție atunci când sunt utilizate cu compania aeriană respectivă, în timp ce cardurile generice oferă un spectru mai larg de recompense”, spune Comoreanu.

De exemplu, cardurile generice îți permit să folosești mile la o varietate de companii aeriene, nu doar la una. Dacă știi că nu o să folosești milele pentru călătorii, le poți răscumpăra pentru alte lucruri, inclusiv numerar. „Returnarea banilor este întotdeauna mai sigură”, spune Comoreanu. „Punctele se pot devaloriza cu ușurință, iar clienții pot primi mai puțin decât aveau la început”

5 Mănâncă în oraș

O altă bună modalitate de a strânge puncte și de a evita expirarea lor este să îți conectezi cardul tău de credit la un program de mese pentru planul de fidelizare. Când plătești o masă la un restaurant partener folosind acel card, primești puncte. Numerele variază în funcție de consumație.

6 Utilizează portalurile de cumpărături

Multe companii aeriene au portaluri de cumpărături pe site-urile lor. Navigând mai întâi pe prima pagină și făcând clic pe un comerciant participant, poți câștigă puncte achiziționând produse.

7 Zboară

Da, poți câștigă mile atunci când zbori – un fapt ușor de trecut cu vederea. Din cauza trecerii la programele bazate pe venituri, un bilet costisitor îți poate aduce mai multe mile decât unul ieftin, chiar dacă traseul acestuia acoperă o distanță mai mare. Bineînțeles că acesta nu este un motiv să cumperi un bilet la un tarif exorbitant – mai ales dacă tu ești cel care plătește facturile.

Citește și cum să supraviețuiești unui accident de avion