Cum să alegeți schiuri, clăpari, plăci de snowboard și boots potriviți

academia barbatilor

Odată cu venirea iernii, oferta magazinelor care vând schiuri, plăci de snowboard, clăpari sau buți a devenit tot mai diversificată și cel mai probabil mulți se întreabă cum să aleagă echipamentul potrivit.

Atunci când se aleg schiuri trebuie ținut cont de câteva caracteristici: rigiditate, raza la mijloc și lungimea.

Din punct de vedere al rigidității:

  • Moale – schiurile cu flex moale destinate schiorilor începători sau intermediari care nu schiaza cu viteză mare. Aceste schiuri nu beneficiază de un grad mare de precizie și vibrează la viteze mari.
  • Rigid – pentru schiori avansați, care au nevoie de schiuri precise si stabile la viteză mare, deoarece reacționeaza rapid și exact la fiecare mișcare a schiorului.

magazin-schi-clapari-snowboard-buti-alegere-echipament-iarna-potrivit

Din punct de vedere al razei la mijloc a schiurilor avem:

  • Mai mică sau egală cu 72 mm – Carvuri – datorită mijlocului subtire, tranziția de pe o parte pe alta a schiului este mult mai rapida. Acest lucru va duce la o durata de timp mai mare in care schiul stă pe canturi, ceea ce conferă o stabilitate mult mai mare, mai ales pe zăpada tare. Daca schiați pe o pârtie amenajată, acest schi este cel mai bun.
  • Între 73-88 mm la mijloc – Mid Fat– schiurile din aceasta categorie sunt bune atât pe partii amenajate, cât și în zone cu zăpadă nebătută.
  • Între 89-100 mm – Fat – destinate schiatului în zăpadă adâncă, dar cu performanțe scăzute pe pârtii bătute.
  • Mai mare de 100 mm – Super Fat – destinate exclusiv schiatului în zăpadă adancă.

Alegerea lungimii corecte a schiurilor are o importanta deosebită, care se va modifica pe măsură ce schiorul avansează de la stadiul de începător la cel de profesionist.

schi-dimensiune-cum-alegere-echipament-iarna-potrivit-1

Schiurile clasice (drepte) au, de obicei, lungimea între 175 și 210 cm iar carv-urile (cele mai subțiri în zona legăturilor și mai late la vârf și coadă) sunt cu aproximativ 15-20 cm mai mici decat cele clasice.

tabel-schi-alegere-schiori-echipament

Carv-urile ar trebui să ajungă undeva între nas și bărbie. Schiurile mai scurte sunt ușor controlabile în curbe strânse, iar cele lungi sunt recomandate celor care vor sa schieze agresiv, la viteze mari pe pârtii.

 placa-snowboard-cum-alegere-echipament-iarna-potrivit-1

Pentru placa de snowboard trebuie avute în vedere flexibilitatea și lungimea – în funcție de greutate. O placă flexibilă ajută la luarea virajelor, iar una rigidă este mai stabilă.

tabel-alegere-placa-snowboard

În mod normal ca începători trebuie să alegeți o placă care să vă ajungă undeva între umăr și bărbie, însă trebuie ținut cont și de greutatea fiecăruia, iar mai sus am atașat un tabel orientativ.

 clapari-cum-alegere-echipament-iarna-potrivit-1

În ce privește clăparii și buții, dacă se dorește un model bine ajustat – atunci trebuie adăugat un număr la mărimea de la pantofii de zi cu zi.

snowboard-buti-cum-alegere-echipament-iarna-potrivit-1

tabel-marimi-boots-clapari-buti-snowboard-alegere

Dupa închiderea clăparilor sau buților, degetele picioarelor trebuie să atingă vârful când se stă drept, iar în poziție de schi cu genunchii îndoiți, piciorul se retrage în așa fel încât să permită mișcarea degetelor.