Cum să alegi bradul de Crăciun

Academia Barbatilor

Se apropie Crăciunul și, nu-i așa?, începe nebunia. Iar una dintre cele mai… nebune părți ale ei este să goana după brad. Asta în caz că nu ai optat pentru unul artificial, sub pretextul oficial că te-ai decis să salvezi planeta și să nu participi la masacrul pădurilor, lucru fals, de altfel – motivul pentru care ai ales bradul artificial este că te-ai săturat să alergi an de an după cel mai frumos copac din oraș.

Daaar, în cazul în care entuziasmul Crăciunului e atât de mare încât ții cu tot dinadinsul să-ți miroasă a brad în casă, care să și reziste vreme de cel puțin două-trei săptămâni, hai să vedem care ar fi trucurile alegerii celui mai bun brad de Crăciun. Adică dacă tot o faci, să nu cumperi ultima ciumăfaie verde, care să se scuture ca un câine zgribulit la primul contact cu caloriferul lângă care probabil ai de gând (în mod greșit) să-l „plantezi”.

Fă măsurători

Înainte de a te arunca să cumperi cel mai înalt brad din oraș, măsoară-ți înălțimea camerei. E neplăcut să te trezești că ai cumpărat un copac prea înalt, din care să fii nevoit să tai tocmai vârful (din cealaltă parte a tulpinei chiar e mai greu s-o faci).

Prospectează piața

Identifică locurile în care se vând brazii – de regulă în piețe, pe lângă hipermarketuri sau la marketurile de bricolaj. Nu te grăbi să cumperi bradul cu o lună înainte de Crăciun, pentru că nu ai de unde să știi dacă acesta va rezista în locul în care ar urma să-l depozitezi.

Decide-te la forma bradului

Ce-i drept, nu tuturor ne plac aceleași tipuri de brazi. Unii îi vor înalți și filiformi. Alții preferă grăsunii îndesați. Desigur, majoritatea caută însă bradul cu forma perfectă. Poveștile copilăriei, desenele animate, filmele văzute când eram mici și-au pus amprenta involuntar asupra gusturilor noastre în privința brazilor. La capitolul „formă” trebuie să iei însă în calcul și bugetul de care dispui. Un brad ieftin nu va fi aproape niciodată frumos, decât dacă îl iei pe ultima sută de metri și vânzătorul vrea să scape de el, ca să bea și domnia lui un pahar de vin liniștit, în așteptarea Moșului.

Verifică brazii

Nu cumpăra la prima mână! Uită-te cu atenție la brazi și ține minte următoarele lucruri: când brazii sunt tăiați, ei sunt supuși unui stres evident, în timpul acestei acțiuni pierzând o mulțime de ace – lucru absolut normal. Unii comercianți îi scutură, alții nu. Faptul că sunt ace care cad din brad poate reprezenta un semn că bradul e deja trecut dar e posibil să nu fie, tocmai din motivul de mai sus: nu a fost scuturat după tăiere. Ideea e că acele trebuie să fie verzi și să arate proaspete. Iar testul simplu pe care trebuie să-l faci este să iei un ac și să-l îndoi. Dacă pocnește, bradul e vechi și se va scutura rapid când îl aduci în casă.

O altă metodă de a-i testa prospețimea este prin a-l cântări. După ce e tăiat, bradul nu mai produce sevă ci va continua să-și folosească seva rămasă, până la ultima picătură. Acest lucru poate fi observat de un pădurar cu experiență sau de un pomicultor. Dar o poți face și tu dacă sesizezi că bradul e lipicios. „Lipiciul” e un indiciu al faptului că bradul încă e proaspăt. Dacă iei bradul în brațe și îl simți greu, înseamnă că e proaspăt. În fine, un al treilea indiciu e dat de flexibilitatea ramurilor. Dacă acestea pocnesc atunci când le îndoi, e clar că seva s-a scurs și bradul e pe ducă.

Taie bradul înainte de a-l duce acasă

Mulți comercianți îți oferă acest serviciu și se oferă să-ți taie din brad dacă acesta e prea stufos sau dacă ai nevoie să îi cioplești baza. După ce ai ajuns cu el acasă (atenția la cum îl transporți!) așează-l, până în momentul montării pe stativ, într-un recipient cu apă. Nu-l îneca totuși în apă și nu-i pune zahăr, oțet sau alți aditivi, fiindcă nu au niciun efect. Hidratează-l și-atât. Când îl montezi, nu-l pune direct lângă o sursă de căldură, precum caloriferul sau aerul condiționat cald, nu-l așeza nici lângă o fereastră în care bate soarele. Orice tip de căldură îi va grăbi sfârșitul: acele se vor usca și vor cădea mult mai repede.

Meeeery Christmas!