Cum să alegi cel mai bun loc în avion

Academia Barbatilor

Atunci când ai uitat să-ți faci check-in-ul online, de câte ori nu te-ai gândit, în drum spre aeroport, oare ce fel de loc vei avea în avion? Dacă persoana de la check-in îți va spune că nu mai are decât locuri la mijloc? Dacă scaunele au un spațiu atât de mic între ele încât picioarele tale kilometrice nu vor încape decât dacă îți ții genunchii la gură? Sau dacă, ruleta rusească, vei nimeri lângă o persoană care ar fi trebuit să-și cumpere două locuri, ca să nu fie nevoită să se întindă și pe jumătate din scaunul tău?

Suntem siguri că ai locuri preferate în avion. E normal. Nu e plăcut, de pildă, ca pe un zbor lung să ajungi chiar lângă zona toaletelor. Sau, dacă stai la culoar, să fii lovit accidental de tot felul de pasageri neatenți sau chiar de către însoțitorii de zbor. În orice avion există locuri mai bune și mai puțin bune. Iar un loc bun poate însemna o experiență de zbor mult superioară unuia prost. Așa că ideal ar fi să încerci să ai parte de locuri cât mai bune, pentru a ajunge la destinație relaxat și odihnit. Ce e de făcut?

Rezervă-ți zborul din timp, direct cu compania aeriană

Cu cât rezervi un zbor mai din timp, cu atât mai multe locuri libere sunt disponibile. Dacă rezervi un zbor last-minute ai o șansă mare să ajungi pe unul dintre locurile de mijloc. Cel mai rău scenariu, nu-i așa? Cui îi place să stea pe mijloc? Dacă faci rezervarea direct la compania aeriană vei fi îndreptățit să selectezi ce loc dorești, spre deosebire de cazul în care rezervi printr-un intermediar.

Apelează la SeatGuru

Pe site-ul SeatGuru.com (și în aplicația cu același nume) sau pe Seatexpert.com, găsești harta cu locurile din avioane pentru aproape orice zbor din lume. Introduci compania aeriană și numărul zborului și ți se deschide o hartă interactivă din care vei putea să-ți faci o idee despre care sunt cele mai bune locuri din avionul tău: pe un cod de culori ai marcate cele mai bune, cele mai proaste și cele mai dubioase locuri, în funcție de review-urile făcute de pasageri. Vezi care-s locurile cu spațiu mai mare pentru picioare, care sunt în apropierea toaletelor etc, și în funcție de asta îți poți face apoi check-in-ul.

Acționează strategic

loc la mijlocDacă ai o preferință anume, pentru locul la fereastră sau la culoar, rezervă-l dar ai în vedere faptul că locurile de la mijloc se rezervă ultimele. Prin urmare, dacă zbori împreună cu cineva, rezervă locul de la geam și pe cel de la culoar, lăsându-l liber pe cel din mijloc. Dacă avionul nu va fi plin, sunt mari șanse ca locul dintre voi să rămână liber și astfel să aveți mai mult spațiu. Dacă totuși acesta se va ocupa, persoana respectivă va fi mai mult decât bucuroasă să facă schimb de locuri cu unul dintre voi, pentru a scăpa de locul de mijloc și pentru ca tu să stai alături de persoana cu care călătorești.

Alege când să plătești

Unele companii aeriene taxează în plus pentru locurile cu mai mult spațiu pentru picioare. Decide-te dacă merită să plătești 30-40 de euro pentru un asemenea loc. În cazul zborurilor lungi, de peste 4 ore, s-ar putea ca „investiția” să merite. Pentru un zbor de 2-3 ore, poți suporta supliciul: nu e o perioadă chiar atât de lungă, care să te facă să scoți din buzunar niște bani pe care-i poți cheltui pe altceva. Eventual pe un extra-bagaj la cală.

Localizarea

Precum spuneam mai sus, sunt avantaje și dezavantaje în privința diverselor locuri din avion. Când te gândești unde să-ți faci check-in-ul online, ia în calcul următoarele:

  • Un loc mai în față îți va oferi o ieșire mai rapidă la finalul zborului
  • Un loc în dreptul aripii îți va garanta un maxim de stabilitate în cazul turbulențelor
  • Dacă ești preocupat de securitate și siguranță, stai pe un loc de lângă ieșirea de siguranță sau pe unul din spatele avionului. Ambele sunt asociate cu rate de supraviețuire mai ridicate în cazul unui accident
  • Dacă știi că ai nevoie constant la toaletă, un loc în apropierea acestora e de dorit dar aceste zone se aglomerează foarte tare și vei fi deranjat de prezența oamenilor care așteaptă să intre. Să mai adăugăm și ceva despre mirosuri?

La aeroport

Dacă n-ai făcut check-in online, va trebui să-l faci la aeroport. Prima regulă e să ajungi cât mai devreme, pentru a fi acolo când se deschide biroul de check-in și pentru a putea să prinzi unul dintre ultimele locuri bune. Dacă zborul nu e cu locuri (un exemplu în acest sens sunt cursele WizzAir) îmbarcă-te cât de devreme poți, pentru a a putea beneficia de un loc decent. Există cazuri în care toți pasagerii ajung în același timp la avion, transportați de autobuz. Poți ochi din timp dacă îmbarcarea se face pe ambele intrări ale avionului (din față și din spate) și un pont este să stai cât mai aproape de ușa autobuzului, pentru a fi printre primii care coboară. Nu te îmbulzi, dar fii ferm, ochește rapid un loc și ocupă-l.