Cum să alegi cel mai bun pieptene de barbă

Academia Barbatilor

Nu e greu să înțelegi ce e un pieptene de barbă. Așa cum o sugerează și numele, e un obiect cu care piepteni părul facial și, în mod special, barba, definiția bărbii incluzând (sau nu) mustața, care, la rândul ei, poate fi pieptănată cu piepteni speciali. Aceștia sunt de dimensiuni mai reduse și au un mâner mic ce oferă o precizie mai mare pentru pieptănarea cu precizie a mustății de tip ghidon.

Pieptenii de barbă sunt făcuți din diverse materiale, sunt de diverse mărimi și forme. Dar hai să vedem mai întâi de ce se numesc piepteni de barbă.

Care e diferența între pieptenele de barbă și cel de păr

Când așezi un pieptene de barbă lângă unul de păr observi că cel pentru barbă e considerabil mai mic. Atât în lungime cât și în lățime. Ai putea spune că pieptenele de barbă arată mai degrabă ca un pieptene de buzunar. Și nu ai fi departe de adevăr.

pieptene de barbă

Motivul din spatele dimensiunii reduse a unui pieptene de barbă nu e aleatoriu. În majoritatea cazurilor, bărbile nu sunt atât de dense precum părul din cap și, pe lângă asta, ai nevoie de un control mai bun asupra pieptenelui, pentru un plus de precizie atunci când adaugi produse cosmetice, precum ceara de barbă. În plus, mai degrabă ai lua cu tine un pieptene de barbă decât unul de păr, prin urmare iată de cel primul încape fără probleme în buzunar.

Vorbind tot despre mărime, există o diferență în legătură cu distanța dintre dinții celor două tipuri de piepteni: cel de barbă are, de regulă, o distanță mai mare între dinți, comparativ cu cel de păr. Motivul acestei diferențe este că părul facial masculin e mai gros și mai ondulat decât cel de pe cap. Acest lucru impune o distanță mai mare între dinți, făcând ca descâlcirea bărbii să nu devină prea dureroasă.

În fine, când aplici un produs precum ceara de barbă, distanța mai mare dintre dinți face ca ritualul de îngrijire să devină un exercițiu mult mai simplu decât dacă l-ai executa cu un pieptene normal, acesta fiind, de altfel, și principalul motiv pentru care se recomandă ca, dacă ai barbă, să posezi și un pieptene special pentru barbă.

Dacă distanța dintre dinții pieptenelui te deranjează, află că există piepteni de barbă cu două sau chiar trei laturi, fiecare dintre acestea având distanțe diferite între dinți.

Diferența dintre pieptenele de barbă și peria de barbă

La prima vedere ai putea spune că ambele produse servesc aceluiași scop. Dar acest lucru nu este deloc adevărat. Pieptenele de barbă și periile au mărimi și forme diferite, ba mai mult, se folosesc în moduri diferite.

perie de barbă
Perie de barbă

Pieptenele de barbă e făcut dintr-o singură bucată, solidă, în vreme ce peria de barbă are peri, naturali sau sintetici. Majoritatea periilor au, de asemenea, două componente: baza și perii. Baza e făcută din lemn sau plastic, în vreme ce perii, precum spuneam mai sus, pot fi din plastic sau pot fi din păr natural de cal sau de porc.

Important este să știm și la ce se utilizează fiecare dintre aceste obiecte. O perie de barbă e folosită în principal pentru curățarea și înmuierea bărbii. Cu peria înlături impuritățile din barbă, și cu cât o folosești mai mult, cu atât aceasta va deveni mai moale, sebumul întinzându-se de-a lungul firelor ei. Un efect particular al „întinderii uleiului” este faptul că astfel se înlesnește aplicarea unor produse de genul uleiurilor și balsamurilor de barbă, care se vor răspândi în mod uniform, atingând întreaga lungime a firelor. Iată de ce o perie de păr face o treabă excelentă și atunci când ai mătreață de barbă sau când pielea facială este uscată.

Pe de altă parte, pieptenele de barbă servește în două moduri. Datorită distanței dintre dinți, pieptenele se utilizează, în mod ideal, imediat după ce ți-ai spălat barba, pentru a o îndrepta și a o descâlci.

Al doilea aspect este felul în care arată barba. Mai exact, folosești un pieptene de barbă pentru a-i da o formă după ce ai aplicat ceară de barbă sau alte produse cosmetice. O perie de barbă nu e potrivită pentru așa ceva, fiindcă produsele cosmetice s-ar încleia în firele de păr, iar peria s-ar murdări. Prin urmare, se folosește pieptenul.

Pieptenii de păr se spală și se curăță foarte ușor, unica excepție fiind cei cu mâner de lemn. Dar majoritatea sunt făcuți din plastic sau silicon, așa că se pot spăla fără probleme, după fiecare utilizare. Nu la fel de simplu se întrețin periile de barbă.

Criteriile după care alegi cel mai bun pieptene de barbă

Mărimea

Așa cum am spus mai sus, pieptenii de barbă sunt, de regulă, mai mici decât cei de păr, ba chiar mărimea lor poate fi la jumătate față de cei normali. Așadar, poți face o alegere între pieptenii de dimensiuni normale și pieptenii de buzunar, la care se adaugă și pieptenii de mustață. Iată cum îi diferențiezi:

  • Pieptenii de barbă de dimensiuni normale sunt mici dar nu suficient de mici cât să îi porți cu tine cu ușurință. Pe aceștia, mai bine îi ții acasă.
  • Pieptenii de barbă care se pliază pot fi considerați piepteni de buzunar. În majoritatea cazurilor, înălțimea dinților lor e mai mică decât la pieptenii obișnuiți de barbă, lucru care permite plierea lor.
  • Pieptenii de mustață sunt mult mai mici decât cei de barbă și au o precizie mai mare. Înălțimea dinților e și ea mai mică, în comparație cu alți piepteni de barbă și, de regulă, au un mâner pentru un control și o precizie mai bune.

Prețul

În funcție de brand și de materialul folosit, așteaptă-te să plătești pentru un pieptene de barbă undeva între 1 și 30 de euro. Materialele folosite, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe, sunt: plastic, acetat de celuloză, lemn, metal, corn.

Materialul din care e făcut

Lemn – pieptenii de barbă din lemn sunt foarte populari printre bărbații care-și lasă o barbă stufoasă. Două dintre motivele pentru care ar trebui să alegi un pieptene de lemn în detrimentul unuia de plastic sunt date de faptul că acestea nu produc electricitate statică și au un preț decent, comparativ cu cele din metal sau corn. În plus, dacă te preocupă grija pentru animale, e clar că le alegi în detrimentul celor din făcute din coarne.

pieptene de barbă

Deși sunt destul de solizi, pieptenii din lemn nu sunt la fel de fini precum cei din corn sau din celuloză acetată, avânt limitările lor, când vine vorba de curățare. Mai exact, aceștia nu sunt prieteni cu umiditatea – marea lor majoritate nu se curăță cu apă. Acest lucru îi restricționează atunci când aplici produse cosmetice pe barbă, care vor murdări pieptenul de lemn, acesta necesitând o curățare care e costisitoare.

Corn – pieptenii din corn de animale sunt de o calitate foarte bună. În primul rând fiindcă sunt fini și nu strică firele de păr. În plus, materialul din care sunt făcuți poate dura ani de zile, fiind aproape imposibil de spart. Pieptenii din corn nu produc electricitate statică și promit o foarte bună experiență de pieptănare a bărbii. Unica problemă cu ei este că sunt făcuți din coarne de animale, așa că bărbații care au principii eco s-ar putea să-i „sară”.

pieptene de barbă

Plastic – nu poți să știi dacă un pieptene din plastic e bun, până nu-l încerci. De regulă, pieptenii din plastic nu sunt, însă, de încredere. Mai bine investești câțiva lei în plus și-ți cumperi unul de o calitate mai bună.

pieptene de barbă

Acetat de celuloză – deși par din plastic, acești piepteni sunt printre cei mai buni pe care-i poți cumpăra la un preț decent. Dacă sunt realizați manual sunt la fel de buni precum cei din corn și nu produc electricitate statică. Nu au și aceeași durabilitate în privința dinților, dar cu siguranță vor rezista suficient de mult.

pieptene de barbă
Pieptene din metal

Metal – nu prea se găsesc piepteni buni din metal. Aceștia produc electricitate statică, lucru care poate fi un pic enervant atunci când desfășori rutina de pieptănare de dimineață. Sunt, însă, excelenți în privința durabilității și sunt recomandabili pentru a fi purtați în buzunar.

Citește și: Cum să folosești balsamul și uleiul de barbă