Cum să alegi ochelarii de vedere care ți se potrivesc

Academia Barbatilor

Dacă ești în situația de a avea nevoie de o pereche de ochelari, vrei să te duci în magazin să-ți alegi o ramă, dar habar n-ai ce fel de model ți s-ar potrivi, atunci ai ajuns unde trebuie. Mai jos vom detalia câteva elemente de care trebuie să ții cont atunci când îți cumperi pentru prima dată o pereche de ochelari.

Dacă deja porți ochelari și îți place felul în care-ți vin, dar trebuie să-i schimbi, atunci cel mai bine e să optezi pentru un model similar.

În general vorbind, există trei lucruri de luat în seamă: să găsești stilul de ramă care ți se încadrează cu figura, să găsești mărimea perfectă și să alegi caracteristicile care se potrivesc stilului tău personal.

Cum să găsești ochelarii potriviți pentru forma feței

În funcție de forma feței, va trebui să alegi o pereche de ochelari care să se încadreze cât mai bine și să-ți pună figura în valoare:

Formă pătrată – dacă ai fața pătrată, fruntea, bărbia și obrajii sunt, în egală măsură, largi. Deoarece persoanele cu fața pătrată au, de regulă, o linie a maxilarului bine conturată, cea mai bună alegere e dată de o pereche de rame rotunde. Ramele rotunde (cat-eye, cele mari și cele de tip aviator) reduc din duritatea caracteristicilor angulare ale figurii. Prin urmare, dacă optezi pentru niște rame pătrate, aceste caracteristici vor fi și mai mult scoase în față, lucru care pentru unii poate fi ok, dar, în general vorbind, ramele rotunde sunt cele care se potrivesc pe figurile pătrate.

cum să-ți alegi ochelarii

Formă rotundă – adesea, figurile circulare au fruntea și bărbia cam de aceeași lățime, fața având un look foarte soft. Mulți bărbați cu fețe rotunde aleg rame supradimensionate, în speranța că acestea le vor schimba figura, dându-le un aspect mai zvelt. Dar nu întotdeauna aceasta e cea mai bună decizie. În schimb, ochelarii rectangulari pot face diferența, deoarece aceștia dau contur figurilor rotunde, făcându-le totodată să pară mai înguste.

cum să-ți alegi ochelarii

Forma de inimă – cei cu fața în formă de inimă au oasele obrajilor pronunțati și o bărbie îngustă, în vreme ce fruntea este mai degrabă lată. Dacă ai acest tip de figură, ești, pe undeva, norocos, fiindcă ți se potrivesc foarte bine mai toate tipurile de rame, e drept – unele mai mult ca altele. Ca punct de plecare, poți opta pentru niște rame angulare, care vor crea o definiție mai pregnantă, punându-ți în lumină aspectul general.

cum să-ți alegi ochelarii

Forma ovală – bărbații cu figuri ovale au, de regulă, proporții armonioase, având fruntea și bărbia înguste și oasele obrajilor pronunțate. În general, fețele ovale au o lungime de două ori mai mare ca lățimea. Și acești bărbați pot alege cam orice tip de ramă, dar, în funcție de trăsăturile individuale, trebuie să aibă grijă să nu fie prea mari sau prea mici.

cum să-ți alegi ochelarii

Alegerea lățimii perfecte

Când vorbim despre ochelari, mărimea se referă la mărimea ramelor alese. Dacă alegi niște rame prea mari, acestea pot aluneca foarte ușor de pe nas, creând puncte de presiune și disconfort.

Pe lângă lățimea ramei, trebuie să iei în calcul și puntea nazală, la care se adaugă lățimea și înălțimea lentilelor.

Dacă nu găsești rame care-ți vină perfect pe nas, acestea nu-ți vor sta bine și îți vor cauza neplăceri din pricina punctelor de presiune permanentă. Pentru a avea o vedere optimă, ai nevoie de o pereche de rame care să nu alunece, creând disconfort.

În fine, lățimea și înălțimea lentilelor e esențială pentru câmpul vederii. Desigur, dacă ochelarii vin la pachet cu o rețetă, aici opticianul este cel care te va ajuta pentru a face alegerea. Oricum, pentru ochelarii de citit, pentru cei fără rețetă sau pentru cei de soare, acesta este al treilea și ultimul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare la alegerea ramei.

Alegerea ochelarilor ideali pentru stilul tău particular

ochelari
Foto: haker1904

Ponturile de mai sus funcționează în majoritatea cazurilor, dar trebuie să adaugi la ele și propriu-ți stil. De la culoarea și nuanțele pielii, la culoarea ochilor, părului și a stilului de îmbrăcăminte abordat. Gândește-te la tot înainte de a deschide portofelul și a cumpăra rama.

Pe lângă caracteristicile figurii și mărimea ramei, cei mai buni ochelari trebuie să complementeze aceste detalii finale.

Nuanțele pielii – indiferent de culoarea și nuanțele pielii, subtonurile pot fi calde sau reci. O figură rece are subtonuri roz și albastre, în vreme ce una caldă are tonuri crem și de culoarea piersicii.

Pentru figurile calde, recomandarea vizează ramele de culoare kaki, aurii, camel, roșii, galben pal și piersică, în vreme ce figurile reci pot opta pentru culori albastre, gri, jad, negre, argintii.

Acestea sunt, însă, doar câteva sugestii, deoarece alegerea unei rame de ochelari ține, până la urmă, și de gusturile personale. Care pot avea succes sau pot da greș. În orice caz, nu te grăbi atunci când îți alegi rama de ochelari. Probează multe și găsește stilul perfect, care să complementeze forma și caracteristicile feței.

Citește și: Ochelarii de soare – o scurtă istorie