Cum să alegi pantofi confortabili pentru ținute smart

academia barbatilor

Așa-numiții dress shoes sunt întotdeauna o provocare când vine vorba de confort și funcționalitate. Aspectul lor impecabil vine la pachet cu un grad mai mare de rigiditate a croielii, tipurilor de piele și tălpilor folosite decât în cazul pantofilor casual. De multe ori, după o zi de muncă în care ai stat încălțat cu o pereche de pantofi Oxford, degetele tale de la picioare sunt amorțite, uneori apar chiar dureri în zona articulațiilor sau a tălpilor. Însă noile tendințe în materie de încălțăminte au dat liber la creativitate și tehnologie, astfel acum există variante de pantofi confortabili pe care îi poți purta la ținute formale. Fie că optezi pentru un brand care are o reputație în ceea ce privește confortul, fie că alegi modele hibrid, cu talpă flexibilă, din materiale inovatoare, ai nenumărate modele la îndemână pentru a-ți completa stilul.
Citește și: 7 greșeli de evitat atunci când cumperi pantofi de alergare

Dress Shoes în accepțiune modernă

Deși înainte doar pantofii Oxford simpli, de culoare neagră, erau considerați dress shoes potriviți pentru ținute business sau formale, evoluția stilurilor impuse de tendințe a condus către o conduită vestimentară mai relaxată chiar și în mediile conservatoare. Astfel, la birou acum poți purta și pantofi care contrastează ca stil cu costumul office.  Pantofii monk strap, derby, Chelsea boots intră în categoria pantofilor smart acceptați la birou, dar și modele hibrid cu model dress shoes montat pe talpă derivată din tălpile pentru trainers sau work boots. Pentru a alege cei mai confortabili pantofi pentru birou, ai în vedere câteva reguli simple.

pantofi confortabili

Sursa foto: arminoehler.com

Modelul face diferența

Așa cum spuneam, alegerile contemporane nu se limitează la Oxford shoes al căror sistem de prindere a șireturilor îți va strânge piciorul creând un ușor disconfort la purtarea pe termen lung. Poți alege o variantă mai relaxată, precum un model Derby, care are o flexibilitate mai mare și îți va lăsa piciorul mai relaxat.

Talpa este foarte importantă pentru gradul de confort

Producătorii de pantofi au făcut mari eforturi pentru a aduce un plus de confort modelelor smart. De exemplu, talpa din cauciuc, spre deosebire de talpa din piele, reduce impactul asupra călcâiului, zona în care, de obicei, presiunea este resimțită cel mai mult. La unele modele este folosită o umplutură de cauciuc cu memorie, între branț și talpă, pentru a reduce impactul la pășit. Aceasta este o alternativă mai bună la varianta de material folosită anterior, care se tasa în timp și își pierdea factorul de amortizare a șocului.

pantofi confortabili, talpa cauciuc, talpa pantaofi

Sursa foto: theshoesnobblog.com

Calitatea pielii, un factor decisiv în alegerea pantofilor confortabili

Pielea moale, necăptușită și pielea întoarsă sunt două variante mult mai flexibile și, implicit, cu un grad de confort sporit. Singurul inconvenient care poate apărea este durabilitatea pantofilor din acest gen de piele. Aceștia se pot zgâria și deteriora mult mai repede și mai ușor decât cei din piele mai dură, folosită în general pentru dress shoes.
Citește și: Scurt ghid de stil pentru pantofii barbatesti

Cunoaște-ți numărul și forma piciorului

Nu toți suntem creați după același tipar, ceea ce înseamnă că nici tiparul clasic de pantof nu ni se potrivește tuturor. Din fericire, acum există nenumărate modele de pantofi, mai înguști sau mai lați, cu vârful mai ascuțit sau mai scurt, tocmai pentru a se plia diferitelor tipuri de picioare. Este important să-ți știi exact măsura, totuși aceasta poate varia de la brand la brand. Cel mai indicat mod de a stabili gradul de confort al pantofilor este sa-i probezi, să faci câțiva pași cu ei și să-i ții în picioare minim 10 minute pentru a avea timp să sesizezi eventualele semne de disconfort.

Sursa main foto: Vionic Shoes