Cum să alegi și cum să porți un tricou

Academia Barbatilor

Deschizi dulapul și te bombardează imaginea tricourilor tale. Ai o mulțime. De toate felurile și culorile. Pentru că tricoul e cea mai versatilă piesă de îmbrăcăminte pe care o poți avea. Cu toate acestea, tricoul nu e doar o cârpă pe care e ok s-o arunci pe tine în zilele de vară, crezând că ai rezolvat în trei secunde ținuta zilnică. Tricoul nu se poartă oricând și oricum și vom vedea în cele ce urmează de ce.

Când să porți un tricou

Nu e de mirare că un element care și-a început „cariera” ca lenjerie de corp și ca îmbrăcăminte pentru băieți, a devenit atât de popular. Puritanii modei l-au dezavuat în mod constant, considerând că a purta un tricou te face să arăți neîngrijit. Cu toate acestea, tricourile au o istorie solidă, menținând confortul și spiritul practic, calități care le-au făcut din ce în ce mai populare. Nu se poartă niciodată la nunți sau la înmormântări dar, dacă sunt purtate cum se cuvine, pot fi stilate și pretabile pentru mult mai multe ocazii decât mersul la sală sau la plajă.

Așadar, tricourile nu se poartă în situațiile formale și nici măcal în „vinerile casual” instituite în unele companii (în afara cazurilor în care vorbim de companiile foarte casual). Orice moment care are un cât de cât iz de eveniment nu e pretabil pentru tricouri. Tricourile se poartă în activități și ieșiri organizate lejer și fără pretenții.

Pentru oameni activi. Tricourile au fost făcute pentru efort, pentru sport și, în general, pentru activitate fizică. Cu cât te miști mai mult și cu cât transpiri mai mult, cu atât mai potrivit va fi să porți un tricou.

Vârsta? Tricourile sunt mai pretabile pentru bărbații tineri decât pentru cei care au trecut de mult de prima tinerețe.

Constituția? Aproape orice piesă de îmbrăcăminte arată bine pe cineva bine făcut dar acest lucru e cu atât mai adevărat când vine vorba de tricouri. Dacă ai mai multe kilograme în plus sau, dimpotrivă, dacă ești slab ca țârul, tricoul îți va scoate în evidență burta sau oasele. Bărbații grași sau slabi arată mai bine în cămăși de costum sau în sacouri sport, care le adaugă structură sau le „modelează” forma. Tricourile polo, cu guler, pot fi purtate de către bărbații corpolenți, fiindcă gulerul este un element care captează atenția către zona feței, punând oarecum în umbră partea cu colăcei.

Vrei să faci o impresie bună? Atunci tricourile nu sunt chiar cele mai potrivite piese pe care să le porți la o primă întâlnire, indiferent de cât de bine arăți. Așa că dacă vrei să faci impresie la prima vedere, alege să porți altceva. Păstrează tricourile pentru casă, pentru ieșirile cu prietenii și mai puțin pentru petreceri sau locuri în care urmează să întâlnești o mulțime de oameni noi.

Cum să alegi un tricou

Trei lucruri trebuie avute în vedere când cumperi un tricou: felul în care îți vine, materialul din care e făcut și designul.

Felul în care îți vine este piatra de temelie a unui stil personal de efect.Și chiar dacă ne gândim la asta atunci când vorbim de un costum sau de o cămașă elegantă, lucrurile nu trebuie să stea diferit când vine vorba de tricouri.

Un tricou nu trebuie să fie nici prea lălâu, nici prea strâns pe corp. Dacă e prea mare, se va așeza ca o față de pernă… fără pernă și va arăta rău. Dacă e prea strâmt vei arăta ca un cârnat umplut – un look ce-ți va trăda atitudinea narcisistă. În cazul în care ești bine făcut, mai degrabă porți un tricou mulat decât unul lălâu iar dacă ești supraponderal, alege unul mai larg. Dar nu împinge limitele, fiindcă orice exagerare, în orice direcție, îți va strica imaginea.

Tighelul umerilor trebuie să se alinieze perfect cu locul în care se termină umărul și nu trebuie să fie „căzut” sau să se apropie de gât. Mânecile tricoului trebuie să ajungă până la jumătatea brațului. Doar în cazul în care ești foarte înalt, mânecile se pot întinde ceva mai jos, pentru a forma o imagine proporțională.

Tivul de jos al tricoului nu trebuie să se întindă mai mult decât nivelul șoldurilor: ideal e ca tricoul să-ți acopere talia și să fie doar cu câțiva centimetri sub ea. Dacă e mai scurt, o să scoți burta la vedere (dacă te întinzi, de pildă) dar riști să-ți expui și partea dorsală în cel mai inestetic mod cu putință. Dacă e mai lung, va arăta ca o pijama.

Nu te zgârci: e mai bine să dai o sută de lei pe un tricou care se așează bine pe tine decât să dai 30 pe unul care se va lăbărța după două spălări.

Croiala

Tricourile au două tipuri de croială: la baza gâtului sau anchior, fiecare model potrivindu-se fiecărui bărbat în funcție de constituție și de forma feței. Tricoul la baza gâtului e cea mai clasică opțiune și e mai abordabil de către bărbații care au un fizic mai atletic dar și pentru cei cu gâtul mai lung, fiindcă aduce echilibru și proporție.

Tricoul în anchior are un look mai puțin formal și vine cu un plus de interes vizual dar și de stil. E mai potrivit pentru bărbații mai scunzi, fiindcă arată mai puțin „pătrățos” și adaugă un plus de înălțime aparentă. Complementează bărbații cu fața rotundă dar nu e recomandabil celor care au burtă, fiindcă V-ul acestuia trimite vederea spre partea de jos. E ok dacă-ți arăți un pic de păr de pe piept dacă porți un tricou cu anchior dar evită ca V-ul să fie prea adânc și să-ți scoți pilozitatea abundentă la plimbare ca pe un trofeu dezgustător.

Dacă ai de gând să porți un tricou negru, iată ce trebuie să știi despre el.