Cum să alegi vinul potrivit

academia barbatilor

Fie că vă aflaţi la un restaurant luxos sau pregătiţi o masă acasă pentru persoana iubită, este foarte important să ştiţi cu ce fel de vin trebuie să „asezonaţi/acompaniaţi” preparatele culinare. Următoarele sfaturi vă vor ajuta să găsiţi vinul potrivit pentru fiecare masă.

Deşi există mai multe tipuri de vinuri disponibile, inclusiv vin spumant sau sampanie, totuşi vinurile cunoscute de toată lumea sunt cele roşii şi albe (dar să nu uităm şi roze-urile). De regulă vinurile roşii tind să fie mai grele decât vinurile albe, in timp ce vinurile albe sunt, de obicei, dulci.

Atunci când alegeţi un vin alb, trebuie să savuraţi o masă „uşoară”, care să vă „încânte” papilele gustative. Cei mai mulţi dintre noi cunosc faptul că, carnea alba, cum ar fi peşte şi pui, ar trebui să fie consumată cu vin alb, iar carnea roşie şi sosurile – evident,  cu vin rosu.

Gustul vinului poate fi dulce sau sec. Cât este de sec un vin, se poate afla de pe etichetă, cu o  scală cuprinsă între 00 (foarte uscat), şi 5 sau 6 (foarte dulce). Când vine vorba de vinuri albe, Pinot Gri şi Riesling sunt mai dulci decât Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Chardonnay este considerat un vin rafinat, în timp ce Sauvignon Blanc este mult mai reconfortant. Când vine vorba de vinuri roşii, Cabernet este mai dulce decât Merlot. Merlot este un vin lin, mai uşor, în timp ce Cabernet-ul roşu este un vin bogat, care însoţeşte foarte bine alimentele grele. Deşi nu la fel de popular ca alte vinuri roşii, Syrah este deosebit de bine făcut, în special în Australia, în Europa, şi nu numai, fiind cunoscut sub numele de Shiraz. Zinfandel este un vin roşu aromatizat, „robust”, însă strugurii Zinfandel pot fi folosiţi şi pentru a face un vin alb dulce, numit Zinfandel alb.

În plus faţă de cât de seci sunt vinurile, acestea mai sunt clasificate şi în funcţie de greutatea lor. Greutatea se referă la cantitatea de alcool. Vinurile albe, Pinot Gri şi Riesling sunt mai uşoare decât Chardonnay sau Sauvignon Blanc, iar la cele roşii, Merlot şi Chianti sunt mai uşoare decât Cabernet. Pentru a alege vinul potrivit pentru tine, gustă diferite tipuri şi determină care gust şi alcoolemie o preferi.

În timp ce multe dintre cele mai bune vinuri provin din Franţa, Italia şi Statele Unite ale Americii (California, în special), multe vinuri notabile provin din alte ţări, cum ar fi România, Moldova, Chile, Australia şi Canada. În timp ce regiunea este foarte importantă, nu te limita să alegi vinurile care provin de la bine-cunoscutele podgorii. Experimentarea unor noi tipuri de vinuri poate duce la găsirea unui soi favorit, care să le surclaseze pe „campioane”.

Atunci când stabileşte care vin să-l alegi, un alt factor foarte important este vechimea acestuia. Vechimea se referă pur şi simplu la anul în care au fost culeşi struguri şi produs vinul. Deoarece vremea este un factor foarte important în producţia de vinuri, anumiţi ani sunt mai buni, din acest punct de vedere decât alţii. Cantitatea de ploaie, care cade aproape de perioada de recoltare, determină, de obicei, cantitatea de zahăr în struguri şi, astfel, va afecta gustul. Sfat – anul 1990 a fost un an excelent pentru toate tipurile de vin, deci, dacă sunteţi în căutarea unui vin cu care să impresionaţi persoana iubită sau musafirii invitaţi la masă atunci alegeţi un vin produs în acest an, fiind asiguraţi că veţi obţine aprecieri. Deşi vechimea nu este considerată importantă pentru cei care ştiu cum să aleagă un vin, amintiţi-vă că un vin „mai în vârstă” nu înseamnă neapărat un vin mai bun, mai ales în cazul în care a fost îmbuteliat /depozitat necorespunzător.

Deşi există multe ghiduri care să vă ajute să alegeţi vinul potrivit, ghidul cel mai important dintre toate este reprezentat de papilele gustative proprii.

PS: Vom reveni cu noi detalii, însă până atunci, s-ar putea să vă placă şi articolul – Vinul la cutie (bag-in-box) – afacere de succes