Cum să arăți mai bine pe măsură ce îmbătrânești

Academia Barbatilor

În anul 1989, o publicație a făcut un sondaj internațional, propunând cititorilor să voteze cel mai sexy bărbat al anului apoi, peste 10 ani, aceeași publicație și-a rugat publicul să voteze pentru cel mai sexy bărbat al secolului. Rezultatul a fost surprinzător pentru unii. Numele lui? Sean Connery, în ambele sondaje. Dar cel mai surprinzător lucru avea în vedere vârsta câștigătorului: 59 de ani în 1989, 69 de ani zece ani mai târziu.

Așadar, majoritatea femeilor au votat drept cel mai sexy bărbat al planetei un actor care avea 59, respectiv 69 de ani. Inevitabil, apare întrebarea: sunt bărbații mai sexy pe măsură ce înaintează în vârstă? Răspunsul ar fi… depinde. După 40 de ani, bărbații pot începe să strălucească sau, dimpotrivă, inevitabila degradare naturală își poate pune atât de mult amprenta încât imaginea lor o poate lua la vale.

Mulți bărbați ajunși la 40 de ani încep să-și pună diverse întrebări legate de ei înșiși și de faptul că realizează brusc un lucru: trecerea anilor e implacabilă. Cum mă îmbrac? Mai sunt atractiv? Mi-am pierdut farmecul? Toate acestea au legătură cu celebra sintagmă a „crizei bărbatului de 40 de ani”. Iar o îngrijorare generală a bărbaților de vârstă mijlocie este dacă vor putea să mai aibă ieșiri/întâlniri cu femei tinere fără să primească întrebări de genul: „Domnișoara e fata dumneavoastră?”. Bing-bang!

Un studiu al – se putea altfel? – cercetătorilor britanici spune că vârsta medie la care un bărbat începe să considere că îmbătrânește este 39 de ani. Chiar dacă e însurat cu o femeie superbă și are o viață fericită, în jurul vârstei de 39 de ani bărbatul începe să-și pună întrebări cu privire la atractivitatea lui și la viitorul apropiat corelat cu statusul său personal. Iar atractivitatea nu se referă doar la magnetismul vizavi de femei ci și la posibilitatea de a atrage noi clienți și parteneri de business.

Iar pentru asta, ar trebui să fii în continuare atractiv la toate nivelurile. Statisticile relevă faptul că, de pildă, o persoană atractivă are șanse mult mai mari de a fi angajată, e promovată mai rapid și câștigă cu până la 3-4% mai mult decât persoane de pe aceeași poziție dar nu la fel de atractive din punct de vedere fizic.

Și atunci, ce-i de făcut ca, pe măsură ce înaintezi în vârstă, să arăți mai bine, din ce în ce mai bine? Iată doar cinci aspecte de care, dacă ții cont, vei deveni în mod sigur mai atractiv, chiar dacă numărul lumânărilor din tortul aniversar e din ce în ce mai mare.

1 Stilează-te și îngrijește-te singur

După 40 de ani, o mulțime de bărbați ajung să divorțeze și se trezesc singuri după ce o perioadă îndelungată cea care a avut grijă de ei a fost soția. Soția le-a ales hainele, soția le-a făcut bagajul când plecau, soția le dădea „linia” în privința look-ului și așa mai departe. Și în toată această perioadă ei habar nu aveau ce li se întâmplă și nici nu-i interesa. Greșit! Nu face asta.

Pentru că la un moment dat e posibil să te trezești în aer. Iar momentul în care te uiți în oglindă ți se va părea confuz. Vei avea impresia că nu mai ești deloc prezentabil, că te îmbraci greșit, că totul e anapoda.

Primul pas ce trebuie făcut e recăpătarea încrederii. Trebuie să începi să arăți prezentabil, în așa fel încât când intri într-un magazin sau într-o încăpere în care se află femei singure, acestea să te privească și să se gândească „tipul ăsta e interesant”. Iar avantajul tău pornește de la faptul (pe care mulți nu-l iau în calcul) că de cele mai multe ori femeile sunt prea puțin îngrijorate de vârsta pe care o ai și că acesta nu e un motiv pentru care să-ți dea „reject”. Ce gândesc femeile deseori este însă că un bărbat mai în vârstă e deja „luat”, considerând că majoritatea bărbaților care au trecut de 35-40 de ani sunt însurați sau implicați în relații serioase.

Prin urmare, trebuie să transmiți un semnal clar că ești disponibil. Iar primul lucru pe care-l observă femeile este felul în care te îmbraci. Pe scurt, trebuie să începi să te îmbraci ca un bărbat. Scapă de jachetele sport pe care nu le porți, de fapt, niciodată sau, dacă nu ai așa ceva, începe să porți tricouri casual cu nasturi și guler, care indică faptul că nu ai renunțat la viață.

Un alt aspect important este îngrijirea corporală. La o vârstă la care părul începe să-ți crească mai îndârjit în diverse părți ale corpului (nas, urechi etc), trebuie să începi să-ți formezi niște obiceiuri regulate de îngrijire corporală, care implică, desigur, și folosirea aparaturii și cosmeticelor specifice.

2 Acordă o atenție mai mare corpului tău

Nimic nu va face un bărbat să arate mai în vârstă decât faptul că poartă după el câteva kilograme în plus, în special pe față și pe burtă. Dacă începi să faci bărbie dublă sau gușă, e cazul să reconsideri modul în care ai grijă de corpul tău. Și primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este dieta. Modul în care te alimentezi.

Al doilea are în vedere sedentarismul. Corpul tău trebuie să facă mișcare. Nu zice nimeni să începi să te duci ca nebunul la sală și să tragi de fiare până ajungi un Stallone local însă îți poți crea câteva rutine de exerciții fizice, în care, de pildă, poți include alergarea și/sau înotul. Așa vei arde caloriile și vei scăpa de kilogramele în plus. Sigur, poți merge și la sală, îți poți lua un instructor personal de fitness, poți apela la un nutriționist etc. Important e ca trupul tău să devină atractiv pentru femeile din jur.

3 Ai grijă de dantură

Precum multe alte lucruri, timpul își pune amprenta pe dinții bărbaților mai în vârstă iar aceștia încep să se îngălbenească pe măsura anilor și chiar să… cadă. A nu avea o dantură sănătoasă e un factor semnificativ negativ, în special pentru femeile tinere care nu vor dori să fie asociate cu bărbații ce au o dantură neîngrijită.

Dacă obișnuiești să fumezi sau dacă ți-ai neglijat dinții în trecut, atunci va trebui să găsești o soluție prin care să ți-i albești. Mergi la dentist, cere-i sfatul și alocă o sumă de bani pentru a rezolva această problemă.

4 Ai grijă de piele

Dacă ai ajuns deja la 50 sau 60 de ani și nu ai avut grijă de pielea ta în trecut, s-ar putea să fie un pic cam târziu. Trebuie să iei în considerare produse și creme care conțin retinol, un derivat al vitaminei A, nutrient esențial pentru menținerea sănătății pielii.

Dacă ești în anii 30 sau 40, e momentul să începi să acorzi o importanță specială îngrijirii pielii. Poți apela la măști și creme faciale cu efect exfoliant, apoi la produse care curăță și hidratează. Bărbații care-și îngrijesc pielea la aceste vârste, vor scăpa de multe dintre problemele ce apar peste 20-30 de ani.

5 Ai grijă de păr

Dacă ai noroc, părul nu te va părăsi până la o vârstă înaintată și nici nu vei albi (prea tare). Sigur, norocul ține cu cei puternici dar sintagma nu se aplică întotdeauna: chiar dacă ești un leu neînfricat, e posibil ca falnica ta coamă, de care erai tare mândru în tinerețe, să se împrăștie în cele patru zări sau/și să albească, dându-ți o aură de Moș Crăciun prematur.

La 40 de ani, majoritatea bărbaților încep să chelească sau să albească. Dacă erai un pletos, înțelege că va trebui să începi să te tunzi (mult) mai scurt. Părul scurt nu-ți va crea atâtea probleme și, poate că dacă-l asortezi la o barbă (la fel de scurtă) îți va aduce un look nou și interesant.

Dacă albești prematur, poți lua în calcul și să te vopsești, la fel de bine cum ai putea să-ți asumi pur și simplu acest lucru. Dacă apelezi la vopsea, găsește un frizer bun și fă-o în cel mai subtil mod cu putință și, important!, până maxim spre 50 de ani. După această vârstă, vei începe să arăți de-a dreptul dubios. Dacă alegi să rămâi sur în cap, gândește-te că Richard Gere a pățit-o și asta nu l-a împiedicat să aibă în continuare succes. OK, jucase în Pretty Woman dar… viața e frumoasă oricum!