Cum să asociezi trabucul cu băuturile

Academia Barbatilor

După o zi lungă și obositoare, ajungi acasă și îți dorești câteva clipe de relaxare în compania unui trabuc bun și a unei băuturi fine. Întrebarea care se pune este: ce fel de băutură ar trebui să asociezi la trabucul de calitate pe care îl ai? Nu e o întrebare cu un răspuns ușor, fiindcă nu orice băutură merge perfect cu un trabuc. E vorba despre arome complementare și despre luarea la cunoștință a unei întregi filosofii.

Băuturi precum whiskey, scotch, rom și coniac prind viață în compania diverselor tipuri de trabucuri, care au capacitatea de a le pune în valoare caracteristicile. În cele ce urmează, vei vedea cum se asociază trabucul cu băuturile.

1 Trabucul și scotchul

Dacă ai să cauți prin adâncurile barului de acasă, în dorința de a scoate o sticlă veche de scotch, vei fi surprins să vezi că nu-ți dorești să deschizi cea mai tare (în privința gradelor alcoolice) băutură pe care o posezi. În timpul procesului de maturare, din ce în ce mai mult arome sunt dezvoltate în mod natural de scotchul care, pe măsura trecerii timpului, devine mai bun. Și totuși, când vine vorba despre asocierea scotchului cu trabucul, această scurgere a timpului se dovedește a fi o problemă.

Experții sugerează să-ți alegi scotchul cu grijă. Desigur, îți vei dori o variantă fină, care are un gust minunat, însă nu-ți vei dori una care să subjuge trabucul. Alege un scotch care se „oprește” la un moment dat, pentru a face loc trabucului. De pildă, când bei un Johnnie Walker Black, ar trebui să pufăi un trabuc Leccia White sau un Kentucky Fire Cured. Scotchul are o aromă tipică de turbă care e complementată impecabil de aceste două trabucuri.

În acest context, un alt scotch din aceeași familie, precum Johnnie Walker Blue, va avea un efect complet diferit asupra papilelor gustative. Cele trei caracteristici ale unui scotch sunt dulceața, turba și finețea. În mod normal, un scotch bun le conține doar pe acestea trei, având subtonuri rare și subtile. Johnnie Walker Blue le conține pe toate. În combinație, acestea creează un amestesc senzual. Și, în acest caz, un trabuc Davidoff Millennium e cea mai bună opțiune. Cu finețea și corpolența lui medie, păstrează echilibrul scotchului, fără a-l exagera și fără a face ca trabucul să se piardă în tonurile acestuia.

În general, scotchul e o băutură dificil de asociat cu trabucul, fiindcă gustul fantastic al unui single malt se poate dovedi o catastrofă în amestec cu un trabuc. E important de reținut că ambele părți trebuie să se complementeze. Dacă trabucul e prea „afumat” pentru scotch, atunci vei avea o senzație de dezorientare în cerul gurii și experiența nu va fi una plăcută. Pe de altă parte, dacă reușești să găsești combinația perfectă, ți se va instala… curcubeul.

2 Trabucul și whiskeyul

Whiskeyul și trabucurile fac casă bună. Ca regulă generală, e bine să stai departe de whiskey-urile cu caracter prea afumat și să optezi pentru cele precum Speysider, care au arome bogate. Trabucul va echilibra bogăția de arome a unui Speysider și va produce o experiență armonioasă.

Unii bărbați preferă experiențe fum + fum, iar pentru aceștia, sugestia ar fi să încerce Ardbeg. Un whiskey în general ceva mai dulce, dar totodată unul dintre cele mai afumate pe care le găsești pe piață. Atenție, însă, pentru că „răgușeala” unui Ardbeg va avea tendința să subjuge trabucul afumat sau îți va oferi o aromă mult prea apăsătoare, care s-ar putea să nu-ți fie pe plac. Dar dacă vrei să treci dincolo de limite, poți îndrăzni această combinație.

O asociere clasică dintre un whiskey și un trabuc este cea dintre Gentleman Jack și Ashton Estate Sun Grow. Acest whiskey e maturat mai mult decât un JD normal, iar finețea lui, amestecată cu tonurile fructate și subtilitatea condimentată, îl recomandă drept partenerul ideal pentru un trabuc Ashton Estate. Care trabuc folosește un înveliș Sun Grow, extrem de rar întâlnit, cu caracteristici unice. Trabucul se dovedește a avea mai multe tonuri condimentate, fiind în același timp foarte mătăsos. Cei doi „frați” sunt, astfel, ca două piese de puzzle care se îmbină perfect.

3 Trabucul și coniacul

O combinație celebră. Coniacul e o băutură clasică, una care știe cum să echilibreze la perfecție esența afumată a unui trabuc. Ceea ce e de apreciat la un coniac este că acesta face pereche bună cu aproape orice trabuc, lucru care presupune că, în acest caz, alegerile sunt mai simple. În loc să te stresezi căutând un brand anume de coniac sau de trabuc, poți alege aproape orice, relaxându-te pe deplin. Desigur, însă, există și sugestii care ridică această combinație la un nivel superior.

Una dintre cele mai comune alegeri este să asortezi un trabuc la un pahar de coniac Courvoisier, brandul francez care are subtonuri subtile menite a face casă bună cu orice trabuc. Încearcă-l, de pildă, cu un Ramon Bueso.

De asemenea, coniacul este genul de băutură care nu are nicio problemă legată de „vârstă” atunci când se asociază cu un trabuc. De aceea, dacă ești un mare iubitor de trabucuri, păstrează întotdeauna în bar o sticlă bună de coniac.

4 Trabucul și romul

Din punct de vedere geografic, s-ar spune că romul e cel mai bun prieten al trabucului. Ingredientele ambelor (trestia de zahăr și tutunul) se cultivă și cresc în condiții climatice identice, iar asocierea lor devine un lucru aproape obligatoriu.

Există foarte multe tipuri de rom, așa încât desemnarea celui mai potrivit pentru a fi asociat cu un trabuc e o sarcină dificilă. Deoarece romul e făcut din zahăr, acesta echilibrează trabucul așa cum untul de arahide complementează jeleul. Cele două arome complet diferite aderă perfect una la cealaltă, astfel că dulceața nu subjugă fumul, și viceversa.

Unul dintre cele mai bune romuri pe care le poți încerca la un trabuc este Aniversario Pampero. Are un spirit aromat de excepție, care „lovește” băutorul cu esențe de ghimbir, scorțișoară, ceai de lămâie și cuișoare. Corpolența lui deplină face casă foarte bună cu un trabuc light-mediu precum Hoyo de Monterrey Epicure No. 2. Proeminentele tonuri ale acestuia, de scorțișoară, cacao și fructe uscate, complementează excelent romul și, pe măsură ce băutura e absorbită de papilele gustative, trabucul evoluează, creând o senzație călduroasă, ca o conversație între cele două elemente.

5 Cocktailurile și trabucul

Dacă vrei să asociezi un cocktail cu un trabuc, cel mai bine e să rămâi la cele clasice, în loc să experimentezi. Iar când spunem „clasice” ne referim, de pildă, la cocktailul Old Fashion. Old Fashion e o băutură clasică, potrivită pentru a fi savurată împreună cu un trabuc. Fă rost de 60 ml de whisky, un cub de zahăr, o felie de lămâie, un strop de bitter, o vișină și o felie de portocală. Combină cubul de zahăr cu o lingură de apă, adaugă bitterul și amestecă-le bine. Apoi adaugă whisky-ul și agită combinația. La final adaugă cuburi de gheață, lămâia, vișina și portocala.

Foto: battleraddle.com

Desigur, această rețetă de Old Fashion poate fi modificată în funcție de aromele pe care le preferi. Acest cocktail merge foarte bine în combinație cu un trabuc Oliva Serie V, ale cărui esențe aromate și fine contrastează perfect cu astringența unui Old Fashion.

Asocierea cocktailuri-trabuc nu se oprește, însă, la Old Fashion. Poți încerca trabucuri și în combinații cu alte cocktailuri fructate, iar o altă sugestie este să începi cu cocktailuri mai cafeinizate, mai amare și mai cremoase, în combinație cu trabucuri de corpolență medie, cărora să le pună în valoare aromele.

6 Vinul și trabucul

Foto: customtobacco.com

Mulți iubitori de trabucuri consideră că vinul nu e o băutură adecvată pentru a fi asociată cu un „fum”. Cu toate astea, nu e nici de neluat în seamă. Așadar, dacă iubești vinul în egală măsură, nu te teme să-l savurezi alături de un trabuc. Ținând cont de o sugestie de bază:

În privința vinurilor albe, dacă nu ai un Chardonnay fără de care nu poți să trăiești, stai departe de ele când vine vorba să le asociezi cu un trabuc. În general, vinurile albe au arome citrice și un nivel crescut de aciditate, iar la împerecherea cu un trabuc pur și simplu nu pot ține pasul. Trabucul le subjugă și, în cele din urmă, nu le mai poți simți aromele. În schimb, încearcă să fumezi un Perdomo Grand Cru împreună cu un vin Vignoles, un vin alb care reușește să facă față.

Cu vinurile roșii situația stă exact pe dos. Un merlot va subjuga trabucul cu aromele sale. Încearcă o combinație în care să asociezi un trabuc Padron 3000 Maduro cu un vin Penfolds Koonunga Hill. Cele două își amestecă foarte bine aromele, sfârșind prin a oferi o experiență foarte plăcută. Prin urmare, recomandarea este să te îndrepți către vinurile roșii cu gust astringent sau, în cel mai rău caz, către vinurile albe dulci.

7 Berea și trabucul

Foto: homewetbar.com

Nimic nu e mai simplu și mai nesofisticat decât să aprinzi un trabuc în fața unei halbe reci de bere. O sarcină facilă, pentru care există reguli minimale legate de tipul de bere sau de trabuc ales. Câtă vreme ai o bere care-ți place mult, nu e greu să găsești un trabuc pe care să-l asociezi. O sugestie de trabuc „pentru bere” este Alec Bradley American Sun Grown Blend. Acesta are un corp echilibrat în arome, învelișul fiind mai condimentat și mai bogat. Asociază-l, eventual cu o bere artizanală, poate chiar o IPA.

Însă în diferite perioade ale anului, poți testa diverse beri. În cazul în care ești un băutor de bere ai atât de multe opțiuni, încât în mod cert la un moment dat vei găsi combinația bere-trabuc care să te satisfacă cel mai mult.

Citește și: 5 lucruri pe care nu le știai despre trabucuri