Cum să ”asortezi” trabucul la băuturile alcoolice

academia barbatilor

Pufăitul unui trabuc de calitate nu trebuie interpretat drept un gest de grandomanie sau de snobism. Plăcerea acestui gest este una specială. Iar de cele mai multe ori ea este asociată unei alte plăceri, cea a savurării unei băuturi fine, fie că – după o modă mai veche – e vorba de coniac sau whisky. Mai nou, însă, un trabuc poate fi ”asortat” și la o cafea, un vin sau chiar la o bere. Hai să vedem care sunt trucurile pentru realizarea unei armonii între trabuc și o băutură alcoolică.

După cum poți decide cu ușurință ce sos se potrivește cel mai bine unei salate, aceleași tehnici se aplică și în privința trabucurilor și a băuturilor. Sunt multe băuturi cu care ”merge” un trabuc dar sunt și unele care nu ar avea ce să caute lângă acesta.

Băuturile care se pot asocia cu trabucul: coniac, whisky, rom, vin, bere, tequila.

Băuturile care nu se pot asocia cu trabucul: vodca, gin, alte spirtoase albe.

Motivul pentru care acest gen de spirtoase nu merg asociate este, în majoritatea cazurilor, acela că trabucul oferă o putere sporită alcoolului din ele. Există și câteva excepții, dar mai întâi să învățăm despre lucrurile de bază.

Cel mai important factor care decide dacă o băutură se poate asocia sau nu cu un trabuc, îl constituie ”corpul” lor – greutatea, tăria și extractul. Aceasta înseamnă că dacă ai un trabuc ”corpolent” vei avea nevoie de o băutură la fel de ”corpolentă”, care să nu fie întrecută ca tărie de trabuc. Atunci când vrei să faci oa sociere trebuie să ai grijă ca ambele elemente să se afle în armonie.

De exemplu, dacă vrem să asociem un trabuc corpolent cu unele spirtoase, fără să cunoaștem profilul aromelor, trebuie să știm următoarele că acesta va merge perfect cu:

  • Un bourbon tare, precum Bookers sau un whisky de genul Lagavulin 16
  • O bere ”groasă”, precum Guinness, Kilkenny sau Innis & Gunn Rum Finish
  • Un vin gen Chianti sau Malbec roșu, sec

Dacă vrem să asociem un trabuc de corp mediu, trebuie să alegem ceva de genul:

  • Un Scotch whisky precum Glenlivet sau Macallan
  • Un coniac VSOP gen Hennessy sau Remy Martin
  • Un rom delicios, precum Flor de Cana de 12 ani sau Diplomatico Reserva

Iar dacă vrem să asociem un trabuc ușor cu o băutură, ar trebui să optăm pentru:

  • Un vin tânăr, roșu sau, ideal, un vin alb sau un prosecco
  • Un whiskey irlandez, gen 2 Gingers
  • Un calvados (brandy de mere) precum Boulard
  • O bere de tip Corona sau Dos Equis

Pentru fiecare categorie există excepții, dar dacă nu ești foarte familiarizat cu trabucul pe care-l fumezi, e bine să te bazezi pe regulile simple de mai sus.

trabucul

Ce este ”corpul”?

Când vorbim atât despre trabucuri cât și despre băuturi, le putem include în trei categorii:

  • Corpolente
  • Mediu corpolente
  • Ușoare

Acest lucru nu e atribuit doar tăriei ci este un complex de elemente care determină greutatea și profunzimea aromei în palatul bucal. Senzația completă pe care ți-o lasă în gură o băutură sau un trabuc determină ”corpul”.

În momentul în care asociem un trabuc cu o băutură trebuie să ne asigurăm că ambele sunt echilibrate, astfel încât una să nu fie mai ”tare” sau mai ”slabă” ca cealaltă. În același timp, e de dorit să găsim elemente în trabuc care să se regăsească și în băutură. Și viceversa. Ca o relație sau un mariaj, diferențele dintre cele două ar trebui, de asemenea, să ajute la perceperea lor ca un întreg.

Nu e ușor să găsești în România combinațiile de mai jos, dar ți le recomandăm pentru experiențe idilice:

  • Highland Park 18 (Scotch whisky) + Aging Room Quattro F55 Concerto
  • W.Harper (bourbon) + Romeo Y Julieta 1875
  • Hennessy X.O. (coniac) + Davidoff Aniversario No. 2
  • Diplomatica Reserva Exclusiva (rom) + Tatuaje
  • Partida Anejo (tequila) + Rocky Patel Vintage 1990 Robusto

Citește și despre trabucurile cubaneze: istorie și esență