Cum să bei absint

Academia Barbatilor

Absintul e o băutură specială. În secolul 19, Zâna Verde, cum i s-a spus, devenise extrem de populară în Europa Centrală, în special printre artiști și intelectuali. La un moment dat a fost interzisă, în baza unui mit conform căruia provoacă halucinații. De ce?

În primul rând, trebuie să cunoaștem câteva lucruri despre absint. Absintul este o băutură spirtoasă foarte tare, care conține de regulă un minim de 60-70% alcool, fiind făcută în bună măsură dintr-o specie de pelin, la care se adaugă fenicul, anason, mentă, lemn dulce și alte plante. Pelinul e o plantă care conține o mare cantitate de thujone, un compus chimic care devine de-a dreptul otrăvitor, dacă e consumat în cantități mari. Dar absintul nu era (și nu e) o băutură în care thujone-ul să-și facă atât de tare de cap. Cel care-și face însă de cap e alcoolul puternic, care lua mințile celor care-l consumau. Francezii au interzis absintul vreme de 100 de ani.

De fapt, absintul a fost inventat la sfârșitul secolului 18 de către un medic francez pe nume Pierre Ordinaire, care a distilat pelinul și câteva alte plante aromatice într-o bază de alcool. La acea vreme, băutura rezultată era considerată a avea efecte vindecătoare asupra diverselor afecțiuni prezentate de pacienții doctorului Ordinaire.

Absintul a devenit însă rapid o băutură la modă. În Boemia era băutura favorită a tuturor. Pictorii vremii, precum Degas, Van Gogh (se spune că galbenul excesiv din picturile lui e rezultatul consumului de absint, cu care-și trata epilepsia), Picasso, scriitori și poeți ca Oscar Wilde, Edgar Allan Poe și alții erau fani ai absintului, pe care-l consumau în cantități mari. Picasso chiar a pictat un tablou pe care l-a denumit „Un pahar de absint” și a făcut inclusiv o sculptură din bronz pe această temă.

Interzis în mult țări o lungă bucată de vreme (mai ales după ce, în 1905, o femeie fermier, Gina Lanfreya, a consumat băutura în exces apoi și-a împușcat întreaga familie), absintul a redevenit popular în anii 90, când a reapărut pe rafturile magazinelor. Dar… cum se bea absintul? Pentru că nu poți pur și simplu să-l torni în pahar și să-l dai pe gât fiindcă vei lua foc. De fapt, poți dar… nu recomandăm, fiindcă ficatul tău va fi la un pas de ciroză.

Metoda cehă

1 Toarnă absint într-un pahar, apoi pune un cub de zahăr pe o lingură.

2 Înmoaie cubul de zahăr în absint, turnând băutură peste el sau scufundând lingura în pahar.

3 Dă foc la zahărul îmbibat de absint pentru circa un minut, până ce începe să se caramelizeze și să se scurgă în pahar. Atenție! Absintul e foarte inflamabil iar el nu trebuie să se ardă, pierzându-și aromele.

4 Toarnă apă rece ca gheața peste cubul de zahăr din pahar, înainte ca acesta să devină maroniu și să ia foc.

Aceasta e o metodă care a devenit populară destul de recent. Absintul cu conținut ridicat de alcool va lua foc mai ușor dar nu e recomandabil totuși să dai foc absintului de calitate.

Metoda clasică franțuzească

absint1 Toarnă circa 30 ml de absint într-un pahar. Se pot folosi diverse tipuri de pahare, de la cele vintage la cele moderne.

2  Așează o lingură de absint, plată și perforată (v. foto), pe buzele paharului și plasează un cub de zahăr pe zona perforată a lingurii. Zahărul e folosit pentru a echilibra gustul amar al pelinului.

3 Picură apă rece ca gheața și foarte pură, peste absint, pe deasupra cubului de zahăr. Acest ritual foarte lent se poate face și fără cubul de zahăr dar atunci când e folosit zahărul, acesta se va dizolva ușor în băutură. Se adaugă 100-120 ml de apă pentru fiecare 25 ml de absint.

4 Amestecă băutura cu lingura de absint după ce a fost adăugată apa. Se pot adăuga la final 2-3 cuburi de gheață dar acest obicei e hulit de „profesioniștii” absintului.

Paharul din pahar

1 Așează un pahar mic (25 ml) plin cu absint în interiorul unui pahar mai mare, gol.

2 Picură apă rece în paharul mic, în așa fel încât conținutul va da pe dinafară și se va scurge în paharul mare. După ce ai adăugat 120 ml de apă, paharul mare va conține un mix de absint și apă, în vreme ce paharul mic va conține doar apă.

3 Scoate paharul mic și bea absintul din paharul mare.