Cum să bei coniac

Academia Barbatilor

Se pare că în lume există două tipuri de băutori de coniac. Mai întâi, cei în vârstă, care sorb elegant coniacul într-o bibliotecă sau într-un birou, cel mai probabil îmbrăcați la patru ace și pufăind din pipă. Apoi, rapperii, care au scris piese peste piese despre dragostea lor pentru Hennessey. Și cam aici se opresc cunoștințele multora despre coniac.

Ce este coniacul

coniac

Foto: 123rf.com

Pentru început, coniacul este o băutură alcoolică de tărie ridicată, produsă în regiunea Cognac din Franța, și care este lăsată la maturat cel puțin 2 ani. Deși, practic, este un vin distilat, coniacul are o tărie alcoolică de peste 40%, având note bogate și dulci de vanilie și caramel.

Unul dintre motivele pentru care coniacul este atât de îndrăgit de toată lumea, de la rapperi la bunicul tău, este datorită spiritului versatil care e suficient ca să te facă să bei băutura de sine stătătoare, dar care merge foarte bine și într-o varietate de cocktailuri.

Gândește-te la el mai mult ca la o tărie brună decât ca la un vin distilat. Coniacul nu este bourbon. Aceasta este o confuzie pe care o auzim deseori. Mai sec, cu mai multe note subtile, cu butoaiele de stejar care adaugă la rândul lor alte arome (inclusiv de Sherry și Porto), cu notele puternic fructate care cer cocktailuri cu lămâie verde și un strop de zahăr care să pună în valoare aceste note. Mai simplu spus, este o tărie care merită un loc în barul de acasă, fie pentru un cocktail, fie pentru a fi sorbit în tihnă după cină.

Esențialul despre coniac

coniac

Viile din regiunea franceză Cognac. Foto: Pixabay

Să trecem în revistă câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre coniac:

  1. Coniacul poate fi produs în doar 6 regiuni, toate din jurul orașului Cognac. Acestea sunt: Grand Campagne, Petit Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois și Bois Ordinaires.
  2. Coniacul trebuie făcut dintr-unul singur sau dintr-o combinație a următoarelor soiuri de struguri albi: Ugni Blanc, Folle Blanche și Colombard.
  3. Francezii au numit tăria aceasta coniac, considerând că este făcută din eau de vie. Adică apa vieții.
  4. Niciun coniac nu poate fi făcut din vin în care s-au adăugat sulfiți.
  5. Strugurii sunt culeși la fel ca pentru producerea de vin, dar lichidul este apoi distilat în cazane de cupru pentru a putea atinge o tărie mai mare. Coniacul se distilează de două ori, prima distilare produce brouillis, iar a doua produce eau de vie.
  6. Chiar dacă această eau de vie este extrem de bună, cele mai multe coniacuri sunt amestecuri, realizate de maeștri cu experiențe de zeci de ani.

Care este diferența dintre coniac și brandy?

Una dintre marile diferențe dintre coniac și alte tării este istoria bogată a acestuia și poveștile despre el. „Coniacul este diferit de alte tării datorită minunatei istorii care-l definește”, e de părere Nathan O’Neill, managerul barului din NoMad Hotel. „Este foarte divers și depinde de producător, de strugurii care au fost folosiți, de vechime și de cât timp a fost ținut în butoaiele de lemn”.

Coniacul a fost produs întâia oară când fermierii au dorit să facă un vin mai tare, eliminând apa din el, pentru a putea fi transportat mai ușor pe distanțe lungi. Coniacul datează din anii 1600, la fel ca multe dintre mărcile celebre din ziua de azi. Hennessey a sărbătorit recent 250 de ani, iar Martell și Remi Martin au trecut de 300 de ani.

Coniacul este o tărie, dar nu orice tărie este coniac. Un coniac trebuie să îndeplinească anumite clasificări pentru a atinge standardele acestuia, spre deosebire de un brandy standard, care nu cere o anumită calitate.

În primul rând, coniacul trebuie să fie produs într-una dintre cele 6 regiuni din Cognac. În al doilea rând, trebuie maturat numai în butoaie de stejar franțuzești.

Coniacul trebuie să îndeplinească și anumite clasificări standardizate. Sunt 3 clasificări pe care le vei vedea cel mai des pe etichete: VS, VSOP ȘI XO. VS vine de la acronimul Very Special, înseamnă că apa vieții a fost maturată cel puțin doi ani. VSOP are cel puțin patru ani și vine de la Very Special Old Pale. XO, sau Extra Old, are cel puțin 10 ani vechime, ceea ce înseamnă că este cu adevărat bun.

Cum majoritatea coniacelor sunt compuse din câteva tipuri de eau de vie, clasificarea este dată de cea mai tânără eau de vie din amestec.

Cum să bei coniacul: simplu

coniac

Foto: 123rf.com

Dacă ești băutor de scotch sau de brandy, coniacul este în mod cert și el pe listă. Începe cu unul XO. Cu cât e mai vechi, cu atât mai complete sunt aromele, așa că XO îți va oferi un coniac delicat si complex. Bea-l simplu, fără gheață sau apă, la temperatura camerei. Învârte-l puțin ca să se deschidă încet și apoi savurează-l!

Cum să bei coniacul: în cocktailuri

Una din părțile preferate legate de coniac este că, în ciuda faptului cunoscut că cel mai bine se servește simplu, coniacul este, de asemenea, baza unor cocktailuri excelente și, din punct de vedere istoric, era una dintre bazele principale pentru majoritatea cocktailurilor.

Deși astăzi găsești mai degrabă cocktailuri cu whiskey sau tequila în majoritatea meniurilor, există câteva cocktailuri pe bază de coniac pe care merită să le ceri unui barman. Păstrează coniacurile VS și VSOP pentru cocktailuri – vârsta tânără dă mai bine în cocktailuri, având avantajul și de a fi mai prietenoasă cu portofelul

Cauți o rețetă simplă? Amestecă un pic de coniac cu o bere din ghimbir și un cub de gheață. Este simplu, revigorant, și exact pe gustul celor din Franța.

Sidecar: Coniacul strălucește cu ajutorul lichiorului de portocale și a sucului de lămâie în acest cocktail. Un preparat clasic, care permite tăriei să iasă în evidență.

Sazerac: Pentru fanii Old Fashioned, înlocuiește whiskey-ul de secară cu un coniac. Chiar dacă pare o reinterpretare a unui cocktail clasic, Coniacul Sazerac este cunoscut de peste 140 de ani.

sazerac

Cocktailul Sazerac

In Bubbly: Perfect pentru aniversări (sau o zi fierbinte de vară), adaugă un cub de zahăr și coniac într-un pahar, amestecă și adaugă un element efervescent. Este o frumoasă reinterpretare a spumantului clasic.

Citește și care e diferența dintre aperitive și digestive