Cum să bei gin – 5 reguli importante

Academia Barbatilor

Nu există reguli pentru băut, nu-i așa? Pui paharul la gură și gata, asta-i tot. Mai gândește-te o dată, însă. Dacă te „școlești” în legătură cu orice băutură s-ar putea să stabilești o relația cu ea, în așa fel încât să nu te „lovească” atunci când te aștepți mai puțin sau acolo unde te aștepți mai mult (la ficat). Ginul e una dintre băuturile care au proasta reputație de a fi „neprietenoase” atunci când le bei. Din mai multe motive.

În același timp, însă, ginul e una dintre cele mai versatile și mai interesante băuturi spirtoase, una distilată împreună cu o mulțime de plante și care mixează perfect împreună cu alte băuturi, în diverse cocktailuri. Odată ce te familiarizezi cu clasicele plante pe care le poți simți într-un London dry gin – precum ienupărul, coriandrul, rădăcină de angelică și lămâie – poți începe să experimentezi și alte tipuri de ginuri, precum cel cu lemongrass, lavandă sau brad Douglas. Hai să vedem cum să bei gin, în 5 reguli simple:

1 Încearcă ginul în cocktailuri, de preferat în martini

cum să bei gin

Undeva în San Francisco există un spațiu care se numește Whitechapel, și care oferă peste 600 de diferite tipuri de gin, etalate într-un fel de palat Victorian, cu distilerie și cu o fostă stație de metrou londonez (nefuncțională acum). Patronul de la Whitechapel, Keli Rivers pe numele lui, cunoaște câteva lucruri despre gin, pe care ține să le împărtășească mai mereu clienților săi. Unul dintre acestea, pe care-l spune cel mai des, este: „Încearcă gin într-un Martini sau într-o băutură cumva neutră, care să-i scoată în evidență plantele și care să-ți arate de ce e cu adevărat capabil un gin. Ginul e făcut pentru cocktailuri, pe care le înnobilează în clasă și nuanță”.

2 În mod simplu, alege un Gin tonic, dar nu uita nici de Gin cola

cum să bei gin

Britanicul David T. Smith, expert în ginuri (din moment ce deține site-ul Summer Fruit Cup, unde a scris mai mult de 400 de review-uri la diverse ginuri, fiind, în același timp, autorul cărților How to make gin și The Craft of Gin) a petrecut mulți ani studiind sute de tipuri de gin și modul în care acestea se împerechează cu băuturile tonice. Și a ajuns la concluzia că un tonic de calitate face diferența. Dar în același timp… „tonicul trebuie să fie foarte rece. Dacă tonicul e cald, amestecul va avea un gust mai dulce și va fi mai puțin acidulat”.

El militează, de asemenea, pentru amestecul lui: „Citește etichetele de pe tonic și analizează profilul acestuia. De pildă, dacă ai un tonic cu rozmarin, caută un gin care se potrivește cu rozmarinul. Sau alege un clasic London dry gin care se poate amesteca aproape cu orice fel de tonice. Există multe alte ape minerale care ar merge cu ginul, de pildă apa minerală cu lămâie San Pellegrino sau, dacă vrei un pic de controversă, află că și cola merge foarte bine cu ginul”.

3 Când faci cocktailuri cu gin, complementează și contrastează

Posibilitățile legate de prepararea unui cocktail care să conțină gin sunt nelimitate. De exemplu, dacă folosești gin St. George Terroir, care conține brad Douglas și salvie, sau gin Oakland Spirits Sea, vei dori să scoți în evidență acele note sărate sau verzi.

Unii barmani preferă să amestece ingrediente de același tip (de pildă, rozmarin proaspăt cu gin care conține rozmarin), în vreme ce alții încurajează complementaritatea și contrastele. Un gin cu aromă de lămâie nu trebuie să conțină și mai multă lămâie, așa că gândește-te ce merge cu lămâia și complementează. La fel se pune problema și dacă folosești un gin floral. Toată lumea adoră să folosească diverse modele în privința hainelor. De ce n-am face-o și când vine vorba de băuturi?

4 Nu te teme să bei gin simplu

cum să bei gin

Experții spun să nu te temi să bei gin simplu. În ziua de azi multe ginuri chiar sunt făcute pentru a fi băute de sine stătătoare. Au trecut vremurile în care dacă beai gin simplu era ca și cum ai fi golit un pahar din pomul de Crăciun. E foarte ușor să găsești un gin cu aroma pe care ți-o dorești, fie că e vorba de scorțișoară, cardamon, citrice sau note florale. Mai ales dacă te gândești la ginurile maturate și mixate în butoaie. Acestea au cunoscut un avânt major în ultimii ani, în special datorită micilor distilerii din Statele Unite, care au tot experimentat pe această zonă, rezultând produse excelente, cum ar fi ginurile maturate în butoaie de sauvignon blanc sau canernet sauvignon.

5 Joacă-te cu temperatura

Dacă vrei să duci treaba cu ginul un pic mai departe, David T. Smith, despre care vorbeam mai sus, spune că ai putea să te joci cu temperaturile. „Mie îmi place să observ cum se schimbă gustul unei băuturi în funcție de temperatură. Când îngheți ginul, acesta își schimbă textura – devine mai gros, mai vâscos. Apoi, pe măsură ce ginul se încălzește, profilul său se deschide”. Așadar, încearcă să ții o sticlă de gin în congelator (așa cum mulți fac cu vodca) și remarcă apoi cum, la temperaturi din ce în ce mai ridicate, aromele lui încep să se răspândească.

cum să bei gin

Odată ce ai devenit expert în ginuri, intră și pe teritoriul ginurilor vintage. Vei găsi sticle pentru colecționari în diverse locuri ale lumii, precum Tokyo sau Berlin, în tranșe nu mai mari de o mie de bucăți, inclusiv ginuri vechi de zeci de ani, din care poți să bei cu… picătura. Sigur, ginurile nu sunt băuturi menite a sta în sticle cu anii, dar există tipuri de gin, derivate din cereale și făcute cu mulți ani în urmă, care pot oferi satisfacții majore cunoscătorilor.

Citește și: Totul despre gin, băutura disputată de olandezi și englezi