Cum să bei whisky ca un gentleman

Academia Barbatilor

Deși inițial whisky-ul era cunoscut drept o substanță medicinală, fiind supranumit „apa vitalității”, licoarea a devenit rapid una dintre cele mai populare băuturi din lume. Conform celei mai vechi atestări, whiskey-ul (cu „e” – citește aici despre diferențele între whisky și whiskey) a fost distilat pentru prima oară undeva în jurul anilor 1400, cel mai probabil în Scoția. Apoi, în special în Anglia și Irlanda, a devenit băutură de bază care, mai mult, era taxată cu 30-50%, ajutând la creșterea economică.

Așadar, whisk(e)y-ul se bea din vremuri imemoriale iar printre fanii acestei băuturi s-au numărat personalități din diverse zone ale culturii, politicii etc. Mark Twain, Winston Churchill, Clark Gable sau… Traian Băsescu. Imagini ale masculinității, într-un fel sau altul, care adorau să aibă alături un pahar de whisky de bună calitate. Și care știau cum se bea unul, ca să-i „prinzi” toată savoarea. Hai să vedem și noi cum se bea whisky ca un bărbat adevărat:

Alegerea paharului

pahar whisky

Un pahar în formă de lalea – pentru cunoscători

N-ar fi multe de spus aici. Clasicul pahar de whisky, sau unul de tip Old Fashioned, e suficient. Sigur, orice băutură se poate bea, până la urmă, din orice pahar. Iar dacă nu ai la dispoziție decât niște pahare din plastic, le vei folosi pe acelea. Doar că unele pahare sunt mai bune ca altele, atunci când e vorba să maximizezi savoarea și aroma băuturii. Ca să nu mai vorbim, desigur, de faptul că unele pahare arată mai bine ca altele. Iar prezentarea poate face diferența, în unele situații. În plus, paharul adecvat face parte din întregul oricărui ritual al degustării diverselor băuturi.

Dacă se poate, toarnă întotdeauna whisky într-un pahar de sticlă, pentru că alte materiale îi pot tăia din buchet. Dincolo de paharele „rocks” sau Old Fashioned, de care vorbeam mai sus, există și unele speciale pentru whisky, care au o formă de lalea și care concentrează bine vaporii și aromele, permițându-ți să-ți folosești la maxim nasul pentru a le detecta. Dar, desigur, acestea sunt pentru cunoscători.

Simplu? Cu apă? Cu gheață?

gheata

Folosește o bucată mare de gheață, în loc de cuburile mici

Întrebările din subtitlu sunt cele mai frecvente. Cum se bea cel mai bine un pahar de whisky? Specialiștii spun că prima oară când testezi un tip de whisky trebuie să-l bei simplu.

Când adaugi apă și gheață nu vei face altceva decât să diminuezi cantitatea de alcool raportată la volum (ABV), a băuturii. De exemplu, pentru o porție de 50 ml, o linguriță de apă adăugată va scădea ABV-ul de la 40% la 30%. Când beau whisky-uri cu procentaj mare de alcool, mulți experți adaugă un pic de apă plată, diluând astfel un pic băutura dar eliberând totodată aromele și făcând alcoolul ceva mai blând. Poți încerca să faci asta, apoi gustă și balansează. În cazul în care ai adăugat prea multă apă, mai poți turna whisky.

Unii experți nu agreează să pui gheață în whisky dar există cazuri în care prezența acesteia se justifică, tocmai în dorința de a scoate la iveală forța băuturii. Se spune că prezența gheții amorțește un pic aromele dar unora pur și simplu le place să aibă o băutură rece iar cuburile nu-i deranjează. Atenție, însă! În loc să pui cuburi de mărime normală, sau chiar mică, adaugă o sferă mare de gheață sau niște cuburi supradimensionate. În acest fel, whisky-ul se va răci dar nu se va dilua foarte tare, așa cum se întâmplă cu cuburile mici.

Cum bei și cum savurezi

Ca în cazul oricărei băuturi alcoolice, vorbim despre aromele acesteia, care trebuie identificate în momentul în care o bei. Și în privința whisky-ului, există tehnici care permit eliberarea aromelor. Să reținem mai întâi, faptul că în privința mâncării și băuturii, va trebui mai întâi să-ți lași nasul să informeze gura. Senzația produsă de arome este o combinație de miros și gust. Pentru arome mai complexe, precum cele întâlnite în băuturile alcoolice, simțul mirosului este ceva mai important.

Așa că înainte de a lua orice înghițitură de whisky, bagă-ți nasul în pahar și inhalează. Nasul îți va educa palatul bucal. Și pentru că ne plac lucrurile dulci, ne vom concentra mai întâi pe acestea. Prima „dușcă” inhalată va fi foarte… alcoolică și va avea doar darul de a-ți „curăța” nările. Ia-le și pe următoarele două și vei începe să simți adevăratele arome eliberate de whisky.

Apoi, ia o înghițitură mică și plimbă lichidul prin gură. În loc să o înghiți imediat, încearcă să identifici aromele. Pentru că whisky-ul e maturat în butoaie de lemn, vei constata imediat aromele de vanilie sau caramel. Din acest moment, savurează-ți băutura în următoarele 30-60 de minute.

Whisky în cocktailuri?

manhattan

Manhattan, cel mai bun cocktail cu whisky

Și în această privință există o controversă. Majoritatea băutărilor „profesioniști” de whisky vor spune că e un lucru abominabil să adaugi orice alt lichid peste whisky. Multe branduri de whisky recomandă, de fapt „servirea simplă sau cu un strop de apă”.

Prin urmare, whisky-ul în cocktailuri e o problemă de alegere personală. Sunt voci care spun că după ce ai încercat un whisky simplu, și i-ai văzut potențialul, poți începe să te joci un pic, descoperindu-l și în diverse combinații. Iar unul dintre cocktailurile cele mai bune care includ whisky este Manhattan.

Citește despre povestea unui cocktail clasic: Manhattan