Cum să călătorești și să fii plătit pentru asta

Academia Barbatilor

Ești un tip căruia nu-i place munca într-un birou și-și dorește un job aflat într-o continuă mișcare? Atunci poate că e momentul să te întrebi cum ai putea să faci bani, călătorind. Dacă te gândești bine, ai o mulțime de oportunități. Noi îți prezentăm 5 dintre acestea:

Găsește un job pe un vas de croazieră

De regulă, munca pe un vas de croazieră presupune să fii plecat cu lunile de-acasă, să muncești mult și să… nu fii plătit chiar atât de mult pe cât ți-ai dori. Dar lucrurile astea sunt doar în parte adevărate. În plus, gândește-te la avantaje: ai toate cheltuielile plătite, ajungi în locuri exotice minunate, iar bacșișurile (depinde ce job ai pe vas) nu sunt deloc de neluat în considerare. Printre slujbele de pe un vas de croazieră se numără cele de crupier în cazinou, barman, director de spectacole, entertainer, hairstylist, bucătar. Pentru un job de 10-14 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, salariul este, în general, de 1500-1800 $. Dar dacă reușești să faci rost de un loc de muncă mai… intelectual (de pildă să lucrezi în marketing, în financiar, în administrație), salariile sunt mult mai mari. Iar vasele de croazieră se învârt, de regulă, în zone precum Caraibe, Mediterană, Hawaii, Alaska, nordul Europei.

Găsește un job de fotograf

fotografDacă ești fotograf, încearcă să aplici pentru joburi internaționale. Acestea îți vor permite să călătorești, să-ți faci un portofoliu și să câștigi bani în același timp. Tot ceea ce agonisești din postura de fotograf se duce direct în propriul buzunar. Destinația se poate aranja prin intermediul birolui de turism al unei țări. Țara respectivă te va invita să o vizitezi și să împărtășești apoi din punct de vedere vizual experiența pe care ai avut-o – aceasta însemnând articole pe un blog, postări pe rețelele de socializare, fotografii, montaje video. O altă zonă în care te poți încadra este cea de fotografii de nuntă: îți oferi serviciile pentru a asigura partea foto la nunțile care se desfășoară în diverse locații. Dacă ești bun, vei fi contractat și ți se vor plăti toate cheltuielile. În fine, poți lucra ca freelancer pentru diverse publicații sau companii care desfășoară proiecte publicitare și de marketing.

Fă-ți un blog de călătorii în limba engleză

Blogurile de călătorii au devenit extrem de populare în ultimii ani dar chiar dacă a-ți face unul pare un lucru foarte ușor și amuzant, lucrurile nu stau chiar așa. E nevoie de calități editoriale și de design dar și de un anumit șarm pentru a descrie călătoriile pe care le faci. În plus, nu vei avea succes din prima. Trebuie ca blogul să capete o oarecare notorietate și să-l impui inclusiv pe rețele de socializare ca Facebook și Instagram, construind un brand respectat, care să aibă un trafic bun. Sugestia ar fi să faci blogul în limba engleză, fiindcă vei putea apoi să-l monetizezi mai bine la nivel internațional. Odată ce blogul a devenit cunoscut și credibil, unele companii din zona de călătorii (sau chiar și din alte sfere) vor dori să se asocieze cu tine și vor plăti campanii publicitare pentru a fi prezente la tine „acasă”. Alte metode de monetizare sunt implementarea site-urilor de afiliere și publicitatea Google de tip AdSense.

Muncește ca ghid local sau internațional

ghidFă un curs de ghizi, ia-ți brevetul, apoi învață și explorează regiunile țării, urmând să plimbi turiști peste tot. Poți lucra ca freelancer sau poți colabora cu agențiile de turism, care te pot trimite ca însoțitor în străinătate, pentru grupurile lor de turiști, plătindu-ți toate cheltuielile și oferindu-ți diurnă. Odată ce ți-ai creat o notorietate ca ghid valoros, vei fi din ce în ce mai căutat și cu greu vei mai găsi zile libere în agendă. Ca ghid nu ești plătit extraordinar de bine, în mod oficial, însă aici cele care fac diferența sunt bacșișurile. Partea distractivă e că interacționezi cu fel de fel de oameni, unii dintre ei fiind persoane importante, cu care poți păstra relația și cu care, poate, te vei mai întâlni pe viitor.

Fii profesor de engleză într-o țară străină

Acesta e un job cu mare căutare și poate fi plătit destul de bine, în funcție de zona în care mergi. De exemplu, dacă prinzi un contract în Emiratele Arabe Unite, poți ajunge să primești până la 45.000 $ pe an. Nu toate țările cer un certificat dar dacă reușești să-ți iei un certificat TEFL, ți se vor deschide perspective și mai bune, vei primi salarii mai mari și vei fi oriunde un candidat cu șanse mai mari la angajare decât unul obișnuit. Durata șederii în țara respectivă variază: școlile îți vor cere să stai pe perioade de la câteva luni la un an sau chiar mai mult. Unele școli îți vor cere să semnezi un contract, în vreme ce cu altele poți avea înțelegeri verbale.