Cum să cumperi un costum online

academia barbatilor

Costumul de haine reprezintă una dintre ținutele basic din garderoba oricărui bărbat, iar achiziționarea unuia implică un proces complex. Mulți dintre noi nu avem timpul necesar pentru cumpărături sau costume executate la comandă și preferăm să achiziționam totul printr-un click pe o pagină de web. Dar ca să poți face alegerea corectă trebuie să știi cu adevărat cum să cumperi un costum online. Iată 4 reguli esențiale de care trebuie să ții cont atunci când alegi un costum de pe un webshop.

Cunoaște-ți foarte bine măsurile!

Ca să nu ai surprize neplăcute în ceea ce privește felul în care se așează costumul pe corp, trebuie să știi exact ce măsură să comanzi. Cel mai simplu mod de a te asigura de reușită este să măsori un costum pe care îl ai deja în garderobă și care îți vine perfect. Urmează câteva reguli simple pentru luarea măsurilor și ține cont de ele atunci când îți comanzi costumul online.

Pentru bust, așează sacoul pe plan drept, cu toți nasturii încheiați și măsoară lățimea de la stânga la dreapta pornind de la subsuoară. Dacă nu ai un sacou perfect la îndemână, roagă-ți prietenul, mama sau soția să-ți măsoare bustul de jur împrejur, exact pe linia pectoralilor, plasând un deget între centimetru și corpul tău, pentru acel minim de confort.

Pentru talie, așează perechea preferată de chinos pe podea, măsoară betelia de la un capăt la altul și dublează rezultatul. Sau măsoară-ți singur talia exact deasupra șoldurilor.

Pentru lungimea pantalonilor, măsoară o pereche de pantaloni care îți vin perfect sau măsoară-ți lungimea picioarelor, stând drept și pornind din poală până la zona dintre gleznă și suprafața pantofilor. Află cum să alegi măsura corectă pentru hainele tale!

cum să cumperi un costum online
Sursa foto: Pinterest

Alege modelul care se potrivește formei corpului tău!

Costumele sunt disponibile în patru tipuri de croieli – skinny, slim, clasic și nestructurat – pentru a se adapta oricărei tipologii. Dacă ai deja în garderobă costume care îți vin perfect, citește cu atenție eticheta pentru a ști ce model să alegi. Dacă nu, fii atent la formă.

Costumele skinny se închid perfect pe talie, la unul, doi sau trei nasturi, au reverele înguste, iar pantalonii sunt conici. De obicei, alegi un astfel de costum dacă ești scund sau de înălțime medie și slab.

Modelele slim sunt cele mai versatile, cu sacou și pantaloni care urmează linia trupului, iar variantele la două rânduri de nasturi sunt cele mai apreciate. Aceste costume se potrivesc tuturor bărbaților, indiferent de înălțime, dar cu o constituție atletică.

Variantele clasice sau regular, stau lejere în zona bustului și coboară drept pe lângă talie, iar pantalonii au suficientă lărgime pentru a oferi confort. Acestea sunt potrivite pentru bărbații cu o constituție robustă.

Costumele nestructurate sunt modelele cele mai confortabile, fiind lipsite de rigiditate și formalitate și ușor de adaptat pentru diferite ocazii.

cum să cumperi un costum online
Sursa foto: Pinterest

Alegerea țesăturii corecte!

Atunci când cumperi online este foarte dificil să-ți dai seama de calitatea și consistența materialului, chiar dacă unele platforme de shopping oferă un zoom dedicat pe detalii. Trebuie să știi că materialul arată diferit la lumina zilei față de lumina reflectorului.

Lâna, de exemplu, este alegerea tradițională pentru costume pentru că este fină, aerată și se păstrează bine în timp. Caută o țesătură de consistență medie care poate fi purtată tot timpul anului. Află cum să păstrezi corect un costum de haine pentru a-i prelungi viața!

Bumbacul este o țesătură subțire și aerată, dar vine întotdeauna însoțit de un procent mic de fibre elastice. Costumele din bumbac cu corială relaxată se așează cel mai bine pe corp. 

Inul este cel mai subțire tip de țesătură, ideal pentru sezonul cald, însă are dezavantajul de a se șifona foarte ușor. Costumele nestructurate sunt perfecte în ținute smart casual. Variantele din amestec de in și bumbac sau in și lână merg și în ocazii formale.

Poliesterul este o fibră sintetică, care nu lasă corpul să respire, creând disconfort. Această țesătură se deteriorează ușor, devenind lucioasă prin purtări repetate. Însă poți opta pentru costumele din amestec de poliester cu lână sau cu bumbac care sunt mult mai prietenoase și mai elegante.

cum să cumperi un costum online
Sursa foto: Pinterest