Cum să deschizi sticla de șampanie ca un maestru

Academia Barbatilor

Șampania! La victorie cineva o merită. La înfrângere, cineva are nevoie de ea”. Poate că Napoleon Bonaparte știa cel mai bine cum stă treaba cu șampania. În definitiv, o avea la dispoziție oricând, și încă în cea mai bună versiune a ei. Și în mod cert știa să desfacă sticla de șampanie ca un adevărat maestru.

Poate că, la prima vedere, nu e mare lucru să desfaci o sticlă de șampanie. Dar dincolo de faptul că unii se tem realmente de acest moment, pe considerentul că dopul va sări în capul cine știe cui sau că delicioasa licoare efervescentă le va păta hainele, există o știință a acestei manevre. Pe care îndată ce o deprinzi, nu va trebui să-ți mai faci griji despre tavane sau despre ochii prietenilor. Și, la fel de important, nu vei mai pierde nici măcar o picătură din băutura despre care celebrul scriitor Graham Greene spunea că „dacă te afli în căutarea adevărului, șampania funcționează mai bine ca un detector de minciuni”.

1 Asigură-te că sticla e rece

Șampania nu se bea caldă iar asta e o regulă de bază. N-are sens să deschizi o sticlă de șampanie dacă ea nu se află la temperatura optimă, de 7 grade Celsius. Pus că, dacă e caldă, dopul se va deschide foarte rapid iar conținutul are toate șansele să se verse. Iar dacă ai făcut greșeala să nu ții dopul cu mâna, acesta se va transforma într-un adevărat proiectil.

Poți răci rapid sicla de șampanie dacă o așezi într-o frapieră în care să pui jumătate gheață și jumătate apă rece. Ca să grăbești procesul de răcire, poți să adaugi sare. Ține sticla în frapieră timp de 15-20 de minute, timp în care șampania va ajunge la temperatura optimă.

2 Scoate folia de pe dop și eliberează corsetul metalic

Taie folia metalică ce acoperă dopul oricărei sticle de șampanie. După ce faci această operațiune, acoperă dopul cu un șervet de bucătărie și pune o mână pe el, pentru a nu avea surpriza neplăcută ca acesta să sară pe neașteptate, chiar dacă mai ai o operațiune intermediară de făcut: să eliberezi dopul sticlei de corsetul metalic care-l acoperă, răsucind in sens contrar acelor de ceasornic capătul lui, apăsând cu cealaltă mână pe vârful sticlei.

Sunt două modalități în care poți manevra corsetul. Îl scoți de tot sau îl lărgești și îl lași acolo, cât, la o adică, să poată bloca dopul dacă acesta țâșnește.

3 Scoate dopul de plută cu grijă

În acest moment, nu răsuci dopul de plută cu mâna, ci răsucește sticla! Dacă răsucești dopul, acesta se poate sparge în interiorul sticlei. Vei auzi un fâsâit pe măsură ce este eliberată presiunea din sticlă. Atunci când simți că dopul s-a ridicat suficient de mult, controlează-i ieșirea, apăsându-l un pic sau, dimpotrivă, lăsându-l să iasă, în funcție de cât „spectacol” auditiv vrei să produci pentru cei din jur.