Cum să devii un antreprenor de succes

Avatar

Eleonora Ion

, Business, Carieră

De ce să fii antreprenor? Și, mai ales, cum să fii un antreprenor de succes? Sunt asa variate motivele pentru care devenim antreprenori, încât îmi este greu să cred că le-aș putea cuprinde într-un articol. Ce  pot surprinde, însă, sunt 5 moduri de a ne consolida ca antreprenori și de a ne securiza afacerea.

1. Stabilește obiectivele proiectului tău

Setează obiectivele în acord cu ceea ce ești tu și cu ceea ce îți dorești să realizezi. Țelurile sunt mult mai mult decât realizarea unei cifre de afaceri sau a unui profit anual. Acestea sunt ”acordate” cu echipe, sunt motivatoare și, în mod cert, îndeplinirea lor duce spre realizarea viziunii afacerii fiecăruia din noi. Acestea de stabilesc cu calm și în tihnă, se asumă prin definirea acțiunilor concrete ce trebuie realizate de membrii echipei, se masoară periodic și se corectează atunci când nu duc în direcția corectă.

2. Documentează afacerea

Ca și antreprenor, cu siguranță știi (așa ar trebui) ce oferi clientului, cum să îl oferi, din ce este format profitul firmei tale și …cam totul despre afacerea ta, doar ai fost sau ești omul bun la toate din firmă, corect?!

Unul dintre puntele vulnerabile ale unei afaceri este lipsa documentării afacerii. Poveștile noastre sunt: am început cu o echipă mică, am crescut, am crescut și acum nu mai stim cine ce face și mai ales cum face.

Organigrama, fișa postului, fișa de activitate zilnică sunt instrumente definitorii în realizarea sustenabilă a unei afaceri, însă prea puțin utilizate. Da, oamenii din echipă știu cine este șeful, știu ce au de făcut, știu să rezolve o mulțime de situații apărute de-a lungul timpului. Însă ce se întâmplă atunci când un salariat pleacă in concediu, pleacă  din firmă sau cum decidem să facem o noua angajare?

Oricât de mică sau mare este afacerea, realizați manualul de organizare și funcționare a companiei. Ce construim trebuie să fie pus pe hârtie și să poată fi corectat ori de câte ori este necesar.

3. Un antreprenor de succes învață în permanență

Avantajul accesului la informații a devenit, pentru unii antreprenori, o povară. Nu știu ce și de unde să citească, sunt prea mult variante și nu au timp să le acopere pe toate (doar suntem perfecționiști și ne dorim ca afacerea noastră să fie cea mai bună).

Citește literatura antreprenorială, biografii și autobiografii. Lucrează cu specialiști pentru a te dezvolta atât personal cât și profesional.

4. Monitorizează și controlează

Fii conștient de importanța acestor acțiuni, monitorizare și control, ce trebuie realizate de orice antreprenor. Sub nicio formă nu confunda controlul cu lipsa de încredere în membrii echipei. Prin realizarea acestor acțiuni te asiguri că fiecare membru al echipei îndeplinește sarcinile alocate și, mai ales, poți sesiza imediat diferențele între ce s-a stabilit și ce s-a realizat

5. Dăruiește din ce știi

Spune și altora prin ce ai trecut tu, cu bune și cu mai puțin bune. Prietenii au și ei rolul lor însă nu îi poți împovăra cu toate situațiile antreprenoriale. Un pahar cu bere/vin (cine, ce preferă) se bea cu noduri atunci când povestim a treia oară că nu se achită la timp facturile de către clienți, că avem de rezolvat un milion de lucruri și că nu mai avem timp de nimic!

Experiențele tale sunt foarte apreciate în grupurile antreprenoriale, în grupurile de liceeni și studenți interesați de acest domeniu fascinant al antreprenoriatului și în mod evident, de către membrii echipei tale.

Antreprenoriatul este o provocare constantă, căreia zilnic învățăm să îi facem față. Vă invit să fiți obiectivi și în continuare super dedicați viziunii voastre.