Cum să economisești bani și să te abții de la cheltuieli inutile

Academia Barbatilor

Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. Ce clișeu, nu-i așa? Dacă te afli într-o perioadă a vieții în care banii nu ți se înghesuie în portofel (sau pe card), e clar că trebuie să acorzi o atenție sporită economiilor. Iar dacă, dimpotrivă, nu ai probleme cu banii, poate că n-ar strica să faci niște economii, punând deoparte bani albi pentru zile negre. În oricare dintre aceste două situații te-ai afla, iată 9 ponturi care te vor ajuta să economisești bani:

Setează-ți un buget

În termeni simpli, un buget presupune o listă de posibile cheltuieli care au loc într-o anumită perioadă de timp sau pentru un proiect anume. E foarte important să ai un buget săptămânal sau lunar, acest lucru făcându-te să-ți planifici mai bine resursele financiare. De asemenea, te ajută să-ți prioritizezi nevoile, făcându-te să te focusezi asupra celor imediate, urmând să ai o vedere clară asupra posibilelor economii pe care ai putea să le faci.

În acest fel nu va fi nevoie să te chinui să economisești, ci pur și simplu să ai grijă să aloci o parte din buget pentru acest lucru. De asemenea, bugetarea te ajută să reduci cheltuielile impulsive, deoarece majoritatea lucrurilor pe care urmează să le cumperi vor fi cuprinse în buget, cu excepția cazurilor și situațiilor de urgență.

Nu cheltui mai mult decât câștigi

cum să faci economii
Foto: Pixabay

Oamenii au nevoi nelimitate. Vrem mereu îmbrăcăminte de top, mașini de ultimul răcnet, ceasuri scumpe, gadgeturi noi și multe alte lucruri. Oricum, avem tendința de a cheltui mai mult decât câștigăm sau decât avem nevoie. Iar acest lucru ne aduce în situația de a avea datorii înainte de ziua salariului.

Cel mai practic mod prin care să achiziționăm lucrurile pe care ni le dorim, fără a ajunge cu datorii, este să economisim bani pentru ele. De exemplu, dacă vrei un ceas care costă 1.000 de euro, pune-l în buget și economisește lunar o sumă de bani, până când ajungi să o aduni și îți permiți să-l cumperi. În acest mod vei ajunge să cheltuiești în limitele permise și totuși să și economisești, în același timp, pentru îndeplinirea visului.

Setează-ți un scop în legătură cu economiile pe care le faci

Așa cum am menționat în exemplul cu ceasul, ar trebui să îți stabilești un target în legătură cu economiile pentru o anumită perioadă de timp. În acest fel, nu doar vei economisi un surplus, ci vei face un efort conștient în legătură cu o anumită sumă de bani, pentru o perioadă bine definită de timp. E bine să-ți setezi ținte anuale sau bi-anuale, în acest fel putând să măsori mai exact modul în care economisești.

Nu lua prea mulți bani cu tine

Pentru că suntem creaturi care au nevoi fără limite, avem tendința de a cheltui pe lucruri de care nu avem nevoie, doar fiindcă suntem în măsură să o facem. De cele mai multe ori, nu realizăm efectul acestor cheltuieli asupra situației financiare personale, fiindcă gândim ceva de genul: „nu costă mult, e doar 10 lei”. Dar 10 lucruri care costă 10 lei, cumpărate inutil, afectează bugetul de economii cu 100 de lei. Iar modul pragmatic prin care putem împiedica acest lucru este să nu avem prea mulți bani asupra noastră. Nu ai bani – nu cheltuiești. E simplu!

Nicio sumă nu e prea mică pentru a o economisi

cum să faci economii
Foto: Pixabay

Există o zicală conform căreia, „picăturile de apă fac oceanul uriaș”. În același sens, leu cu leu economisiți pot împlini un vis. Nicio sumă nu e prea mică pentru a o economisi. Presupunând că pui deoparte 20 lei pe săptămână, asta înseamnă 1040 de lei pe an, adică în 5 ani aduni 5200 de lei, pe care îi poți folosi, dintr-o dată, pentru a cumpăra ceasul visat. Și nici măcar nu ți-ai dat seama că ai economisit.

Folosește, pe cât posibil, mijloace electronice de plată

Folosirea mijloacelor electronice de plată e folositoare atunci când vrei să faci economii. Plățile electronice te fac să plătești suma exactă, în plus, poți verifica mereu nivelul finanțelor și te ajută să ții sub control cheltuielile nebugetate, care ar putea să te aducă sub o sumă setată „de criză”.

Renunță la obiceiurile care te fac să cheltuiești mult

Spunem adesea că viața e prea scurtă ca să nu ne bucurăm de micile ei… bucurii. Dar în contextul în care vrei să trăiești fericit, asta nu înseamnă că trebuie să trăiești cu datorii, fiindcă datoriile nu aduc fericirea. Dacă ai obiceiuri costisitoare, precum băutura sau țigările, încearcă să reduci numărul momentelor săptămânale în care apelezi la ele. Înlocuiește-le cu altele, mai puțin dăunătoare fizic și financiar. În timp, vei reuși să scapi complet de relele practici și vei vedea că acest lucru se va reflecta în nivelul bugetului.

Calculează

cum să faci economii
Foto: Pixabay

Chiar dacă nu-ți place să faci pe contabilul, învață să fii propriul tău contabil. Sau, dacă ai încredere, lasă cheltuielile pe mâna partenerei, împreună cu planul de economii setat. Alternativ, poți apela chiar la una dintre aplicațiile care te ajută să-ți gestionezi banii și să realizezi economii.

Evită cheltuielile spontane

Adesea, oamenii simt nevoia să cumpere ceva. Orice. Acest lucru e, în general, stimulat de publicitatea la diverse produse, care exploatează momentele și sentimentele în legătură cu acele produse. Fără-ndoială că, în această lume ce se mișcă cu viteza luminii, ai foarte puțin timp să te gândești cu adevărat la ceea ce faci.

Uneori e greu să scapi de deciziile spontane, însă dacă simți nevoia acută să cumperi ceva, mai întâi scrie numele produsului pe o bucată de hârtie și pune-o într-o cutie sau într-un dulap. După aceea, lasă să treacă cel puțin o  săptămână. Vei vedea că senzația de tipul „trebuie să cumpăr produsul X” a dispărut. Dacă totuși nu se întâmplă asta, și dorința de a-l cumpăra e la fel de mare, fă-o! Practic, această metodă te protejează împotriva cumpărăturilor spontane – produse care vor fi folosite o dată sau de două ori, apoi vor deveni inutile.

Citește și: Cum să faci bani pe Instagram în 2019