Cum să editezi clipurile făcute cu camera GoPro sau cu altă cameră sport

Academia Barbatilor

Cu o cameră GoPro (sau cu orice altă cameră sport de calitate) poți realiza clipuri de senzație atunci când călătorești sau când te încarci de adrenalină, practicând sporturi mai mult sau mai puțin extreme. Pentru asta, trebuie să știi nu doar să filmezi cu camera ci mai ales să editezi videourile, după ce le descarci în computer, în laptop sau, de ce nu?, în smartphone.

Nu ai nevoie de niciun echipament special, de niciun soft scump și de niciun pic de… magie. Îți trebuie doar câteva ponturi cu ajutorul cărora să editezi video-urile GoPro, acestea urmând să facă marea diferență la final. De la setarea camerei la povestea în sine și la locurile în care găsești muzica pentru coloana sonoră. Iată cum să editezi clipurile făcute cu camera GoPro sau cu altă cameră sport:

cum sa editezi clipuri video
Foto: Pixabay

 1 Fă un scenariu, spune o poveste

Nu există film fără poveste. Trebuie să inventezi un „fir” pentru a menține interesul publicului. Probabil te întrebi ce fel de poveste ai putea să spui cu o cameră GoPro? La această întrebare ar trebui să răspunzi într-o propoziție sau două. Ar putea fi povestea unei zile de surf, împreună cu prietenii. Aceasta trebuie să aibă un început, un conținut și un final. E tot ce îți trebuie. Iar o filmare foarte bună poate ridica extrem de mult povestea.

2 Planifică-ți cadrele

Nu filma fără să ai un plan, fără un story, fără o gândire, fără o pregătire. Dacă nu-ți planifici cadrele, s-ar putea să te trezești la final cu un video plictisitor, care să nu intereseze pe nimeni. În schimb, dacă faci toate lucrurile de mai sus, în mod cert vei avea un filmuleț decent. Filmele tale vor fi de 10 ori mai bune dacă te străduiești să fii ceva mai creativ.

3 Alege un tip de cadru pe secundă și rămâi la el

FPS. Adică frames per second. Cu alte cuvinte – câte cadre pe secundă ai. Stabilește de la bun început tipul de FPS și filmează doar cu acesta. Dacă nu ai efecte sau cadre în slow motion, atunci e simplu: 20 de cadre pe secundă e un frame rate ok. Dacă vrei să incluzi o scenă filmată cu încetinitorul, atunci schimbă la 120 fps sau 240 fps. Dacă nu ești foarte sigur de ceea ce urmează să faci, setează camera la 60 fps și, în acest fel, vei putea să înjumătățești, la montaj, viteza oricărui cadru.

4 Nu lungi cadrele

cum sa editezi clipuri video
Foto: Pixabay

Una dintre cheile prin care să ai video-uri profesioniste este să nu te lungești foarte tare cu cadrele acestora. Nu monta filme cu cadre prea lungi, mai degrabă fă-le din cadre scurte și… vioaie. A arăta același cadru timp de 4-5 minute e de-a dreptul obositor. Gândește-te cât de mult filmează un profesionist un cadru. E vorba de secunde. Într-un film sau într-un show nu prea vezi cadre mai lungi de 10 secunde. Deci nu e cazul s-o faci nici tu.

Înregistrează 10 secunde, apoi mișcă-te, schimbând cadrul. Caută să ai unghiuri de filmare cât mai bune și cât mai diverse. Trage aceeași scenă din două sau trei unghiuri diferite și montează-le apoi în consecință.

5 Stârnește interesul

Incendiază creierul privitorului, făcându-l să-și pună întrebări în legătură cu ceea ce vede sau deschizând în mintea lui o serie de subiecte. Adu privitorul pe linia unei călătorii a cunoașterii.

6 Lumina bună duce la cadre bune

Ca în fotografie, lumina joacă un rol esențial și în videografie. Lumina îți poate înnobila filmarea sau ți-o poate distruge dacă nu e însușită în mod corect și strategic. Alege, dacă se poate, să filmezi la „ora de aur”, fii atent la balansul de alb și evită setările de poluare luminoasă.

7 Nu face exces de efecte și tranziții

Montează-ți video-ul direct. E cel mai ușor mod de a face tranziția de la o scenă la alta. Cu toate astea, nu toate proiectele sunt la fel, așa că s-ar putea să fie nevoie uneori de un joc al tranzițiilor. Tranziția „dissolve” e una foarte populară. Există cam în toate programele de montaj video și e simplu de utilizat, așadar folosește-o ca pe o soluție rapidă și eficace.

8 Alege muzica înainte de a monta

Adu muzica în proiect cât mai devreme poți. Un soundtrack poate seta mood-ul unei scene și tonul acesteia. În mod evident, un film fără muzică și fără efecte audio e incomplet. Poți găsi muzici cu copyright gratuit, precum și efecte sonore, în YouTube Audio Library.

9 Culoarea îmbunătățește calitatea montajului

cum sa editezi clipuri video

Colorizarea conferă o estetică aparte oricărei filmări. Dacă vrei să faci un film realist, folosește colorizarea. Ea te va ajuta să exprimi un ton vizual sau să dai un mood întregii povești. De pildă, tonurile albastre și boost-area celor portocalii se folosesc pentru a pune în valoare un video de călătorie.

Colorizarea e atât de importantă, încât în televiziuni sau în studiourile cinematografice există echipe de oameni care lucrează doar pentru acest aspect.

Poate că, la început, nu vei avea un film exact așa cum ți l-ai dorit. Chiar și-așa, e în regulă să continui să montezi și să experimentezi, încercând lucruri noi și continuând să înveți. În timp, vei dezvolta un stil personal și îți vei seta câteva caracteristici personale care-și vor pune amprenta pe montajele tale finale.

Citește și: Cum să faci fotografii subacvatice