Cum să faci bani ca muzician

Academia Barbatilor

Să ajungi să trăiești de pe urma pasiunii tale și să-ți transformi hobby-ul într-o afacere care să „producă” este realizare importantă. Desigur, e ușor să visezi că ești următorul Tudor Chirilă sau Bono, dar câtă vreme îți urmezi visul, muncești și… ai un pic de noroc, nimic nu e imposibil. Hai să vedem ce ar trebui să faci ca să ajungi să faci bani ca muzician:

Dă lecții de muzică

lectii de pian

Predarea muzicii e cel mai simplu mod în care poți face bani de pe urma talentului și pasiunii tale, cu condiția să fii foarte competent în privința instrumentului (sau instrumentelor) pe care te axezi. Nu vei avea cum să transmiți altora cunoștințe despre muzică, dacă ai cântat la un instrument doar vreme de câteva luni.

Poate va fi dificil să găsești elevi pentru început, dar câtă vreme ții prețul jos și țintești persoane din comunitatea locală, e foarte probabil să reușești. Te poți aștepta să câștigi undeva între 50-150 de lei pe oră, în funcție de instrument și de mediul în care „profesezi”. Pe măsură ce îți capeți un renume, s-ar putea să începi să faci suficient de mulți bani cât să te dezvolți.

Dă mici reprezentații

muzician
Foto: Onradio

Acceptă orice invitație, indiferent de cât de (puțin) numeros e publicul. Și va trebui să accepți să ai câștiguri oricât de mici la început, fiind sigur de faptul că, dacă ești bun, veniturile vor crește odată cu trecerea timpului. Caută posibilitățile de invitații pentru a susține mini-concerte în baruri sau chiar la nunți.

Compune muzică

Dacă ai talent la compoziție, poți face bani începând să scrii muzică din postura de freelancer. Pentru a atrage atenția și a căpăta și experiență, fă-ți propriul blog, fă-l să aibă trafic și folosește platforma pentru a-ți promova compozițiile. E nevoie de timp și de muncă pentru a deveni cunoscut, dar la un moment dat poți ajunge să câștigi și peste 50.000 euro pe an, dacă reușești să-ți construiești un portofoliu interesant. Reține, însă, că acest lucru nu e posibil peste noapte, ci cu tenacitate, muncă și, desigur, talent.

Lansează-ți propriul canal de YouTube

YouTube a ajutat mulți muzicieni de talent să facă primii pași și să-și lanseze carierele. Printre aceștia – Justin Bieber, Shawn Mendes, James Bay, Charlie Puth. Poți începe prin a-ți deschide gratuit un cont de YouTube, dar apoi va trebui să-ți asiguri un minim de 1000 de abonați înainte de a putea să-ți monetizezi video-urile. Invită oamenii să se aboneze, distribuie-ți clipurile pe rețelele de socializare și încearcă să le faci întotdeauna mai lungi de 10 minute, fiindcă YouTube le preferă în detrimentul celor de 3 minute, atunci când e vorba de ranking.

Nu te gândi că vei ajunge precum starurile coreene (artistul Psy a făcut peste 2 milioane de dolari doar din cele peste 2 miliarde de vizualizări ale piesei Gangnam Style), dar există o șansă ca piesele tale să se viralizeze și să ajungi să ai din ce în ce mai mulți abonați la canalul de YouTube.

Caută job-uri legate de muzică pe Upwork

Upwork e o platformă online care-și propune să pună în legătură ofertele de job-uri cu freelancerii. Înscrie-te și promovează-te drept muzician, compozitor sau chiar tutore. Dacă ai noroc, poți face bani din Upwork (sau din alte platforme de freelancing – de pildă, Fiverr), de la clienții care caută servicii din sfera muzicii. Fă-ți un profil consistent, bazat, eventual, pe feedback-uri de la alți clienți și păstrează întotdeauna un rating bun, aceasta fiind prima condiție pentru ca serviciile tale să fie alese.

Treci la un alt nivel

Poate că ai susținut deja câteva mici concerte și probabil compui deja muzică. Dar câștigurile nu se ridică la nivelul propriilor pretenții. Pe măsură ce capeți experiență și începi să fii urmărit de din ce în ce mai multă lume, trebuie să îți exploatezi mai adânc talentul. Încearcă următoarele sugestii, pentru a trece la nivelul următor:

Fă-ți un cont la Patreon

Patreon a devenit o excelentă platformă, dedicată artiștilor care vor să facă bani din creațiile lor și să-și găsească propriul public. Poți să-ți construiești o pagină și să accepți donații de la un grup de „patroni”, pe diverse sume setate în prealabil. Poți începe să câștigi încrederea și loialitatea fanilor pe Patreon, însă e nevoie de muncă susținută pentru a-i menține mulțumiți. Oferă stimulente pentru motivarea followerilor și pentru a securiza donațiile făcute de aceștia.

De exemplu, trupa rock Future Sunsets oferă „patronilor” acces la culisele concertelor lor. Postează fotografii cu aceștia, le oferă bilete gratis și, din când în când, materiale promoționale.

Organizează conferințe video cu fanii

Platformele de live video sunt accesate de muzicieni pentru a interacționa cu fanii într-un mod direct. A sta de vorbă față-n față cu aceștia reprezintă o modalitate prin care poți stabili o conexiune mai profundă decât cea oferită de rețelele de socializare. Poți oferi astfel de „întâlniri” celor care te sponsorizează pe Patreon, atunci când marchezi anumite evenimente sau borne atinse.

De exemplu, fanii care plătesc 10 euro pe lună pot primi o invitație prin care să ia parte la aceste întâlniri online. Poți, de asemenea, să-ți îndemni fanii să-și ia instrumentele muzicale și să cântați împreună. Fă-i să se simtă importanți.

Merchendasing

merchendising

Pentru orice fan, să cumpere produse vândute de artistul favorit este cea mai ușoară modalitate de susținere și promovare a acestuia. Poți oferi o gamă variată de produse, de la tricouri și șepci la viniluri exclusive. E ușor să utilizezi serviciile unei companii de custom printing sau chiar o poți înființa pe a ta, dacă vezi că ai vânzări mari. Poți oferi produse la concertele live, de asemenea, nu doar online. Atenție, însă, la calitate, care trebuie să se ridice la standarde înalte.

Devino producător muzical

producator muzical

Ca producător, poți ajuta diverși muzicieni să creeze albume, să-i așezi pe un drum în carieră (dacă sunt talentați) și să le dai noi idei pe care să le exploateze. În momentul în care semnezi cu un muzician, vei avea parte de un venit rezultat procentual sau după cum este făcută înțelegerea. Colaborarea cu un producător muzical e un pas înainte, crucial pentru orice muzician sau trupă care vrea să devină cunoscut(ă). Producătorii sunt imparțiali și își axează eforturile pe ajutarea artiștilor să-și descătușeze potențialul artistic și să facă muzică bună. Ca să fii producător muzical, însă, trebuie să ai viziune și abilitatea de a simți pulsul pieței.

Citește și: Top 7 platforme online pentru scriitorii începători