Cum să faci bani pe Instagram în 2018

Academia Barbatilor

Sunt o multitudine de moduri prin care se pot face bani. Fie că muncești fizic sau că stai într-un birou, a fi angajat este cea mai evidentă cale pentru a obține un venit. Dar dacă citești articolul de față, ești probabil genul de tip care cochetează cu ideea de a da o lovitură. Mai degrabă te-ai descurca cu o bormașină decât să stai într-un cubicul de la 9-17. Te înțelegem. Și atunci ne-am gândit la o soluție: cum să faci bani pe Instagram.

Sunt mai multe moduri antreprenoriale prin care poți face bani. Vom ignora varianta jafului armat și ne vom gândi la un mod mai realistic, care implică munca și în care să îmbini utilul cu plăcutul. Te-ai gândit vreodată că ai putea face bani pe Instagram?

Fie că ești model masculin, fotograf, freelancer în orice domeniu sau că te afli în căutarea unei alte surse de venit, Instagramul poate fi una dintre cele mai bune opțiuni.

baniDe ce ai nevoie înainte de a începe?

Reține că, dacă speri să câștigi bani prin intermediul unei platforme de social media, precum Instagram, vei avea nevoie de creativitate, consistență și, mai presus de toate, răbdare. Și, desigur, să nu uităm de un alt element important: dedicația.

Poate dura mai mult de un an până să începi să câștigi un venit constant. Dar cu abordarea corectă, ai putea avea un venit decent și într-o perioadă mai scurtă de timp. Iar în cel mai rău caz, te-ai putea alege cu un hobby amuzant.

Pentru a avea o șansă reală de succes, vei avea nevoie de la bun început de o strategie solidă. Va fi nevoie și de timp dedicat afacerii tale online (da, este o afacere). Și, bineînțeles, voința de a munci. Pentru că fără muncă… nimic nu pică din cer.

Care sunt pașii?

1 Setează-ți profilul

Pentru o maximă eficiență, vom presupune două lucruri:

  1. Scopul tău e să devii un influencer pe Instagram
  2. Ești bărbat (oricum, o mulțime dintre lucrurile de mai jos se referă la genul neutru)

Dacă nu ai deja un cont personal, va trebui să îți creezi un profil. Nu te vom ghida în pașii de bază, deoarece Instagramul este ușor de folosit și intuitiv.

2 Stabilește un public țintă

Înainte de a intra în detaliile despre profit, este important să te gândești la cei pe care îi țintești.

Dacă speri să vezi ceva bani în cont, va trebui să îți construiești de la bun început un public țintă. Evident, cu cât e mai mare audiența, cu atât e mai mare șansa de a obține un posibil venit.

Țintește un grup demografic specific și învață ce își dorește și ce îi place.

Dacă ai un fizic grozav și ești în elementul tău în sala de sport, caută audiența uriașă existentă pe Instagram formată din pasionații de fitness care abia te așteaptă să îți arăți pectoralii.

Dacă ești pasionat de modă și stil, și ai o garderobă solidă, îmbracă-te bine și fotografiază-te în diverse ipostaze, abordând ținute interesante și oferind sfaturi de styling.

A post shared by galla (@iamgalla) on

Este foarte important să înveți totul despre grupul demografic pe care îl țintești.

Unul dintre modurile de a face bani pe instagram este prin reprezentarea unui brand, dar dacă nu este un produs pe care publicul tău să îl dorească, demersul e inutil vei sfârși cu zero încasări.

Pentru că, de pildă, adolescentelor care te urmăresc nu le va păsa că tu promovezi un shake proteic pentru a-ți umfla mușchii. În schimb, acel produs ar fi perfect dacă țintești bodybuilder-ii și iubitorii de fitness și mișcare.

 3 Postează imagini de calitate

Înainte de toate, asigură-te că faci fotografii perfecte. Ia-ți un smartphone cu o camera foarte bună sau un aparat de fotografiat performant.

Instagram este doar despre postarea și partajarea fotografiilor (mai nou, și a clipurilor video) așa că este esential să ai unele cunoștințe despre acest domeniu. Fără a fi nevoie să faci o facultate pentru asta.

Imaginile de calitate foarte bună vor capta mai multă atenție decât cele neclare, granulate, prost încadrate. Gândește-te la ce îți atrage atenția online, la ce le-ar putea plăcea celor care te urmăresc.

Popularitatea este cheia succesului pe Instagram. Nu trebuie să fii un fotograf profesionist sau vreun geniu, dar fotografiile tale trebuie să merite să fie văzute.

Nu este greu să faci o fotografie bună și nici nu ai nevoie de un echipament scump sau vreun talent deosebit (deși, dacă le ai, norocul tău!). Ai nevoie doar de intuiție, o camera bună și o  aplicație bună pentru editare. Photoshop, Snapseed sau GIMP sunt opțiuni sigure pentru o editare profesionistă.

Exersează făcând multe fotografii și editează-le ca să arate cât mai bine. Foarte puține fotografii sunt perfecte în momentul în care le faci. Chiar și cei mai buni fotografi și le rafinează prin editarea de după. Creează-ți un stil, folosește anumite filtre, care să te reprezinte. Alege, după caz, anumite tipuri de editări foto.

4 Promovează produse ȘI branduri

Așadar, faci fotografii fantastice și îți construiești un public. Acum este timpul să tragi foloasele după atâta muncă și să începi să câștigi niște bani.

Repostează fotografiile care au succes și fii cu ochii pe orice oportunitate interesantă. De exemplu, dacă îți place să faci fotografii pe plajă, descoperă ce le place să facă și ce mai discută ecologiștii, turiștii, surferii și alți împătimiți ai plajelor.

Apoi, postează fotografii relevante. Trebuie să fii relevant tot timpul. Relevant, relevant, relevant!

Caută branduri care sunt aliniate cu tine și cu nișa pe care ai ales-o. Trimite-le un mesaj direct sau un email. S-ar putea ca mesajul tău să ajungă chiar la cel care a pornit afacerea și a pus trup și suflet în ea.

Spune-le de ce vrei să lucrezi cu ei. Aruncă în joc argumente – cifre și statistici – despre contul tău de Instagram, dar și despre alte niveluri de implicare socială, și precizează brandului respectiv ce ai putea să faci pentru el în cazul în care veți deveni parteneri.

Ai putea ajunge și la agențiile de marketing. Acolo sunt persoane care se ocupă cu conectarea utilizatorilor de Instagram cu companiile pe care le reprezintă și care sunt în căutare de oameni care să le promoveze brandurile. Ei percep o taxă, astfel că, dacă ți se va face o legătură, aceasta va veni la pachet cu o cotă din profitul obținut.

Într-un final, fii conștient în legătură cu cât valorezi. Utilizatorii de Instagram care au o imagine bună, ce constă în, să zicem, 100 000 de urmăritori (sau chiar mai mulți) pot câștiga și până la 800 de euro pentru o fotografie postată.

Ce urmează? Nu îți pune baza doar într-un brand sau o singură sursă de venit. Pentru că dacă nu merge treaba, ești falit. Trebuie să generezi mai multe surse de venit ca să faci bani serioși.

5 Folosește și alte canale de socializare

social mediaPromovarea brandului cuiva nu este un lucru ușor. E nevoie de ceva special ca un brand să atragă atenția în mediile de socializare, așa că ai nevoie de o audiență și un public care să te perceapă drept o persoană cu influență.

Poți face asta având un cont business pe Facebook, pe care îl vei putea conecta la contul tău de Instagram. Dar în același timp, nu uita de Twitter, Pinterest, Trello, Snapchat, Tumblr sau site-urile de fotografie. Prin intermediul acestora, vei avea o audiență din ce în ce mai mare iar brandul tău personal va fi din ce în ce mai cunoscut și mai influent.

Prin conectarea cu publicul tău prin intermediul a multiple site-uri și rețele de socializare, vei avea mai multe oportunități de monetizare. Plus că te va face să pari legitim.

Și totuși, chiar dacă ai mulți urmăritori, asta nu înseamnă automat că un brand te va considera influencer. Clienții vor lua în considerare multe alte lucruri, precum reach-ul postărilor tale, numărul de like-uri, de comentarii etc.

6 Propriul site

Când audiența crește, poți să îți trimiți urmăritorii de pe contul de Instagram la propriul site sau blog. Iar dacă poți genera suficient trafic, vei avea o altă sursă de venit prin reclame sau afilierea/vânzarea produselor prin intermediul site-ului tău.

7 Vinde fotografii ca freelancer

După ce ai ajuns un influencer online, reprezentând câteva branduri și după ce reclama de pe site-ul sau site-urile tale începe să genereze un venit, te poți gândi chiar să începi să vinzi direct fotografii.

Dacă ți-ai câștigat reputația unui fotograf care înțelege tendințele și face instantanee care plac oamenilor, nu vei trece neobservat. Ba dimpotrivă. Anumiți fotografi independenți de pe Instagram, cum ar fi Daniel Arnold, sunt capabili să atragă mii de euro pe zi din vânzarea propriilor poze.

8 Folosește arhiva Instagram

În momentul acesta, Arnold a ales să-și vândă fotografiile folosind „Arhiva” de pe Instagram. Și tu poți face la fel, dar ai putea să aduci și mai mulți bani plasând fotografiile de pe Instagram și pe alt canal.

Unii useri de pe Instagram, care se scaldă în bani, primesc cereri pe email, apoi printează fotografii pe care le vând cu până la 150$ bucata.

Odată ce ți-ai dedicat timpul construirii unei audiențe mari, cu potențiali cumpărători, vei fi capabil să câștigi chiar mai mulți bani.

Imaginează-ți cum ar fi să găsești 100 de cereri de fotografii în inbox în fiecare zi. Sau chiar o mie.

9 Ridică ștacheta

Îndată ce banii încep să vină, orice tip deștept investește în afacere. Pune deoparte un fond care te va ajuta să înaintezi în cariera pe Instagram și folosește banii pe care îi câștigi pentru cumpărarea unui echipament mai bun.

Fotografiile care arată mai profesionist vor aduce și mai mult profit, mai ales cele care țintesc audiența turistică. Iar dacă reușești să captezi un moment rar, ai putea genera și mai mulți bani.

Pentru a te evidenția în oceanul de useri, află ce fac influencerii de top ai nișei și încearcă să faci ceva similar, fiind evident că acest lucru funcționează. Dar adaugă o tușă de originalitate, fiindcă aceasta îți va asigura cu adevărat succesul, și nu copierea altora.

Dacă folosești banii pe care îi câștigi pe Instagram ca să călătorești, poți face fotografii în locuri captivante. Călătoriile și fotografia au făcut mereu casă bună încă de când a fost inventată camera foto. Călătoriile nu sunt doar foarte plăcute, ci și un mod de a face ca acele fotografii să valoreze mai mult.

Iar fotografiile memorabile în locuri exotice vor genera venituri remarcabile.

10 Interacționează cu publicul

Indiferent de platformă, nu uita niciodată de publicul tău. Postează  frecvent, postează lucruri relaxante și comunică întodeauna cu plăcere, răspunzând la mesaje și comentarii. Organizează concursuri. Fii cineva de care urmăritorilor tăi să le pese și să le fie dor în cazul în care, să zicem, ai pleca.

Este important să primești feedback ori de cât ori este posibil, acesta fiind esențial pentru a reuși într-un proiect pe termen lung.

Fotografiile tale își vor pierde rapid valoarea dacă ratezi noile tendințe sau dacă fanii tăi devin dezinteresați și nu te mai susțin. Urmărește reacțiile publicului și adună informațiile de care ai nevoie cu ajutorul uneltelor de tip Insight, pentru a analiza implicarea celor care te urmăresc.

Citește și despre cum să faci Instagram stories