Cum să faci cadouri frumoase, ca un gentleman adevărat

Academia Barbatilor

E minunat să faci cadouri. E și mai frumos atunci când știi să faci cadouri. Primul pas pentru a dărui vine din inimă. Al doilea, însă, trece pe la creier. Nu e suficient să vrei să faci un cadou. E musai ca darul pe care-l faci să ajungă acolo unde trebuie și să conteze. Multe cadouri sunt de complezență. Sau pur și simplu sunt nepotrivite. Iar unii bărbați, atunci când ajung în situația de a face un cadou, se simt ca un elefant care trebuie să încapă într-un frigider. Ce-i cumpăr? Oare ce-i place? Oare o să-i placă? Dacă-mi dă cu cadoul în cap?

În cele ce urmează vom încerca să dăm câteva direcții și tactici pentru bărbații care vor să facă un cadou. Multe dintre ele presupun un minim de efort pentru a avea cu adevărat rezultate. Dar nimic în viață nu se realizează fără un efort.

Ca în orice activitate, atunci când alegi un cadou trebuie să știi care e scopul final. Un cadou măreț trebuie apreciat de către cel căruia îi este destinat. Și trebuie să poarte cu el însemnătatea faptului că a fost ales cu grijă și cu sens.

cadouAlege cadoul cu mare atenție

Poate părea un lucru banal dar e cel mai important. A alege un cadou cu atenție e secretul pentru a face un cadou bun. Ce înseamnă asta mai exact? Să îți îndrepți atenția asupra posibilelor idei de cadouri și să le proiectezi imaginea în concordanță cu persoana la care urmează să ajungă cadoul respectiv. De asemenea, să fii mult mai atent la gusturile și dorințele destinatarului: să știi ce-i place, ce pasiuni are, ce admiră și, citind printre cuvinte, ce și-ar dori să aibă. Dacă ți-e greu să ții minte amănunte din perioada în care interacționezi cu persoana respectivă, nu e o rușine să-ți faci o notă pe telefon în care să scrii aceste lucruri.

Nu poți să știi niciodată când ți se ivește ocazia să dai peste un cadou potrivit așa că nu scăpa din vedere să fii atent la acest lucru oricând. Chiar dacă ziua prietenei tale e peste trei luni, poate că tocmai ai găsit cadoul potrivit pentru ea. Nu-l rata.

Nu te sfii să întrebi

Un cadou-surpriză îți va aduce toate laudele, mai ales atunci când e bine primit dar uneori e mai bine să faci cadoul potrivit la locul potrivit. Și, chiar dacă ești suficient de atent, conform celor spuse mai sus, poate că nu întotdeauna apare acea idee strălucită. În acest caz, nu te teme să-i întrebi pe cei din jurul destinatarului despre ceea ce și-ar dori acesta. Sau chiar pe el însuși. Tu decizi cât de important este propriul tău input asupra cadoului.

Cumpără și… nu cumpăra în avans

Acest scenariu e de tip „depinde de situație”. Dacă găsești un cadou grozav cu câteva luni înainte de a avea nevoie de el, e ok să-l cumperi – dar numai dacă știi exact destinatarul. A cumpăra în avans te salvează de panica și de grijile „momentului”. Și totuși există un caz în care ar trebui să eviți să cumperi un cadou cu mult timp înainte: cel în care ai tendința să cumperi „ceva” doar pentru a-l avea „în caz că”, fără a ști destinatarul. Acest cadou va fi unul generic și nu va avea sens decât în rarele situații în care se va „potrivi”. Ba chiar e posibil să nu-l dăruiești niciodată și totul să nu fie decât o pierdere de bani.

cadou femeiNu cumpăra în ultimul moment

Cumpăratul de cadouri în ultimul moment trebuie evitat cu desăvârșire (în afara cazurilor în care „ultimul moment” s-a ivit… azi). Pentru ocazii de genul aniversărilor, zilelor de naștere, sărbătorilor și nunților, nu există nicio scuză pentru un cadou de ultima clipă. Să cumperi un cadou de Crăciun pe 24 decembrie te va aduce în situația de a fi obligat să dăruiești ceea ce „rămâne”. Salvează timp și evită să te pui într-o situație penibilă, notându-ți în agenda telefonului datele legate de evenimentele de mai sus și ia-ți un interval de o lună în care să cauți un cadou interesant și semnificativ pentru persoana respectivă.

Evită clișeele

valentines dayVine Ziua Îndrăgostiților și tu vrei să dăruiești trandafiri, ursuleți și pernuțe cu inimioare? Ești un loser. Cadourile clișeistice sunt lipsite de originalitate și denotă lene. Evită-le complet, pentru a nu fi considerat o persoană similară mesajului transmis de ele. Prietenei tale îi plac florile? Cere florarului să-i facă un buchet personalizat. O altă greșeală este să delegi pe altcineva să cumpere un cadou. De pildă, dacă la birou e ziua cuiva și trebuie să-i dăruiești ceva, nu-ți pune secretara să se ocupe. Vino tu cu ideea și, eventual, dă-i doar o sarcină logistică, indicându-i exact ceea ce să cumpere.

Nu face greșeala să cumperi cadouri cu mesaje subliminale. De exemplu, nu face cadouri de vouchere la sală cuiva care are câteva kilograme în plus. Sau produse de cosmetică anti-îmbătrânire cuiva care are riduri. Acestea pot fi interpretate negativ.

Mai mult: nu cumpăra fake-uri! E un semn de prost-gust și de proastă creștere. Dacă tu nu te respecți și ești adeptul lor, asta nu înseamnă că trebuie și alții să-ți împărtășească opinia și gusturile. A face cuiva cadou o pereche de încălțăminte sport pe care scrie Adibas sau o pereche de căști Pawasonic e o glumă proastă.

Nu cumpăra același lucru la infinit

Probabil ți s-a întâmplat. Odată ce ai văzut că un cadou a fost bine primit, ești tentat să-l cumperi iar și iar. Atâta vreme cât nu e vorba de o tradiție la care destinatarul ține în mod deosebit, un cadou cu repetiție devine previzibil și lipsit de valoare. Plus că te face să pari leneș și deloc creativ. Fă un efort și mixează vechea idee cu una nouă, pentru a face un dar la fel de spectaculos precum cel inițial.

În general, evită voucherele

Știm că se poartă și știm că e o metodă de a scăpa rapid. Iei un voucher și trimiți destinatarul să-și cumpere „ce vrea el”. În unele situații (nunțile, de pildă) voucherele sunt ok. Dar în altele te vor pune din nou în postura de a fi privit drept leneș. Dacă însă voucherul are un scop anume – de pildă, un voucher pentru un spa sau pentru un salon de masaj etc – atunci el va fi bine primit.

Cheltuiește cu măsură

E greu să spui mai exact ce înseamnă „cu măsură”, fiindcă acest lucru depinde în mod evident atât de persoana în cauză cât și de eveniment. A cheltui mult mai mult sau mult mai puțin decât se cuvine îi va ridica semne de întrebări destinatarului cadoului. Să faci un cadou de o mie de lei când toată lumea vine cu cadouri de 200 sau să vii cu unul de 50 de lei, în aceeași situație, te vor face să pari (și, de fapt, să fii) unul căruia îi place să epateze fără sens sau, dimpotrivă, un zgârcit sinistru. Dacă totuși ai un buget foarte limitat, e ok să faci un cadou mai ieftin dar care măcar să aibă o semnificație aparte sau să fie foarte drăguț.

Nu e musai să dai bani pe cadouri

Exact cum auzi: cadourile se fac și cu sufletul, nu doar cu bani. Chiar dacă „sufletul” are în spate și o anume cheltuială. De pildă, dacă dăruiești cuiva o tavă cu prăjituri delicioase în care ai pus tot sufletul tău de chef e un gest care ar trebui apreciat la adevărata lui valoare.

Împachetează cadourile în mod profesionist

E o porcărie să duci cuiva un cadou la ziua de naștere, împachetat în hârtie cu moși crăciuni sau să-l pui într-o pungă desenată cu ouă de Paște. Nu mai ai 12 ani și oricum, majoritatea magazinelor îți pot face acest serviciu de împachetare a cadoului. Dacă nu te pricepi la împachetat, e de preferat să apelezi la un asemenea serviciu decât să duci un cadou într-o hârtie boțită și plină de bande adezive și fundițe prost făcute.