Cum să faci cele mai bune fotografii de călătorie cu telefonul mobil

Academia Barbatilor

În ziua de azi te poți urca pur și simplu în avion pentru a călători mii de kilometri în doar câteva ore. Iar în momentul în care ai ajuns, ce-ți dorești să faci cel mai mult și cel mai mult? Fotografii. Doar că, pentru a ieși din mulțimea milioanelor de oameni care fac fotografii nonstop și peste tot, trebuie să lucrezi rapid și să găsești acel strop de autenticitate care să-ți marcheze aventurile. Mai jos ai câteva ponturi simple pentru a face cele mai bune fotografii de călătorie cu mobilul.

Învață regula treimilor

regula treimilorPe scurt, regula treimilor este o sugestie clasică de compoziție, care spune că, dacă împarți o imagine în trei părți egale, sus-jos, cât și dintr-o parte în alta, elementele plasate în apropierea sau la intersecția liniilor imaginare vor avea cel mai mare impact.

Regula forțează subiectul principal al imaginii să nu fie plasat în centru, ajutând astfel la crearea unei compoziții mai interesante. Această tehnică funcționează bine cu aproape orice, dar nu trebuie să devii obsedat de ea, ci doar să fii sigur că deplasezi ușor subiectul principal față de centru.

Ia o poziție la nivelul solului

fotografii de călătorieFotografii începători tind să fotografieze lumea de la nivelul ochilor, creând imagini predictibile. Uneori, dacă te ghemuiești, vei putea evita un element perturbator de pe fundal sau, dacă te ridici mai sus, vei putea tăia orice element nedorit. Cu portabilitatea unui smartphone, e mult mai ușor să fii mobil.

Fotografierea unei scene în acest mod poate afecta reacția emoțională a privitorului. O perspectivă nefamiliară sau neașteptată ne derutează indiciile vizuale, iar acest lucru poate duce la surpriză, interes și curiozitate pentru fotografia realizată. Unghiurile joase exagerează înălțimea și perspectiva, în timp ce, dacă te uiți de sus la subiect, se poate crea un context pentru scene mai complicate.

Fă o fotografie în orb

O altă cale de a-ți folosi smartphone-ul pentru a te juca cu unghiurile este să-l ridici deasupra capului, să-l plasezi la nivelul pământului sau să faci fotografii de la șold, în timp ce mergi. Apariția autofocusului la telefoane a permis fotografilor să obțină o imagine clară fără să se uite pe ecran.

Fotografia în orb necesită o bună înțelegere a încadrării și o abilitate de a vizualiza ce captează camera. În mod evident, un pic de noroc ajută, dar acesta este modul ideal de a folosi un dispozitiv compact care să fotografieze străzi înțesate sau piețe aglomerate.

Scapă de clișee

Odată cu evoluția smartphone-urilor, am asistat la apariția unei noi ere în fotografie. Și odată cu această lume relativ recentă, au apărut noi oportunități și stiluri pentru captarea imaginilor. Și totuși, va exista întotdeauna o parte a minții care va dori să facă acea fotografie clișeu. Asigură-te că o faci prima, ca să fii sigur că ai scăpat de ea.

Memoria telefonului nu se va umple doar pentru că ai făcut cu două sau trei mai multe poze decât intenționai. După ce ai făcut fotografiile clasice ale locurilor ultra fotografiate, găsește un unghi diferit sau o compoziție interesantă. Când mulțimea o ia la dreapta, tu mergi… la stânga. S-ar putea să te surpinzi chiar și pe tine însuți.

Încalcă regulile

fotografii de călătorieVechiul principiu practic pentru succesul unei fotografii este să ai soarele în spate și să eviți umbrele stridente. Este un principiu solid deoarece, dacă îl urmezi, vei produce fotografii bine expuse și luminoase. Dar este și cel mai predictibil și cel mai puțin creativ mod de a folosi lumina. Nici măcar nu folosești un aparat foto, așa că nu adera la aceste reguli.

Umbrele puternice și texturile create de o lumină adiacentă sunt mult mai interesante și mai dramatice. În timp ce lumina trece pe deasupra obiectului, creează umbre mici și mari care exagerează texturile suprafețelor, definește profunzimea și îmbunătățește calitățile tactile ale subiectului. Per total, încearcă să reduci aglomerația vizuală și lasă privitorii să știe ce este important în imagine – lucru care ar trebui să fie ușor, pentru că ecranul unui telefon mobil e mult mai mare decât chiar și cel mai larg vizor al unui aparat foto.