Cum să faci cele mai reușite fotografii alb-negru

Academia Barbatilor

Fotografiile color sunt vesele, luminoase, frumoase dar nimic nu se compară cu șarmul și eleganța unei fotografii alb-negru bine realizate. A face fotografii alb-negru înseamnă mai mult decât de a seta acest mod în aparatul foto și a apăsa pe declanșator. Fie că ești începător sau fie că faci fotografii de multă vreme, ar trebui să reții lucrurile de mai jos în privința cadrelor alb-negru, fiindcă ele reprezintă baza acestui tip de fotografie.

Oamenii încep să redescopere farmecul fotografiei alb-negru și nu doar pentru că acestea aduc un aer retro ci pentru că au o forță și, totodată, o puritate pe care nu le găsim la cele color. Dar cum facem o fotografie alb-negru reușită?

Alegerea subiectului

Indiferent de faptul că vorbim despre o fotografie color sau una alb-negru, alegerea subiectului e foarte importantă. Inutil de spus că există diferențe: unele subiecte sunt foarte interesante în tonuri colorate, dacă le transformi în alb-negru devenind de-a dreptul plictisitoare. Pe de altă parte, o simplă scenă sau un portret pot fi super-dramatice atunci când sunt pozate în alb-negru.

Atunci când fotografiezi persoane în alb-negru rezultatul e mult mai bun dacă acestea sunt îmbrăcate în haine simple, de culori uni. Obții un efect cu atât mai dramatic cu cât ai mai puține elemente în cadru. Mulți oameni aleg să-și facă fotografiile de nuntă în alb-negru datorită efectului romantic pe care-l conferă acest format.

Peisajele, rurale sau urbane, natura moartă, scenele statice, cu flori și fructe sunt și ele subiecte pretabile pentru fotografii alb-negru. Trebuie să-ți formezi ochiul pentru a vedea efectele ce le pot lua diversele obiecte, clădiri sau plante într-o fotografie alb-negru.

Efectele luminii și a umbrelor

fata i patReușita unei fotografii alb-negru stă tocmai în aceste efecte scoase în evidență de lumină și de umbre. Fă un experiment, pozând aceeași scenă în diverse momente ale zilei și vei vedea cât de diferite pot fi fotografiile, în funcție de cum a căzut lumina în momentele respective. O altă idee este să te joci cu calitatea și intensitatea luminii. De pildă, poți fotografia un copac într-o zi cețoasă, apoi fotografiază același copac într-o zi însorită. Vei vedea ce diferențe enorme sunt.

Atenție la forme!

Din moment ce sunt lipsite de culoare, fotografiile alb-negru devin dependente de liniile și formele ce le compun. Încearcă să integrezi într-o fotografie de acest gen o varietate de forme care creează, la rândul lor, diverse tipuri de linii și curbe.

Atenție la perspectivă!

Perspectiva poate să creeze câteva efecte foarte interesante, în special în fotografia alb-negru. Perspectiva poate aduce viață în standardul unui subiect, poate sugera adâncime și mister și, cu puțină imaginație vizuală, o fotografie poate spune o poveste doar dacă folosești un unghi mai puțin obișnuit atunci când fotografiezi o scenă.

Atenție la fundal!

Un lucru important în fotografia alb-negru este să te asiguri că obiectele nu se pierd pe fundal. Adesea, doar mișcând un pic subiectul într-o parte sau alta, poți elimina elementele nedorite din fotografie. Sau poți încerca un alt unghi.

Adaugă textură

Textura aduce un plus de interes și definiție în fotografiile alb-negru. De exemplu, o fotografie care se „desfășoară” pe fundalul unui perete de textură dură, arată mai interesant decât una care are pe fundal un perete soft. O stradă pietruită va arăta mult mai dramatic și mai cool decât una asfaltată normal.

Culorile contează

Fiecare culoare creează un efect diferit atunci când e transpusă în tonurile alb-negru. De exemplu, roșu și verde pot ieși în evidență în cadrul unei fotografii color dar cele două devin aproape nesemnificative într-una alb-negru. Cu cât culorile au un contrast mai mare, cu atât ele vor fi mai interesante și vor arăta mai bine într-o fotografie alb-negru.

Reține că te poți folosi de calitățile puternice ale tonurilor alb-negre pentru a realiza fotografii dramatice și memorabile. Experimentează și joacă-te cu efectele acestui gen de fotografie – vei avea o mulțime de satisfacții și vei primi aplauze binemeritate.