Cum să faci fotografii subacvatice

Academia Barbatilor

Fotografia e una dintre pasiunile care oferă cele mai mari satisfacții. Îndrepți camera spre un peisaj frumos, apeși pe buton și vezi imediat rezultatul „muncii”. În același timp, fotografia poate fi extrem de frustrantă. Cu cât dorești să o studiezi mai mult și mai profund, descoperi că, de fapt, nu știi mai nimic. Poate că ai un talent natural în a face poze bunicele, dar latura tehnică a fotografiei presupune mult mai multe.

La fel stau lucrurile cu o nișă a fotografiei: cea subacvatică. Din punct de vedere al dotărilor tehnologice, fotografia subacvatică a devenit tot mai accesibilă și mai performantă. Însă și aici sunt multe de învățat. Dacă ai făcut un curs de fotografie generală, îți va fi ușor să te adaptezi. Dacă ești un novice, așteaptă-te să faci, la început, o mulțime de greșeli. Mai jos ai câteva ponturi legate de fotografia subacvatică.

fotografii subacvatice
Foto: Pixabay

Siguranța, pe primul loc

Primul și cel mai important sfat în legătură cu fotografia subacvatică este să stai întotdeauna în siguranță. Nu contează cât de bun ești ca fotograf. Apa e periculoasă, în special atunci când te afli în largul mării, așa că sunt câteva lucruri importante de care trebuie să ții cont:

  • Cunoaște-ți echipamentul. Nu trebuie să cumperi totul de-a valma și apoi să te arunci în mare. Dacă ai de gând să încerci fotografii când faci scufundări, mai întâi trebuie să te asiguri că ești un bun scufundător. Primul lucru – testează-ți echipamentul fără cameră.
  • Fă un curs certificat PADI. Aceste cursuri sunt făcute ca să te pregătească pentru a face scufundări fără un instructor alături. PADI are o mulțime de locații și de cursuri disponibile în întreaga lume, iar printre acestea se numără un curs care se numește Digital Underwater Photography.
  • Împrietenește-te cu localnicii. Dacă faci scufundări peste hotare o idee bună este să te împrietenești cu un ghid local. Ei știu cel mai bine zonele și-ți vor spune pe care să le eviți, după cum pot avea sugestii legate de cele mai bune locuri pentru scufundări de senzație.
  • Nu te duce singur. Extrem de important, în special dacă ești începător. Întotdeauna e bine să ai un prieten cu tine, care să aibă o experiență mai mare în privința scufundărilor, și care să-ți sară în ajutor în eventualitatea nedorită a unor evenimente neplăcute.
  • Antrenează-te folosind aparatura la sol. În acest mod vei cunoaște aparatul foto ca pe propriile buzunare, știind exact cum să acționezi sub apă, fără să te „bâlbâi” încercând să apeși haotic butoanele acestuia.
  • Învață ce să fotografiezi. Înainte de a te arunca în apă, ar trebui să știi cam ce fel de animal vrei să pozezi. Așteaptă-te ca fiecare animal subacvatic să reacționeze la fel, prin urmare tratează-le cu respectul cuvenit pe toate, încercând să le înțelegi comportamentul. Vei dori să te apropii cât mai mult de ele, pentru a face fotografii cât mai bune, însă ai grijă la reacțiile lor.

Cumpără echipamentul potrivit

Investiția inițială pentru a începe o „carieră” de fotograf subacvatic poate fi destul de costisitoare. Va trebui să cumperi echipamentul potrivit sau vei „produce” imagini de calitate slabă, granulate și cu „zgomot”. Din fericire, există modalități de a-ți face viața mai ușoară. Însă dacă nu ai încă o cameră foto, aceasta va fi principala cheltuială.

  • Camera. Depinde ce buget ai și cât vrei să cheltuiești. Dacă bugetul e mic, aruncă-ți o privire la camerele SeaLife. Acestea sunt camere subacvatice all-in-one cu care poți face fotografii bune fără să spargi banca. De asemenea, poți lua în considerare o cameră GoPro – are setări limitate, dar poți scoate fotografii excelente cu ele.
fotografii subacvatice

Dacă însă ai un buget mai mare, un model de genul Backscatter Canon 5D Mark IV reprezintă o opțiune excelentă. Aceasta e o cameră profesionistă standard care vine cu o carcasă foarte bună, perfectă pentru nevoile oricărui fotograf subacvatic.

  • Carcasa. Dacă ai deja o cameră bună, va trebui să-i cumperi o carcasă pe măsură. Din nou, și aici poți cheltui de la 20 la 5000 de euro, așa că trebuie să stabilești mai întâi bugetul pe care vrei să-l aloci. E recomandabil să eviți carcasele foarte ieftine, fiindcă ultimul lucru pe care-l dorești este să-ți expui camera riscului de a lua apă. A investi ceva mai mult înseamnă să te orientezi către o carcasă Ewa Marine U-Az.
  • Echipamentul de diving. Dacă nu ai făcut scufundări până acum, probabil la început vei dori să-ți închiriezi echipamentul. Un echipament complet de diving e destul de scump și ar trebui să te asiguri mai întâi că-ți place și că e fix ceea ce-ți dorești, înainte de a face investiția. Poți cumpăra labe, mască, snorkel și costum de neopren – acestea sunt relativ ieftine și probabil nu vei dori să le închiriezi.
  • Accesorii. Sunt o mulțime de accesorii pentru fotografia subacvatică. Nu ai nevoie de toate la început. Ce e recomandabil să ai este un flash subacvatic, care va face o diferență mare. Apa absoarbe lumina. Cu cât te adâncești mai mult, cu atât vei avea mai puțină lumină, deci cu flash-ul subacvatic vei avea o sursă pentru a face fotografii bune.

Un alt accesoriu necesar este un ceas de diver, care te ajută să păstrezi planul de scufundare și să vezi în orice moment cât oxigen ți-a rămas. Amintește-ți de regula treimilor atunci când faci scufundări: o treime pentru a ajunge la locul dorit, o treime pentru întoarcere și o treime de rezervă.

Învață cum să folosești camera foto

Înainte de a intra cu ea în apă, trebuie să înveți cum să folosești camera foto la sol. Cele mai importante setări ale fotografiei subacvatice sunt:

Modul manual – poți lucra cu setările automate, dar… ce profesionist face asta? A învăța să-ți folosești camera foto în modul manual e cel mai important lucru pe care-l poți face, și nu doar în privința fotografiilor sub apă. Practic, înseamnă să înveți să lucrezi cu apertura, cu ISO, cu timpul de expunere și să înțelegi legătura dintre acești termeni.

Flash-ul manual – am vorbit deja despre cât de important este să ai un flash sub apă. Fotografia reușită este acea fotografie care beneficiază de lumina cea mai bună. Achiziționarea unui flash manual pentru fotografia subacvatică îți va oferi control în privința imaginilor surprinse.

Histograma – a face fotografii sub apă e destul de dificil. Trebuie să te asiguri că toate setările sunt făcute în mod corect fără să fii nevoit să faci fotografia și apoi să te uiți la ea pentru a vedea dacă e bună. Aici intervine rolul histogramei. Aceasta e un grafic vizual care-ți arată gradul de expunere a imaginii, în așa fel încât să știi că ea va arăta bine.

Focalizarea – fiecare cameră foto are setări diferite în privința focalizării. Dacă ești pregătit să cheltuiești mulți bani, vei avea parte de numeroase setări fantastice, pe care le poți folosi în fotografia subacvatică. Camerele profesioniste de la Nikon și Canon dispun de tracking focus, care poate fi aplicat obiectelor în mișcare, și care sunt perfecte atunci când vrei să fotografiezi pești care se deplasează.

Apropierea de subiect

fotografii subacvatice
Foto: 123rf.com

Cei care încearcă pentru prima oară fotografia subacvatică se plâng de faptul că imaginile rezultate sunt plictisitoare și cu tente de albastru și gri. Ba mai mult, sunt granulate, nefocalizate și, de regulă, proaste. Din păcate, aceste lucruri sunt cauzate de o greșeală fatală: fac poze prea departe de subiectul în sine.

În fotografia subacvatică, e imperativ să stai aproape de subiect. Apa absoarbe culorile și lumina, ceea ce face din start un mediu ostil fotografiei. Așa că trebuie să reduci cantitatea de apă, apropiindu-te cât mai mult de subiect.

Când pozezi pești sau alte animale marine, ți-ai dori să le faci pe ele să vină spre tine, în loc să te apropii tu de ele. E important să le respecți și să intri în mediul lor cotidian fără să le deranjezi.

Pozează în sus

Dacă ai în continuare o problemă cu faptul că fotografiile îți ies banale și gri, aceasta s-ar putea să se întîmple pentru că pozezi către fundul apei. Pentru rezultate mult mai bune, scufundă-te mai mult, plasează-te sub subiect și fotografiază în sus, către suprafața apei. În acest fel vei folosi întreaga cantitate de lumină disponibilă și vei avea fotografii mai luminoase.

Învață să te scufunzi

Trebuie să înveți să te scufunzi dacă vrei să fii un bun fotograf subacvatic. Când ești stăpân pe tehnicile de scufundare poți sta nemișcat, în așa fel încât să fotografiezi fără să dai din picioare. Când faci free-diving, e ușor, fiindcă tot ce trebuie să faci e să lași aerul să iasă din plămâni. Când faci însă scuba-diving lucrurile se complică, din cauza costumului și a buteliilor cu oxigen.

Învață să „tragi” repede

fotografii subacvatice
Foto: Pixabay

În apă, mediul înconjurător e într-o perpetuă schimbare și mișcare. Vremea se poate schima, de asemenea, influențând condițiile de sub apă, care pot deveni, dintr-o dată, periculoase. Peștii se mișcă rapid, iar alte animale pot influența și ele cadrul, fără măcar să-ți dai seama că se află acolo. De aceea, trebuie să fii rapid. Trebuie să fii gata să captezi imaginea perfectă în orice moment. Iar pentru asta, trebuie să cunoști foarte bine setările camerei foto. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte, dar dacă exersezi și studiezi, vei deveni destul de repede un fotograf subacvatic bun.

Citește și: Cum să faci snorkeling – mic ghid pentru amatori