Cum să faci snorkeling: mic ghid pentru amatori

Academia Barbatilor

Probabil că ai urmărit o mulțime de documentare despre viața subacvatică și ți-ai dorit să „fii acolo” pentru a vedea pe viu cum se desfășoară aceasta. Dacă nu ai suficient curaj cât să faci un curs de scuba-diving, atunci când ești în locații exotice, cu mări sau oceane care adăpostesc creaturi minunate, te poți „aventura” să faci sesiuni de snorkeling. Nu e deloc greu și nici nu ai nevoie de antrenament profesionist.

Snorkelingul este o activitate sigură pentru oameni de toate vârstele. Pe scurt, el presupune să înoți cu capul în apă, privind peștii și decorul submarin de la suprafață. Ai nevoie de un echipament de snorkeling și de câteva cunoștințe banale. Snorkelingul e amuzant, dar dacă o faci pentru întâia oară există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare. Hai să vedem cum să faci snorkeling:

1 Asigură-te că snorkelingul e permis în zona respectivă

Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să încalci legea. Oceanele și mările lumii au multe zone protejate, în care snorkelingul e pur și simplu ilegal. Dacă nu vrei să plătești amenzi consistente sau să fii arestat, asigură-te că nu te afli într-o regiune în care snorkelingul e interzis.

2 Învață despre riscurile snorkelingului

snorkeling

Foto> Pixabay

Dintre toate activitățile legate de scufundări, snorkelingul e cea mai sigură. Dar asta nu înseamnă că nu are riscurile ei. Din fericire, pentru că de regulă înoți în ape liniștite, șansele de a te îneca sunt foarte mici. Cu toate astea, ar trebui să porți o vestă de salvare.

Un risc major vine de la soare. Combinația dintre apă și razele ultraviolete poate produce arsuri grave. E esențial să folosești cremă de protecție solară biodegradabilă. De ce biodegradabilă? Pentru că toate celelalte loțiuni sunt nocive pentru mediul înconjurător, ba chiar sunt interzise în multe locuri în care se practică snorkelingul.

Un alt risc vine de la animalele din lumea subacvatică. Nu vei da peste rechini, dar dacă ai ghinionul să te înțepe o meduză veninoasă nu-ți va fi foarte bine.

3 Nu te duce singur

snorkeling

Foto: Pixabay

Regula e valabilă chiar dacă ești un înotător sau un practicant de snorkeling cu experiență. Să te aventurezi de unul singur nu e niciodată un lucru care să-ți ofere siguranță deplină. Un prieten sau un amic ar trebui să fie întotdeauna lângă tine, în caz că ți se întâmplă ceva. Și nu te gândi că nu se poate întâmpla, pentru că o simplă crampă musculară sau un cârcel îți pot pune viața în pericol.

4 Antrenează-te înainte

Ți se pare stupid să te antrenezi într-o piscină dacă ești începător într-ale snorkelingului? Așteaptă să vezi cât de dibaci trebuie să fii ca să respiri sub apă prin snorkel. Nu e musai să ai încredere în noi: pune-ți echipamentul și aruncă-te în piscină! Odată ce realizezi că nu e chiar floare la ureche, antrenează-te un pic, pentru a nu arăta ca un novice atunci când ajungi în destinația de snorkeling.

5 Pregătește-te corespunzător

Fie că vei considera sau nu snorkelingul o mini-aventură, asta nu înseamnă că tot ce trebuie să faci e să ajungi la locul cu pricina și… gata. Ai nevoie de un echipament cu care să intri în apă și să privești peștii. De asemenea, învață cât mai multe locuri despre destinație: ce pești poți vedea și ce vegetație marină împânzește zona. Aceste lucruri vor face ca experiența de snorkeling să fie una relaxată și plăcută.

Echipamentul esențial pentru snorkeling

Am menționat deja faptul că ai nevoie de un echipament special. Mai exact:

Ochelari de snorkeling – cunoscuți și drept masca de snorkeling. Sunt ochelari cu un design special, făcut în așa fel încât apa să nu-ți invadeze nasul și ochii. Trebuie să se încadreze perfect pe fața ta și au o bandă de cauciuc sau de silicon care se fixează etanș de piele, împiedicând pătrunderea apei. În același timp, o piesă care protejează nasul, împiedică apa sărată a mării să-ți intre pe gât în cazul în care nu te poți abține să respiri.

Poți face snorkeling și cu un snorkel fără ochelari, dar o experiență autentică e generată și de către aceștia, care au rolul lor major, afișându-ți cu claritate lumea din adâncuri.

Poți cumpăra ochelarii de snorkeling, dar la fel de bine îi poți închiria, dacă ai de gând să faci snorkeling doar ocazional.

snorkeling

Foto: Pixabay

Labe de snorkeling – precum ochelarii de snorkeling, labele reprezintă o piesă de echipament care nu e indispensabilă. Dar, dacă o ai, vei vedea că diferența e enormă. Rolul lor e de a te ajuta la propulsia prin apă, labele fiind foarte bune dacă ai de gând să înoți pe distanțe mari. Cum nu există posibilitatea să mănânci un baton energizant în timp ce înoți, recomandăm să-ți pui labele când faci snorkeling.

Snorkelul – este o piesă esențială, cea fără de care, evident, nu poți face snorkeling. Snorkelul e un tub cu ajutorul căruia respiri sub apă, fiind format dintr-un muștiuc, care-ți intră în gură, și din tubul propriu-zis, care e legat la muștiuc la un capăt, celălalt urmând să iasă din apă, pentru a putea respira. Poți închiria și snorkeluri, însă având în vedere că această piesă stă în gură, e mai bine să-ți cumperi propriul snorkel, mai ales că nu sunt așa scumpe.

Costum de neopren – nu e necesar decât în cazul în care ai de gând să faci snorkeling toată ziua. Rolul lui este să te protejeze de arsurile solare dar și de cele provocate de vânt, în cazul în care acesta bate cu putere.

Cremă cu protecție solară biodegradabilă – am menționat-o mai sus: te protejează de razele UV, fiind necesară și dacă nu faci snorkeling. Dacă vrei să nu provoci daune eco-sistemului în care te aventurezi, folosește una biodegradabilă, care nu conține chimicale ci doar oxidiu de zinc sau dioxid de titaniu, care creează o protecție între pielea ta și soare, neafectând coralii și celelalte viețuitoare ale adâncurilor.

Citește și despre 10 plaje fantastice unde să-ți faci vacanța de vară