Cum să faci un foc de tabără

Academia Barbatilor

În sfârșit ai ajuns în mijlocul naturii și, printr-o întâmplare fericită, ești nevoit să petreci o noapte sub cerul liber și înstelat. Ca-n cărțile copilăriei sau ca-n visele adolescenței. După o zi de drumeții, poposești într-un loc magic, întinzi cortul, deschizi o bere rece și… ai nevoie de un foc, ca orice călător care se respectă.

Cum nu ai urmărit documentarele de supraviețuire ale lui Bear Grylls, habar n-ai să faci un foc de tabără. Nu-i o problemă, însă. Urmează sfaturile noastre și vei putea în mod cert să înfigi un pui într-un proțap pe care să-l rotești deasupra focului, ca un cowboy adevărat. Cum să faci un foc de tabără? E simplu:

Lucruri de bază

Când plănuiești o călătorie care include o campare în natură, există câteva lucruri de bază pe care să le iei cu tine și care te vor ajuta să faci focul. Unul care să dureze mai multe ore. Sigur, e o idee genială să freci de zor două rămurele uscate pentru a avea scânteia de la care să plece vâlvătaia, așa cum ai învățat încă din copilărie, dar, ca să fim sinceri, ai putea să-ți faci viața mai ușoară.

Pune în rucsac o sursă de foc rapid – o cutie de chibrituri, un aprinzător, o brichetă cu gaz – orice poate da naștere unei flăcări, cu condiția să fie uscat. De asemenea, pune și niște iască uscată, care să facă lemnele să se aprindă mai repede, după cum la fel de bine poți să folosești carton, ziare sau puf.

cum să faci un foc de tabără

Stabilește locul unde să faci focul

Mai întâi trebuie să stabilești locul în care vrei să faci focul. În primul rând, verifică dacă ai voie să aprinzi un foc în acel loc – ar trebui să existe semne care să arate asta, în caz contrar – întreabă un pădurar. Dacă nu-l găsești, asumă-ți decizia, presupunând că nu sunt restricții legate de locul în sine sau de materialele pe care urmează să le folosești.

Când alegi locul pentru un foc de tabără trebuie să ai câteva lucruri în minte: acesta trebuie să se afle la o distanță de cel puțin 5 metri de cel mai apropiat cort și la una mult mai mare de copaci, tufe sau alte obiecte inflamabile. De asemenea, alege un loc care să fie cât mai adăpostit de vânt.

Focul ar trebui plasat direct pe pământ, și nu pe iarbă. Trebuie să găsești o zonă curată, pe care să o cureți și mai mult, înlăturând orice plantă uscată sau obiect care s-ar putea aprinde. Sapă o groapă în care vei face focul, înlăturând câțiva centimetri de pământ. Pământul scos, ține-l la îndemână, pentru a acoperi groapa a doua zi. De asemenea, îl poți folosi pentru a forma un cerc în jurul gropii, care să protejeze focul.

Adună lemnele

Nu poți face foc fără lemne, așa că va trebui să le aduni. Atenție, însă, la tipul de lemne. Ai nevoie de iască, surcele și lemne de foc. Cu iasca vei aprinde focul, așa că, dacă nu ți-ai adus-o de-acasă (sau dacă nu ai ziare, cartoane, etc), caută alternative în jur: pot fi frunze uscate, chiar și iarbă uscată. Apoi, ai nevoie de surcele. Iasca arde rapid, deci e necesar să existe niște lemne mici care să preia focul și să-l întrețină mai mult. Bucățele de lemn, rămurele uscate, de dimensiunile unui creion. Surcelele vor trebui să fie complet uscate, pentru a arde cu ușurință.

În fine, ai nevoie de sursa principală – lemne care să ardă ore bune în șir. Caută ramuri de dimensiune medie, cam de mărimea antebrațului, care să ardă bine. Dacă vreascurile sunt prea mari, va dura foarte mult până se vor aprinde. Adună materiale suficiente, ba chiar mai mult decât ți s-ar părea necesar, pentru a întreține focul. Caută lemne care se rup ușor – în acest fel te asiguri și că sunt suficient de uscate.

Aprinde focul

cum să faci un foc de tabără

Dacă găsești, așează câteva bucăți de scoarță uscată în mijlocul gropii pe care ai făcut-o pentru foc și pune o cantitate suficientă de iască deasupra, în așa fel încât să ai forma unui cort de indian, o piramidă cu spațiu la interior, ca să circule aerul. Apoi aranjează câteva vreascuri mici, în partea exterioară, în așa fel încât să nu deranjezi „cortul”.

Acum ești gata să dai foc. Plasează un chibrit aprins sub iască și aprinde-o. Structura piramidală va direcționa flăcările în sus iar aerul de dedesubt îl va întreține.  Dacă totul merge conform planului, iasca va aprinde mai întâi surcelele, apoi se vor aprinde și lemnele mai mari. Pentru a alimenta văpaia, adaugă rămurele mici. „Cortul” se va prăbuși, dar deja se presupune că focul „a luat-o”.

Ține ochii pe foc, adăugând lemne, până când acesta începe să ardă mocnit. Hrănește flăcările regulat, dar nu pune prea multe lemne deodată, fiindcă s-ar putea să-l înăbuși și să fii nevoit să-l aprinzi din nou.

După ce s-a pornit focul, poți să-ți vezi de treburi în jurul lui, să întinzi scaunele, să bei o bere, să faci un proțap sau să te uiți la stele și să te bucuri de magia flăcărilor ce străpung întunericul.

Stinge focul

Când apare ispita sacului de dormit și te vizitează moș Ene, trebuie să te asiguri că ai stins focul. Nu lăsa niciodată un foc de tabără nesupravegheat – stinge-l înainte de a merge la culcare. Un foc de tabără se stinge cu ceva mai mult efort decât ți-ai imagina.

Începe prin a vărsa apă peste lemne, dar nu o cantitate mare din start, fiindcă vei inunda locul. Iar dacă vei mai rămâne o noapte acolo, ultimul lucru pe care ți-l dorești e să faci mizerie. Presară, așadar, apă deasupra vreascurilor și răscolește-le cu un băț pentru a fi sigur că nu mai rămâne niciunul aprins.

Fă curățenie înainte de a pleca

cum să faci un foc de tabără

A doua zi dimineața, înainte de a împacheta totul și a pleca, trebuie să faci curățenie și să lași locul așa cum l-ai găsit. Mai exact trebuie să cureți cenușa, așa că pune resturile focului într-o pungă, apoi împrăștie-le prin pădure (desigur, fără pungă). La final, umple groapa, folosind pământul pe care l-ai sos atunci când ai săpat-o și vezi-ți de drum.

Citește și: Cum să supraviețuiești dacă ești împușcat