Cum să faci un martini perfect

Academia Barbatilor

Când e cel mai bun moment pentru un martini? Oricând! Întotdeauna prepararea unui martini include un sentiment de liniște și fericire. Martini e o băutură care emană stil și eleganță. Martini e o băutură sofisticată, iar apariția martini-ului pe marile ecrane nu a făcut decât să confime acest lucru. Află cum să prepari un martini perfect, și, în acest fel, probabil îl vei înțelege și admira și mai tare pe mister James Bond.

Un pic de istorie

Unele persoane susțin că martini a fost primul cocktail din istorie. Altele, nu sunt de acord cu această afirmație. Oricare ar fi adevărul, martini e o băutură validată de multă vreme. Barmanii legendari ai acestei planete au considerat întotdeauna martini ca fiind „regele cocktail-urilor”.

Martini și-a făcut intrarea în scenă în secolul 19. Era un nobil descendent al cocktail-ului Fancy Gin, care includea un amestec de gin de ienupăr olandez, curaçao făcut cu fruct de laraha (o citrică întâlnită doar în coloniile olandeze) și celebrul bitter Boker’s, care avea ca an de „naștere” 1828. Se mai foloseau în acest cocktail, mirodenii cassia și cardamon, plus un strop de coajă de portocală. Multă vreme, Bokers a fost unicul bitter folosit în cocktailuri.

martini daniel craig

În zilele noastre, un martini modern e mult mai sec și, în general, e o băutură mai „serioasă” decât era la început. Oamenii încă îl iubesc. Și există o lungă listă de fani celebri ai acestui cocktail: președintele american Franklin Roosvelt, scriitorul Raymond Chandler, Winston Churchill, actorul american de comedie WC Fields și, desigur, nelipsitul personaj Homer Simpson.

Ce conține un martini

Când ne referim la ingrediente, martini este unul dintre cele mai simple cocktailuri, incluzând puține lucruri. Proporțiile, însă, sunt foarte importante pentru a reproduce aroma ideală a unui martini. Rețeta e simplă de făcut și de reținut.

Ingrediente:

  • 60 ml gin
  • 15 ml vermut sec
  • 15 ml vermut dulce
  • Lămâie sau măsline pentru ornat

Instrucțiuni:

Pune ingredientele lichide într-un shaker, împreună cu cuburi de gheață și amestecă bine, apoi scurge într-un pahar de cocktail răcit, lăsând gheața în shaker. Adaugă o coajă de lămâie răsucită sau 1-2 măsline verzi. Niciodată ambele.

Mai multe detalii despre ingrediente

Pentru novici, lista scurtă a ingredientelor pare clară și bine stabilită, însă există câteva moduri prin care să fii inovativ și să te bucuri de variațiuni pentru a realiza cocktailul perfect.

Gheața

Când există doar două-trei ingrediente reale, gheața devine esențială. Gheața face mai mult decât să răcească martini-ul – în spatele „ușilor închise” se întâmplă multe lucruri. Trebuie să folosești gheața cu precauție pentru a te asigura că aceasta răcește băutura și nu o diluează. Nu folosi gheață pisată, precum în margarita. Ai nevoie de cuburi pentru a face un martini perfect.

Gin sau vodcă?

Poți folosi gin sau vodcă, ambele sunt în regulă. Depinde doar de preferințele tale, dar ideea e să eviți brandurile ieftine atunci când prepari regele cocktailurilor.

Dacă ginul e băutura preferată, alege un brand precum Bombay, Beefeater sau Tanqueray. Orice gin bun merge de minune, deci poți experimenta. Profilul curat al unui martini îți permite să experimentezi cu orice tip de gin, pentru că acesta nu intră în competiție cu alte arome. Profesioniștii folosesc, de regulă, London Dry Gin, pentru că are o aromă mai pregnantă de ienupăr.

Vodka martini
Vodka martini. Foto: Stockphoto24

Cât despre martini cu vodcă, acesta devenise foarte popular în anii 90, chiar depășind în popularitate martini-ul cu gin.

Vermutul

Vermutul joacă, la rândul lui, un rol vital în prepararea unui martini perfect. Vermutul este un vin fortificat, cu coriandru, nucșoară și alte plante ierboase și condimente, amestecate cu ienupăr și coajă de portocală. Odată deschisă, sticla de vermut trebuie păstrată la rece pentru maxim trei luni.

Vermutul dă apelativele unui martini, de pildă, îl face sec sau demi-sec. Dacă-ți place ca martini-ul să fie sec, folosește cel puțin jumătate din cantitatea de vermut cu o rație de 6:1 în raport cu ginul. Dacă-ți place să fie mai puțin sec (wet), rația este de 3:1. Dacă nu-l vrei sec deloc (extra wet), rația este 1:1.

Poți experimenta și cu vermutul, pentru a afla combinația ideală. O idee bună este să începi cu brandurile cunoscute, precum Cinzano, Carpano, Vya sau Noilly Prat. Odată ce ai descoperit ce-ți place, poți apela și la branduri mai puțin cunoscute, de la producători mici.

Garnisirea

martini
Foto: igorr1

Poți experimenta și cu ornarea băuturii. După cum spuneam, clasicele ornări se referă la o coajă subțire de lămâie sau la o măslină verde (sau două). Cunoscătorii spun că măslina se trece mai întâi prin uleiul în care a stat, apoi se introduce foarte încet în pahar, pentru ca amestecul de gin cu vermut să nu fie perturbat. Se pot adăuga două-trei picături din acest ulei (care impulsionează aromele), în acest caz având de-a face cu un dirty martini.

Citește și: Cum să alegi paharul potrivit pentru fiecare cocktail