Cum să faci whisky acasă

Academia Barbatilor

Oamenii au început să facă whisky în propriile locuințe la jumătatea secolului 16, după ce regele Henric al VIII-lea al Angliei a desființat mânăstirile din Scoția, transferând toată producția lor de whisky în gospodăriile individuale. De atunci a început o tradiție care rezistă până în zilele noastre și nu puțini se întreabă… cum să faci whisky acasă?

Revenind la englezi, cunoștințele călugărilor puși pe „liber”, și care s-au trezit că au nevoie de un job, au fost exploatate de producătorii particulari, care au început să se organizeze, inventând și perfecționând tehnici pentru realizarea acestei populare băuturi.

Producția de whisky din gospodăriile individuale a intrat apoi rapid în vizorul autorităților britanice, care au impus taxe grele, lucru care a dus la intrarea într-o nouă eră: cea a producției ilegale de băuturi alcoolice.

Nu e foarte greu să faci whisky acasă, și chiar dacă folosești doar ingredientele de bază – apă, cereale, drojdie – ai toate șansele să produci o băutură de calitate. Procesul simplu de transformare a cerealelor în alcool constă în stimularea amidonului pentru extragerea zaharurilor, apoi aplicarea drojdiei pentru transformarea zahărului natural în alcool.

cum să faci whisky acasăPașii pe care să-i parcurgi pentru a face whisky acasă:

1 Alege „baza”

În primul rând, ai nevoie e o „bază” cu care să începi iar whisky-ul (sau whiskey-ul – vezi aici diferența) este, prin definiție, o băutură alcoolică pe bază de cereale. Așa că poți începe cu porumb, secară, grâu sau orz. Sau cu un amestec de cereale. Nu există diferențe în privința procesului în sine (deși există, evident, diferențe în privința gustului).

Să presupunem că utilizezi porumb. Porumbul va produce probabil cel mai mult zahăr și, de fapt, asta avem în vedere. Probabil lucrurile devin mai ușoare dacă folosim porumb dar până la urmă, ușurința producerii de whisky în propria gospodărie e relativă. Una peste alta, porumbul e cea mai ieftină cereală dintre cele de mai sus, atunci când lucrezi cu cantități mici. Și vei avea nevoie de circa 4,5 kilograme pentru a avea la final 19-20 de litri de whisky.

2 Cum să prepari baza

Va trebui să coci porumbul la o temperatură ridicată, pentru a expune zahărul. Și va trebui să-l coci în apă. Maeștrii distilărilor posedă, de regulă, aparatura necesară pentru a face acest lucru cu exactitate și rigoare. Fără aceasta, lucrurile devin mult mai dificile și nu prea se recomandă.

Totuși, în caz contrar, cel mai bine e să faci rost de un kit de producere a berii pe care să-l folosești în fază inițială pe post de kit de distilerie. Cu ajutorul lui poți regulariza procesul de coacere a porumbului, urmând instrucțiunile incluse. Kit-uri de bere găsești aici  și aici.

3 Procesul de fermentație

După ce s-a copt porumbul și îl zdrobești folosind un făcăleț, e momentul să folosești drojdia. Din nou, e de dorit să ai un kit de bere dar poți fermenta până la urmă în orice fel de recipient sigilat. Totul e să nu creezi o temperatură prea ridicată, fiindcă în acest caz drojdia va „muri”.

Majoritatea kit-urilor de producere a berii au inclus un recipient în care se creează condițiile propice pentru fermentarea alcoolului. Aceasta se produce într-un interval de câteva zile, timp în care pre-whisky-ul tău se va schimba în fel și chip. Comparativ, e un fel de pubertate a whisky-ului.

4 Terminarea procesului de fermentație

Gustul lichidului va trece de la dulceața aproape grețoasă a terciului la ceva relativ acru. Acesta e primul semn că zahărul se transformă în alcool. Absența zahărului înseamnă că drojdia și-a făcut treaba. Pe scară largă, asta durează câteva zile. Dar pentru producția individuală, fără a dispune de un management exact al temperaturii, s-ar putea să dureze mai mult.

Din păcate, producția de apartament e o „știință” inexactă. Însă, o dată în plus, kitul de producere a berii îți va fi de mare ajutor, făcând ca totul să fie ceva mai consistent și mai precis. Probabil nu e necesar să duci procesul de fermentație la mai mult de o săptămână.

5 Pune terciul într-un distilator

cum să faci whisky acasăAcum va trebui să muți terciul într-un distilator. Acesta e pasul în care treaba poate deveni periculoasă. Cu alte cuvinte va trebui să fii extrem de sigur că nu există scurgeri în distilator: deîndată ce se produc vaporii de alcool, întreaga operațiune devine foarte… combustibilă, existând pericolul producerii de explozii.

Din fericire, în comerț se găsesc distilatoare mici, mult mai sigure de folosit decât cine știe ce dispozitiv pe care vrei să-l încropești după un filmuleț de pe YouTube.

6 Așteptarea

Odată ce terciul se distilează în siguranță, nu trebuie decât să aștepți, asigurându-te că procesul se desfășoară la 80 grade Celsius (distilatorul ar trebui să aibă un termometru inclus). Aceasta e temperatura la care alcoolul se evaporă.

7 Șocarea vaporilor

La această temperatură, alcoolul din terci se va converti în vapori și apoi se va transforma într-un „distilat rafinat”, cu ajutorul unui condensator, care ar trebui să conțină apă rece ce circulă continuu în interiorul său. Cu alte cuvinte, acum „șochezi” vaporii transformându-i din nou în formă lichidă. Noul lichid se va scurge într-un container nou, rezultând băutura alcoolică pe care o așteptai.

8 Testarea băuturii

Primii 100 ml ar trebui să fie buni de… aruncat. Nu doar că e periculos să-i bei (în unele cazuri pot fi comparați cu metanolul pur) dar pur și simplu au un gust rău. Prin urmare, scapă de acești 100 ml colectați din distilator și treci la următoarea sută. Abia acum poți să-ți dai seama de gust și de arome.

9 Maturarea

Ceea ce ai făcut până acum e minunat. Dar nu e suficient. Pentru a avea parte de whisky de calitate va trebui ca băutura obținută să fie maturată într-un butoi. Cel puțin, asta se face în producțiile industriale. La cantitățile mici, un butoi mare presupune o suprafață mai mică de contact cu alcoolul, care va trebui să absoarbă calitățile lemnului – de unde și notele de stejar, cedru etc.

Așadar, va trebui să folosești un butoi mic pentru ca băutura să aibă un contact total cu acesta. Poți lăsa licoarea în butoi oricât de mult timp dorești dar e foarte probabil că vei dori să o savurezi cât mai repede, așa că e bine ca whisky-ul să absoarbă rapid aromele butoiului.

10 Un sfat de final

Înainte de a face whisky acasă, te sfătuim să vizitezi o distilerie adevărată și să înveți mai multe despre procesul de producție al acestei băuturi minunate. O poți face în Anglia, în Scoția, în Irlanda, poți merge în America sau în orice altă parte. Un sfat de la profesioniști e întotdeauna de luat în seamă.

Citește și Cum să bei whisky ca un gentleman