Cum să fii gazda perfectă pe Airbnb

Academia Barbatilor

Sistemul de rezervări Airbnb a căpătat o expansiune uriașă în ultimii ani. Din ce în ce mai mulți călători au început să facă uz de el, preferând cazarea într-un apartament sau într-o vilă scoasă la închiriat de proprietarii acestora. În același timp, din ce în ce mai multe persoane care au un spațiu de locuit suplimentar, preferă să-l scoată la închiriat, pentru a face rost de venituri suplimentare. Unele municipalități europene sunt deja speriate de numărul mare de astfel de spații de cazare, care pun serios umărul la suprapopularea turistică a zonelor.

Presupunând, însă, că ai un apartament pe care vrei să-l introduci în rețeaua Airbnb, iată ce ar trebui să faci pentru a fi o gazdă perfectă, a avea un rating bun și a fi căutat de un număr din ce în ce mai mare de doritori în a-ți cumpăra oferta:

gazda pe airbnb
Foto: OstapandRoksolanaMykytiv

Fii minuțios, onest și exact

La fel ca în cazul unei camere de hotel, o listare Airbnb trebuie să fie corectă și precisă. Să întâlnească așteptările oaspeților. Citește și recitește modul în care ai făcut listarea, cu un ochi critic aruncat asupra a orice ți s-ar putea părea confuz. O „bucătărie”, de pildă, avea diferite reprezentări pentru oameni. E o încăpere cu toate utilitățile sau e vorba doar de un cuptor cu microunde, o chiuvetă micuță și un mini-frigider?

Pune în valoare fiecare caracteristică a apartamentului sau casei, chiar și cele care pot părea fără însemnătate. Dacă oferi pastile de cafea gratis, așternuturi din bumbac egiptean, un spațiu pentru animale sau podele încălzite în baie, include-le în descriere. Chiar și în destinațiile turistice mai puțin populare s-ar putea să contracandidezi cu listări similare. Așa că trebuie să ieși cu ceva în față.

O fotografie valorează cât o mie de rezervări

Desigur, o descriere detaliată este cheia unei listări puternice pe Airbnb, dar oamenii sunt ființe care pun mare preț pe elementele vizuale, în special atunci când vine vorba despre călătorii. Nu povesti într-un roman cât de frumos e apartamentul tău de pe Calea Victoriei, ci arată-l! Fă fotografii cu unghiuri largi, bine încadrate, care să pună în evidență calitățile fiecărui spațiu din casă. Dormitoarele sunt cele mai importante, laolaltă cu orice ar putea face apartamentul special. Aici includem piscine, vedere la mare, panoramă asupra orașului etc.

Nu fii prea creativ sau prea „artistic”. Călătorii apreciază micile detalii simpatice, dar e bine să creezi o imagine cât mai apropiată de realitate și cât mai corectă, oglindită în fotografii de calitate. Dacă nu ai timp sau nu te pricepi să faci astfel de fotografii, angajează un profesionist. Un fotograf decent îți va lua câteva sute de lei (în funcție de cât negociezi), dar vei vedea că îți vei scoate acești bani și că merită efortul financiar.

Păstrează o curățenie „de spital”

gazda pe airbnb
Foto: Anatoli Igolkin

Primul și cel mai important lucru pe care-l caută orice oaspete este să dea peste un spațiu curat. Iar cu asta nu se negociază. Multe hoteluri de clasă au un standard al curățeniei, care este numit „de spital”. Vizitatorii nu se așteaptă la altceva. Înainte de a caza pe cineva, fă o curățenie exemplară, fiind atent la fiecare detaliu. Din nou, dacă nu te pricepi la așa ceva, angajează pe cineva care știe ce face și care o face perfect. Și aceasta este o plată pe care trebuie să o iei în calcul în bugetul de investiții atunci când listezi un spațiu pe Airbnb.

Nu neglija micile detalii

Gândește ca un hotelier de lux. Ce oferă aceștia pentru a face din experiența oaspeților lor experiențe memorabile? Mini-cosmetice în baie, câteva sticle de bere artizanală în frigider, o hartă pe care să aibă la dispoziție restaurantele și barurile din zonă și alte asemenea lucruri care induc oaspeților o stare de confort și ideea că gazda lor face totul pentru ca ei să se simtă bine. Aceste lucruri au mai mereu ca rezultat review-uri pozitive pe site.

Review-urile proaste nu sunt întotdeauna un capăt de țară

gazda pe airbnb
Foto: Pixabay

O recenzie proastă face inevitabil parte din orice tranzacție online, fie că e vorba de Amazon, eBay, Uber, emag sau OLX. Diferența dintre o gazdă bună de pe Airbnb și una fantastică constă în modul în care acestea folosesc un review prost în avantajul lor. Mai întâi, trebuie să știi că poți coopera cu Airbnb pentru a ți se șterge recenziile nemeritate. Dacă, de pildă, un client care e proprietarul unui câine se plânge că garsoniera ta era prea mică pentru „odrasla” lui, deși în descrierea proprietății menționezi clar că spațiul tău nu e pretabil pentru posesorii de animale, poți deschide o dispută asupra recenziei și o poți câștiga cu ușurință.

Pe de altă parte, unii oaspeți vor aduce critici obiective asupra proprietății. Dacă le răspunzi cu răbdare și politețe, arătându-le că opinia lor contează și că ai pus-o la suflet, e posibil să-i „umanizezi” suficient de mult cât să-și mai „înmoaie” părerile, oferind astfel o imagine bună și viitorilor vizitatori, cărora le arăți că îți pasă cu adevărat. Ceea ce ar și trebui să se întâmple.

Cunoaște legea

Sunt unele orașe din lume care au pus biciul pe proprietățile listate pe Airbnb (două dintre acestea sunt Tokyo și New York). Nu e cazul cu România, unde poți să-ți listezi fără probleme proprietatea, închiriind-o cu ziua. Cu toate astea, interesează-te de toate aspectele legale: ce impozite trebuie să plătești, cum trebuie să îți înștiințezi vecinii, ce tip de proprietate să nu listezi (de pildă, cele obținute prin ANL) etc.

Așteaptă-te la ce-i mai rău, speră la ce-i mai bun

Mulți oameni au bun simț și știu să se poarte. Majoritatea persoanelor îți vor trata proprietatea cu respect, ca și cum ar fi propria lor locuință. Așteaptă-te, însă, să dai și peste nesimțiți. Niște pitecantropi abia coborâți din copac, care s-ar putea să-ți facă locuința varză. Și, crede-ne, sunt o mulțime de metode nebănuite prin care pot provoca un dezastru.

Cel mai bun mijloc pentru a fi pregătit de așa ceva este să-ți modelezi apartamentul în așa fel încât să arate de un milion de euro, dar fără să cheltuiești o avere. Nu exagera cu întrerupătoare dichisite, cu prosoape de baie elaborate, cu artă pe pereți și pe holuri. Cu alte cuvinte, nu-ți înnobila locuința cu ceva după care să-ți pară rău, în caz că o vei închiria (fără să știi) unor sălbatici.

Fă-ți asigurare

Airbnb oferă oricui își pune casa la bătaie pe site-ul lor un soi de asigurare. Care, însă, nu acoperă decât pagubele structurale. Așa că, dacă un sălbatic despre care vorbeam mai sus are de gând să găzduiască o petrecere „bestială” și-ți face praf sistemul home-theatre care a costat 5000 de euro, ți-l vei înlocui singur. Prin urmare, cel mai bine e să-ți faci o asigurare suplimentară care să te scutească, la o adică, de multe neplăceri.

Citește și: Ce alegi când călătorești: hotel, hostel sau Airbnb?