Cum să fii un star la karaoke

Academia Barbatilor

Karaoke. În traducere liberă, din japoneză… „orchestra goală”. În realitate, un mijloc de distracție plecat din Japonia și răspândit în întreaga lume. Știi că într-o seară de karaoke te poți distra pe cinste, dar nu ai cu adevărat curajul să cânți. Când te uiți din afară, karaokele e intimidant. Dar, odată ce ai reușit să treci peste prejudecăți, să iei microfonul și să să-ți eliberezi vocea devine un hobby la care-ți va fi imposibil să renunți.

Karaoke devine parte a existenței tale. Există persoane cărora karaoke le redă încrederea în sine, făcându-le să „zboare”. E o activitate naturală și cathartică: îți eliberează chakrele, îți echilibrează hormonii. Cel puțin, asta susțin experții în karaoke, care i-au descoperit beneficii surprinzătoare.

Trecând peste exagerări, karaoke este un foarte bun motiv pentru a te distra maxim. Dacă ai norocul de a face o călătorie în Japonia, nu rata ocazia de a intra într-o sală de karaoke pentru a experimenta la el acasă acest adevărat fenomen. Știi cum a luat naștere karaoke? În orașul Kobe, atunci când o trupă nu a apărut la concertul programat într-un bar, proprietarul a avut inițiativa de a pune muzică și a-i ruga pe cei prezenți să cânte.

karaoke
Foto: Pixabay

Hai să vedem câteva ponturi care te vor face regele oricărei sesiuni de karaoke:

Camerele private sunt mai puțin intimidante

Când te gândești la karaoke, îți vine în minte o sală mare cu o scenă pe care fiecare vine să cânte în felul său o melodie, după versurile de pe un display. Dar, din ce în ce mai populare în întreaga lume devin camerele particulare de karaoke. Nu le avem încă în România, însă dacă mergi în Japonia, Coreea de Sud sau chiar în Statele Unite, le vei descoperi.

În aceste camere pot intra între 6 și 20 de persoane (în funcție de mărime), în ele ți se servesc băuturi alcoolice și răcoritoare, ai la dispoziție un uriaș playlist cu melodii pe care le poți rula pe ecranul unui televizor. La doar câteva minute după ce intri într-o astfel de cameră (unde poți sta oricât dorești, plătind în funcție de timpul petrecut) toată lumea se va dezlănțui. Între prieteni e întotdeauna mai ușor, iar timiditatea dispare instant.

Un pic de alcool descătușează

Nu subestima puterea declanșată la nivel emoțional de un cocktail băut înainte de o sesiune de karaoke. Alcoolul te detensionează și te va face să cânți ca un star piesele favorite. Așa că, înainte de a urca pe scenă, comandă o băutură și fă-ți curaj: la urma-urmei, tot ce se poate întâmpla este să cânți ca un taur răgușit, ceea ce, din punct de vedere ironic și auto-ironic, e (uneori) amuzant.

E mai ușor să cânți o piesă căreia îi știi versurile

Deși display-urile din sălile de karaoke afișează versurile melodiilor, e dificil de interpretat o piesă dacă nu ești familiarizat cu ritmul și cu cuvintele ei. Dacă ești un începător într-ale karaoke, alege un cântec pe care-l cunoști și pe care obișnuiai să-l fredonezi de unul singur la volan sau în baie, pentru că îl știi pe dinafară. Acest lucru îți va spori încrederea în tine, iar publicul va simți pe loc că nu experimentezi.

Alege o piesă care se potrivește cu gama ta vocală

karaoke
Foto: 123rf.com

Oricât de mult îți place și vrei să fii ca Freddie Mercury cântând Bohemian Rhapsody, dacă gama ta vocală nu poate acoperi notele înalte, păstrează piesa pentru intimitatea mașinii. Alegerea unui cântec care se potrivește vocii tale îți va ușura mult misiunea și va fi confortabilă inclusiv pentru cei din public.

Practica e mama învățăturii

Nu e rău să repeți câteva piese pe care ai de gând să le cânți la karaoke, în public. În acest mod vei ști la ce să te aștepți pe scenă și vei căpăta mai multă încredere în abilitățile tale de „interpret”. Sigur, una e s-o faci în confortul propriului apartament și alta în văzul tuturor, însă orice fel de antrenament ajută la realizarea de performanțe.

Fii atent la cei din public și cântă în consecință

În general, genul pieselor alese la karaoke diferă, ba chiar sunt contrastante, atunci când pe scenă se perindă un concurent după altul. Dacă e vorba ca un singur concurent să cânte mai multe piese la rând, atunci poate deveni plictisitor pentru public în cazul în care acesta alege, de pildă, doar piese rock. Alegerea melodiilor e importantă pentru a menține publicul activ. Poți începe cu ceva modern, distractiv și cu ritm, apoi poți trece la o piesă clasică, din anii 90, poți încetini ritmul cu un slow, după care poți reaprinde atmosfera cu o piesă rock, pentru a încheia „recitalul” cu una ritmată și provocatoare, în care să îndemni publicul să ți se alăture. Ca un adevărat star!

Când ești în dubiu, alege o piesă clasică

Atunci când nu știi ce piesă să alegi și răsfoiești catalogul digital continuu, punând la încercare răbdarea tuturor, ai la îndemână soluția simplă de a alege o piesă clasică, precum My Way sau Living on a Prayer. Cei din public vor cunoaște în mod sigur piesa și te vor susține într-un mod energic. În plus, oricine cântă mai bine având în spate un cor entuziasma(n)t.

Citește și: Escape room: cum să rezolvi un joc de evadare