Cum să folosești corect un trimmer pentru barbă

Academia Barbatilor

Faci parte dintre bărbații care se bucură de o pilozitate facială de toată frumusețea, motiv pentru care ți-ai cumpărat un trimmer pentru barbă. O decizie foarte bună. Dar… cum îl folosești?

Trimmerul pentru barbă, sau, să-i spunem mai neaoș, mașina de tuns barba, e o „sculă” pentru bărbații care poartă barbă, având parte de o creștere abundentă a firelor de păr. Acest trimmer nu e însă întotdeauna foarte ușor de manevrat, de aceea am adunat laolaltă câteva sugestii de utilizare.

Mai întâi, de ce ar trebui să folosești un trimmer pentru barbă

În cazul în care vrei să-ți lași barba să crească, cunoscătorii sugerează o perioadă de 4-6 săptămâni în care s-o lași să-și facă de cap, fără să intervii asupra lungimii. După această perioadă, ar trebui să ai o cantitate suficientă de păr facial, încât să o poți defini drept „barbă”. Dacă nu, probabil e nevoie de mai mult timp, lucru care ține de propria-ți genetică, și nu de altceva.

Odată ce ai trecut de această perioadă, rezistând tentației de a te bărbieri, fiindcă te mănâncă fața și nici nu arăți cine știe cum, e momentul să îți aranjezi podoaba. O poți face cu o foarfecă dar mai bine îți cumperi un trimmer pentru barbă. Unul de calitate. Aceste mașini de tuns barba te vor ajuta să-ți stilizezi părul în fel și chip, cu precizie și acuratețe.

Achiziționarea unui trimmer pentru barbă

Acest pas pare implicit dar ceea ce vrem să scoatem în evidență e faptul că ar trebui să te uiți după aparate de calitate. Acestea vor „livra” tunsori mult mai precise și, în același timp, utilizarea lor va fi mult mai confortabilă, în comparație cu cele ieftine. Care pot cauza sângerări și care nu vor tăia barba în cel mai fin mod cu putință.

Dacă nu te poți hotărî la un model, îți facem aici doar trei sugestii de trimmere de calitate:

  • Philips BT9297/15 – unul dintre cele mai performante aparate din recenta serie Philips destinate îngrijirii părului de pe față.
  • Remington Virtually Indestructible MB4850 – cel mai performant aparat de tuns barba de la Remington, cu o autonomie fără cablu de 120 minute la o încărcare de 4 ore.
  • Panasonic ER-GB80 – o mașină de tuns barba elegantă și de mare precizie, pentru stiluri de aranjare diverse și interesante

Spală barba, apoi usuc-o

Probabil e un pic ciudat să te gândești că barba trebuie să fie udă înainte de a o tunde dar acesta e cel mai bun mod în care să utilizezi un trimmer pentru barbă.

Spală-ți fața cu un șampon de barbă. Această operațiune te ajută să scapi de celulele moarte ale pielii și va genera o experiență plăcută în privința tunsului ce urmează. Bărbile curate sunt mult mai ușor de tuns, fiindcă trimmerul de barbă va naviga pe față fără dificultate. Această parte e importantă în special pentru bărbații cu bărbi lungi, dese, cu firul gros.

Începe cu zona gâtului

trimmer pentru barbăDupă ce ți-ai spălat și uscat barba, e timpul să scoți „bestia” la atac. Cel mai bun sfat în acest moment este să setezi mai întâi trimmerul la cea mai mare lungime.

Aceasta e o măsură de precauție, fiindcă ultimul lucru pe care ți l-ai dori, după ce ai asșteptat săptămâni interminabile ca să-ți crească barba, e să fii nevoit să o iei de la capăt. În caz că e nevoie, mai târziu poți seta trimmerul și pe o lungime mai mică.

Cel mai potrivit loc cu care să începi operațiunea este zona gâtului. Menținerea gâtului în cea mai bună stare este cheia pentru o tunsoare îngrijită. De regulă, firele de păr cresc în jos pe față și pe gât, așa că mișcă mașina în sens contrar creșterii părului. Scoate dispozitivul pentru ajustarea lungimii și rade firele de pe gât, până la linia de unde vrei să-ți pornească barba, lăsând în urmă o suprafață curată.

Ideea e ca în această fază să faci totul cu moderație. Rade zone mici, cu atenție, apoi fă pasul înapoi și analizează rezultatul.

Setează o linie precisă pe obraji

După ce ai rezolvat gâtul, lăsându-l curat, e momentul să te ocupi de unul dintre cei doi obraji. Aici, cea mai importantă este linia de demarcare. Aceasta va defini cel mai exact stilul bărbii și va ajuta la încadrarea feței.

De aceea, în acest moment, trebuie să faci o alegere. Vrei să-ți păstrezi întreaga barbă, care să se întindă până sus, pe obraji, sau vrei să s-o limitezi, marcând-o cu o linie?

Dacă alegi a doua variantă, folosește trimmerul (fără dispozitivul de ajustare a lungimii) pentru a curăța de firele de păr partea superioară a obrazului, până la linia de demarcare pe care ți-ai stabilit-o. Fă-o cu atenție, la fel cum ai făcut-o cu zona gâtului. De asemenea, bărbierește ambii obraji simetric, având grijă să nu te duci într-o parte mai sus sau mai jos ca în cealaltă. Simetria e esențială.

Setează lungimea părului de pe obraji

Deși unele bărbi lungi arată foarte bine, credem totuși că o barbă arată mai ok când e tunsă și aranjată după o anumită linie. De aceea, probabil vei dori să-ți setezi o anumită lungime a firelor de păr iar cea mai potrivită variantă este cea de 2 mm. Nu e o lungime impresionantă dar va avea un impact semnificativ asupra înfățișării.

Începe prin a pune trimmerul de barbă pe cea mai mare setare și tunde tot părul de pe obraji și fălci, pe ambele părți. Apoi redu setarea în jurul distanței de 2 mm și tunde partea superioară a bărbii, în apropierea obrajilor.

Tunsul bărbiei

Aceasta este operațiunea care, din nou, ține de preferințele personale. O variantă foarte bună este să tunzi părul de pe bărbie o idee mai lung decât cel de pe fălci și obraji, setând lungimea la 4 mm.

Făcând acest lucru, creezi un stil și îl definești. Nu e o operațiune obligatorie: poți să lași lungimea la 2 mm și pentru zona bărbiei dar e o idee în cazul în care vrei ceva diferit. După ce rezolvi și bărbia, piaptănă barba pentru a o scutura de eventualele fire de păr rămase și a-i da un look îngrijit.

Abordează mustața

Importanța mustății, în contextul general al tunsorii unei bărbi, e deseori subevaluată. Dar o mustață frumos aranjată poate defini stilul întregii pilozități faciale.

De aceea, când îți tunzi barba, trebuie să acorzi o atenție specială mustății. Dacă eventualele greșeli de manevrare a aparatului în zona bărbii pot fi ajustate sau rezolvate cu ușurință, o mustață prost tunsă îți poate afecta grav imaginea.

Mai întâi, piaptănă-ți mustața în jos și folosește trimmerul pentru a scăpa de firele care atârnă peste buză. În mod cert, prietena ta se va bucura să știe că ai făcut asta. Pentru mulți bărbați, firele de mustață trebuie să fie ceva mai lungi, pentru a se așeza corect, așa că cea mai bună idee pentru acest caz este să setezi aparatul la o lungime mai mare înainte de a începe operațiunea de tuns mustața.

Citește și cum să crești rapid o barbă sănătoasă