Cum să fotografiezi mâncarea

Academia Barbatilor

Ai conturi de Facebook, de Instagram și de cine știe ce alte rețele sociale, pe care-ți place să postezi fotografii cât mai frumoase, care să primească sute de aprecieri. În plus, ești gurmand. Îți place să mănânci și, poate, îți place și să gătești. Mergi în restaurante cool – sunt din ce în ce mai multe, testezi preparate care nu-s doar delicioase, ci și arată foarte bine iar impulsul este să scoți telefonul și să fotografiezi. Mai ales dacă ai un telefon cu o cameră foto bună. Iată cum să fotografiezi mâncarea pentru cele mai LIKE-uite postări!

Însă nu e suficient să apeși pur și simplu pe un buton pentru a avea o poză superbă. Sunt câteva trucuri pentru a fotografia mâncarea și, fără a ne propune să ținem un curs de fotografie culinară, îți facem în cele ce urmează câteva sugestii simple și de efect, pe care să le urmezi  de fiecare dată când vrei să… #yummy!

Găsește o sursă de lumină naturală

Problema cu fotografiile în interiorul restaurantelor este că de multe ori nu ai lumină naturală, care te ajută foarte mult. Dacă nu stai pe o terasă, încearcă să găsești în interior o sursă de lumină, așezându-te lângă o fereastră, de pildă. Așa vei scăpa în bună măsură de umbrele care se formează din pricina iluminării artificiale sau de semi-întunericul care domnește în unele localuri. Amintește-ți că cea mai bună lumină, în cazul fotografiei culinare, este cea pe care privitorii fotografiei nu o vor sesiza. Dar care a fost esențială.

Și încă un lucru de bază: nu folosi niciodată flash-ul! Indiferent de faptul că încăperea e foarte slab luminată. Flash-ul va duce la fotografii oribile: lumina lui se va reflecta în mâncare, în farfurii, în veselă și totul va arăta foarte rău. Dacă nu ai lumină dar ai un telefon cu o cameră decentă, vei găsi apoi soluții de prelucrare pentru a le aduce la un nivel de luminozitate și contrast foarte bun.

Folosește diverse unghiuri

Mâncarea poate fi fotografiată fără probleme din mai multe unghiuri și aici totul ține de viziunea ta asupra rezultatului final, în funcție și de aranjamentul de pe masă. Încearcă să pozezi un preparat din 2-3 unghiuri și vezi pe urmă ce variantă îți face mai mult cu ochiul, fiindcă diferite mâncăruri se pretează la diferite poziții. Poți fotografia de deasupra sau dintr-un unghi de 45 de grade (acestea fiind cele mai uzuale) dar poți încerca și alte variante. Important e să alegi cu cap, să nu faci fotografii strâmbe (foarte important!) și să te gândești că cei care-ți vor vedea fotografia trebuie să descopere în ea măcar un mic factor „wow”. Care, în cazul fotografiilor legate de mâncare, se transformă, așa cum spuneam mai sus, într-un #yummy.

Atenție la mise-en-place. Și la treimi

Adică la aranjamentul de pe masă. Gândește-te că o fotografie prea încărcată nu va stârni impresii fantastice. Înlătură din cadru orice element care nu are legătură cu preparatul respectiv și care ar putea distrage privirile în mod inutil. Dacă poți, păstrează un fundal cât mai curat, concentrându-te pe ceea ce este în farfurie. Atenție: în afară de cazurile speciale, în care se dorește asta, nimic nu va fi mai deranjant decât să-ți apară în cadru firimituri de pâine, tacâmuri murdare sau folosite (și care nu sunt implicate activ), o îmbucătură așezată pe marginea farfuriei ș.a.m.d. Urmărește fiecare detaliu și organizează rapid o „scenă” în care mâncarea să se încadreze perfect.

La acest capitol își amintim și de una dintre regulile de bază în fotografie, și anume regula treimilor. Împarte cadrul în 9 zone imaginare, trasate prin linii, și plasează obiectul de interes din fotografie undeva la intersectia acestor linii (și nu în centrul zonelor respective).

Prinde momentul

Nu ai mult timp la dispoziție pentru a fotografia în cele mai bune condiții anumite preparate, pentru că ele au o „viață” scurtă. Mâncarea va arăta cel mai bine în poze atunci când e fierbinte, proaspăt scoasă din cuptor. Câtă vreme nu ești la o ședință foto profesionistă, în care să-ți permiți aducerea inițială a unui preparat „de test”, grăbește-te să fotografiezi îndată ce ți-a fost adusă mâncarea.

Adâncimea câmpului

Tendința este să pozezi pur și simplu, cum îți vine la mână. Chiar dacă ai ochi și îți ies fotografii bunicele din prima, gândește-te să faci un pas înainte și să încerci să blurezi fundalul, scoțând în prim-plan preparatul. Pe piață există deja telefoane care au opțiunea de Selective focus – unele dintre acestea sunt Samsung Galaxy S7 și S8, după cum și cu iPhone-ul 7 poți obține acest efect, folosind modul Portret. Folosește-o cu încredere și joacă-te un pic cu apertura (deschiderea diafragmei – acel f, care cu cât e mai mic îți modifică profunzimea de câmp) care-ți va deschide o altă perspectivă asupra fotografiei. În această idee, încearcă și fotografii foarte de aproape. Deseori, textura și culoarea preparatului pot produce detalii interesante, inclusiv dacă folosești modul macro.

Fii creativ!

Foto: @shelovesbiscotti

De aici încolo, ai toate motivele să te distrezi într-un mod cât mai creativ. Și, dacă dispui de timp, dacă locul îți permite etc, fotografierea mâncării poate deveni extrem de interesantă:

  • alege și „asortează” fotografiile
  • joacă-te cu culorile, dacă mâncarea nu e ofertantă în acest sens. Poți adăuga toppinguri sau elemente colorate
  • adaugă personalitate mâncării folosind accesorii (ustensile, șervețele etc)
  • cumpără props-uri, șervețe, diverse lucruri care pot fi adăugate într-o fotografie cu mâncare și care, de cele mai multe ori, te ajută să fii creativ cu fundalurile
  • interacționează cu mâncarea dacă ți se pare că acel cadru e prea „mort”