Cum să gătești carnea de vită

Academia Barbatilor

Carnea de vită este carnea preferată a multora. Trecând peste calitățile ei nutritive, să recunoaștem: o friptură de vită bună este un deliciu. Marea problemă în România, legată de carnea de vită, este că pe meleagurile noastre aceasta nu e la fel de gustoasă ca în alte părți.  Printre altele, pentru că vitele nu sunt hrănite corespunzător.

Sigur, consumul de care de pui, de pildă, a depășit de mult consumul de carne de vită. Puiul e mult mai ieftin și e mai ușor, dar orice chef care se respectă îți va spune că „adevărata” carne e cea de vită.

Citește și: Răsfăţ pentru gurmanzi: STEAK de vită

Cum alegi carnea de vită

Important este să cumperi de la un măcelar care cunoaște proveniența cărnii, și care poate garanta pentru ea. Nu e suficient doar să iei câteva bucăți de vită și succesul din farfurie să fie garantat. Câtă vreme nu cumperi vită argentiniană, uruguayană, kobe sau alte asemenea sortimente celebre pentru gustul și savoarea lor, e bine să te asiguri că sursa măcelarului e una de calitate. Dacă nu știi un măcelar cu carne bună de vită, întreabă în cartier: în mod cert există magazine renumite pentru carnea de vită gustoasă, unde e mereu coadă și despre care lumea vorbește la superlativ. Cumpără de acolo!

Cheia unei cărni de vită gustoase stă în distribuția grăsimii – aceasta împarte aroma și umiditatea, prin urmare caută bucățile la care, în secțiune, se vede grăsimea marmorată. Perioada de timp în care carnea a stat atârnată are, la rândul ei, un impact asupra gustului și frăgezimii.

cum să prepari carnea de vită

Carne de vită kobe. remarcă distribuția grăsimii. Foto: Pixabay

Dacă vita a stat atârnată o perioadă mai lungă de timp, enzimele din carne s-au distrus, fapt ce a dus la evaporarea apei din carne. După o perioadă suficient de lungă de atârnare, carnea capătă o culoare de un roșu intens/maroniu, cu fibre fragede și relaxate și cu o aromă puternică. Apoi, carnea de vită ar trebui păstrată în frigider pentru câteva zile sau congelată.

Cum să gătești carnea de vită

Diversele părți ale vitei necesită diverse metode de preparare, datorită structurii diferite a fibrelor musculare și a distribuirii grăsimii animalului.

Un lucru e cert: când gătești carne de vită, aceasta trebuie asezonată în prealabil. O poți face în mod simplu, doar cu sare și piper, sau cu usturoi, ierburi și condimente.

cum să gătești carnea de vită

Foto: Pixabay

Un sfat bun este ca atunci când gătești vita, să folosești un termometru. Cu ajutorul lui, vei afla stadiul în care se află carnea după un timp de gătire, de la „în sânge” la „bine făcută”, rezultatul final urmând să fie mult mai aproape de cel dorit.

Înainte de a pune carnea pe grătar sau la cuptor, las-o să ajungă la temperatura camerei. După ce o gătești, las-o să se odihnească măcar 10-15 minute – acest timp permite sucurilor să se răspândească în interiorul cărnii, rezultând o friptură mai suculentă și mai fragedă.

Citește și: 7 preparate simple pe care fiecare bărbat ar trebui să știe să le gătească

Metode de slow cooking pentru vită

Carnea de vită propice pentru a fi gătită la relanti are o concentrație de grăsime mai mare, fibre mai lungi și un țesut mai compact, care e distrus în timpul slow cooking-ului. Cele mai bune părți ale vitei pentru slow cooking sunt partea superioară, din spate, pulpa, baza cozii, pieptul și obrajii.

Odată ce fibrele tari s-au înmuiat în procesul de slow cooking, părțile de mai sus, care multă vreme se ignorau, fiind aruncate, devin extrem de delicioase. Coacerea la oală și fierberea înăbușită, laolaltă cu sărarea (carnea se ține într-o saramură aromată, timp de o săptămână, înainte de a fi gătită), reprezintă metode excelente pentru un slow cooking ca la carte.

Metode rapide de preparare a vitei

Părțile fragede ale vitei se pretează mai bine gătirii rapide sau punerii pe grătar sau în tigaie. E necesar să ai o sursă de foc directă pentru a găti rapid vita, având grijă să nu o ții prea mult, pentru că va deveni uscată și tare.

Cele mai bune părți pentru o gătire rapidă sunt cele care au fost supuse cel mai puțin activităților fizice, rezultând în fileturi, turnedouri, chateaubrianduri, mușchiuri de vită, crupă, coaste etc. De asemenea, vita se poate toca pentru a fi gătită rapid. Asezonată cu mirodenii și ierburi se pot face burgeri sau, pentru specialiști, tartaruri.

Chiar dacă urmează să o gătești rapid, carnea de vită poate fi ținută în prealabil la marinat, peste noapte.

Citește și: Cum să prepari un burger excelent

Ce se „asortează” la carnea de vită

cum să gătești carnea de vită

Foto: 123rf.com

În mod tradițional, vita e servită în Europa împreună cu legume verzi sau cu legume rădăcinoase, care complementează frăgezimea naturală a cărnii.

În privința sosurilor, carnea de vită e servită sau gătită în sos de vin roșu, de Madeira. Se poate opta și pentru un sos hibrid, folosind vin și brandy. Dacă vrei să încerci ceva special, poți împerechea vita cu melcii sau chiar cu homarul.

Dar, la urma-urmei, noi îți recomandăm o friptură cinstită de vită, făcută cu sare și piper, după o metodă testată, simplă și rapidă, garantată de chef Adi Hădean, având în minte două cuvinte magice: patru minute! Pe o parte. Și încă patru pe cealaltă.

Citește și: Top 7 cei mai premiați bucătari din lume