Cum să împăturești batista de buzunar. Reguli simple pentru ținute complete

academia barbatilor

Batista de buzunar a devenit populară în rândul clasei de sus încă din 1400, când acest accesoriu era făcut din mătase brodată și era etalat ca un simbol al eleganței și bogăției. Odată  cu introducerea costumului din două piese în garderoba masculină, batista de buzunar a evoluat până la accesoriul de stil de nelipsit din garderoba  oricărui gentleman. Și deși aspectul său se vrea efortless, felul în care o împăturești se face după anumite reguli și diferit în funcție de gradul de formalitate al ținutei. Stiliștii au descoperit peste 30 de moduri, complexe și creative, în care poți împături batista de buzunar, însă noi vi le vom prezenta pe cele mai des folosite și mai ușor de executat, care acoperă toate zonele stilistice, de la casual la formal și fashion-forward.

Batista de buzunar în stil pătrat

Cunoscut și ca stilul prezidențial, acest mod de a împăturire a batistei de buzunar este cel mai ușor de obținut. Pur și simplu, împăturești batista în două, la jumătate, și încă o dată la jumătate. Apoi împăturește încă o dată la jumătate pe verticală, astfel încât să obții un pătrat mic pe care să-l introduci în buzunarul de la piept al sacoului. Finisează partea de la suprafață să fie bine întinsă, fără cute și ești gata! Totul ar trebui să dureze maxim 30 de secunde. Acest stil se potrivește la ținute din mediul profesional, mai ales la costume purtate cu cămăși albe încheiate până la ultimul nasture.

 

batista de buzunar

Sursa foto: Pinterest

Batista de buzunar într-un punct

Unul dintre stilurile de bază, care se potrivește atât la ținute business cât și la evenimente casual, mai ales pe batistele din bumbac sau in, acest mod este destul de simplu de obținut. Împăturește batista în două, apoi din nou la jumătate, pentru a obține un pătrat perfect. Așează-l pe masă în diagonală, ca un diamant, și împăturește colțurile din stânga și din dreapta către centru pentru a obține o formă de con. Apoi împăturește partea de jos a conului și așează-l în buzunar cu colțul în sus.

batista de buzunar

Sursa foto: Pinterest

Împăturirea în două puncte

Așează batista ca pe un diamant și împăturește la jumătate, aducând colțul de la bază lângă cel de deasupra, formând două colțuri în partea superioară. Apoi împăturește pe orizontală, pornind de la colțul din dreapta spre cel din stânga, fără însă a depăși jumătatea. Execută aceeași manevră și din stânga spre dreapta, și închide batista în spate. Împăturește și partea de la bază oricât este necesar pentru a obține o batistă care intră perfect în buzunar, lăsând cele două colțuri la vedere. Acest stil se potrivește atât la materialele simple cât și la cele cu imprimeuri și poate pune în evidență o ținută office.

batista de buzunar

Sursa foto: Pinterest

Batista de buzunar în trei puncte

Pare că lucrurile se complică, însă vei vedea cât de ușor este să obții acest stil. Oricum, este destul de formal, așa că îl vei folosi la nunți sau alte evenimente pretențioase. Așează batista ca un diamant și împăturește la jumătate de jos în sus, formând un triunghi. Apoi împăturește pornind din colțul din stânga, în diagonală, formând un alt colț sus, în dreapta colțului deja existent. Fă același lucru și din dreapta, formând un al treilea colț în stânga sus. Apoi împăturește spre centru cele două margini rămase în stânga și în dreapta și ajustează cât e necesar partea de jos a batistei.

batista de buzunar

Sursa foto: Pinterest

Stilul în patru puncte

Practic, dacă ai înțeles cum se execută stilul într-un colț și cel în două colțuri, cele în trei și patru colțuri vin de la sine. Dar să încercăm un pic de origami pe batista de buzunar! Din nou așează batista ca un diamant și împăturește de jos în sus la jumătate, aducând colțul de jos lângă cel de sus, și nu exact suprapus peste el. Vei obține cele două colțuri de la stilul anterior. Apoi execută manevrele de la stilul în trei colțuri, aducând colțurile din dreapta și din stânga în diagonală, sus, lângă celelalte două colțuri deja formate. Și nu uita să împăturești baza și cele două extremități rămase. Acest stil merge pe materiale subțiri precum in, pentru a evita aspectul gros al straturilor. Este ideal pentru stilul dandy afișat la Pitti Uomo sau Fashion Weeks.

batista de buzunar

Sursa foto: Pinterest

Citește și Cum să asortezi batista de buzunar la cravată sau la papion