Cum să înveți repede orice

Academia Barbatilor
cum să înveți repede
Foto: Pixabay

Cunoașterea înseamnă putere. Oricine vrea să fie mai puternic și să învețe lucruri noi, va avea o viață mai bogată. Și atunci, de ce nu face toată lumea asta? Pare că e din ce în ce mai greu să înveți ceva nou, pe măsură ce înaintezi în vârstă. Informația pur și simplu se încăpățânează să se acumuleze. Acest lucru pune o mulțime de oameni pe bară, făcându-i să-și piardă încrederea în sine și să constate că nu mai au succesul de altădată. Aceștia acumulează doar bucăți de informații, fără a avea parte de întregul tablou.

A învăța ceva nou poate părea un angajament de anvergură. Dar dacă urmezi sugestiile noastre de mai jos, creierul tău va învăța să proceseze mult mai rapid informațiile. Și astfel, vei putea învăța repede orice.

Învață și tu pe altcineva

A învăța pe altcineva ceea ce tu însuți vrei să cunoști este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți propria capacitate de învățare. Chiar dacă încă nu înțelegi 100% din ceea ce studiezi, poți găsi un prieten, o rudă sau chiar o persoană străină căreia să-i „predai” acele lucruri.

Probabil te întrebi cum poți să înveți pe cineva ceva ce tu însuți nu înțelegi. Secretul constă în faptul că tu vei aborda materialul respectiv dintr-o perspectivă diferită, cea a studentului care devine masterand. Presupunând că tu deja posezi o cunoaștere semnificativă ca student, poți încerca diverse metode pentru a-i face pe alții să înțeleagă. Făcând asta în mod repetat te vei ajuta pe tine însuți să înțelegi ceea ce îți este neclar, fără ca măcar să ai sentimentul că trebuie să studiezi ceva.

Sparge informația în bucăți mici

Dacă ai început un job nou, în special în zona de retail, îți vei aminti de anii de început: cât de greu era să compilezi o cantitate de informație enormă, cu care șefii te încărcau nonstop. E greu ca acum să mai poți reține o asemenea cantitate, indiferent de cât de mult ai putea să te concentrezi.

Același lucru se aplică în legătură cu orice ți-ai dori să înveți. Înaintea examenelor sau când plonjezi în tainele unui nou hobby, ești tentat să înghiți totul dintr-o dată, așa că petreci ore-n șir turnând în tine pagini întregi de manuale, referate, informații online și alte resurse care pretind că te învață despre lucrurile respective în numai o zi. Dar, indiferent ce ai învăța în acest mod, cel puțin jumătate va fi lăsat pe dinafară de creierul care nu poate face față la un asemenea grad de încărcare.

Nu proceda așa, ci sparge informația în bucăți mici, pe care să le poți „înghiți”. Zilnic, concentrează-te pe numai un aspect al temei respective, căutând să reții un număr mai mic de aspecte și, la final, învățând cu adevărat, nu doar pretinzând că ai învățat ceva.

Pune informația pe hârtie

cum să înveți repede

Prea puține persoane mai folosesc pixuri, stilouri sau creioane în ziua de azi. Dacă nu lucrezi în fața unui computer semeni cu un fel de om al cavernelor, însă studiile au arătat că dacă pui pe hârtie ceea ce înveți, e mai eficient decât dacă tastezi pe un laptop aceleași informații.

Acest lucru se întâmplă deoarece în mintea ta există întotdeauna elemente pasive care apar înainte de a scrie ceea ce auzi. E ușor să le „dai afară”și să treci pe pilot automat atunci când ai un laptop în poală și degetele apasă tastatura fără să se coreleze cu mintea, dar atunci când scrii informația de mână ești mult mai atent la alegerea cuvintelor, extrăgând bucăți importante din informația respectivă, care îți vor rămâne mai bine întipărite în memorie.

În loc să copiezi lucruri cu mintea aiurea într-un fișier word, mai bine procesează-le cu propriul creier mai întâi și scrie-le de mână, creând astfel o legătură mult mai puternică între informație și memorie. Și folosește un stilou. E mult mai elegant.

Schimbă metodele

În mod cert, ai o metodă favorită de învățare, pe care ai dezvoltat-o încă din școala generală sau din liceu și care s-a dovedit a avea succes de-a lungul timpului, în diferite situații. E minunat, dar, în același timp, abordarea permanentă a ei poate duce la sincope ale procesului de învățare.

Fiecare învață după propriul stil, dar oamenii se mai schimbă în decursul timpului. Cu siguranță că nu mai ești tipul rebel care erai la 20 de ani – probabil ai evoluat într-un respectabil membru al societății, așa că e foarte posibil să fi schimbat și metodele de învățare.

Dacă ajungi în situația în care vezi că te chinui să înveți ceva folosind vechile metode, probabil că e momentul să schimbi. Dacă aveai o bună memorie vizuală, și o foloseai des, acum încearcă să înveți prin ascultare. Pentru a avea un efect mai bun, poți combina metoda veche cu una nouă.

Testează-te

Auto-testarea, pe măsură ce înveți lucruri noi, te va ajuta să-ți vezi greșelile și să ai spațiu și timp pentru cimentarea corectă a informațiilor în creier. Testează-te punându-te în situații reale, pentru a putea pune în aplicare ceea ce ai învățat și pentru a vedea ce nu ești încă în stare să faci.

Dacă ai făcut vreodată greșeli la muncă sau la școală (toată lumea a făcut, nimeni nu-i perfect) îți vei aminti să nu mai faci niciodată acea greșeală vreodată. Permițându-ți să faci greșeli în momentul unei auto-testări, contribui în mod eficient la procesul de învățare, fiindcă vei putea corecta acele greșeli pentru a nu le mai face vreodată.

Verifică și apoi mai verifică o dată

Există lucruri pe care trebuie să le înveți, despre care habar nu ai. De fapt, acest lucru pune mulți oameni în situații frustrante, când li se pune o întrebare la care nu cunosc răspunsul. Aceștia își asumă apoi faptul că sunt proști. Greșit! Nu te poți aștepta să cunoști absolut orice, indiferent de cât ești de inteligent. Câtă vreme îți asumi că e ok să nu cunoști lucruri, dar să poți să înveți despre ele, vei ajuta și la procesul de învățare și integrare, de care creierul are nevoie.

Atunci când înveți un lucru nou, e important să verifici și să verifici din nou, iar dacă simți nevoia, să verifici și a treia oară. Chiar dacă ești convins 100% că știi tot ceea ce trebuie să faci, nu-ți fie rușine să scotocești un pic și cu ajutorul lui Google. Probabil te vei enerva și vei considera că ai pierdut timpul văzând că rezultatul oferit de Google e similar cu cel pe care deja îl știai, dar acum ai o confirmare. Și e importantă.

Unește punctele cunoașterii

Una dintre cele mai bune meode pentru a învăța ceva este să iei informația cunoscută deja și să o aplici în procesul de învățare a celei noi. Vei face astfel o conexiune între cele două „bucăți”, care se va cimenta rapid.

A crea legături și metafore între ceea ce înveți și ceea ce cunoști deja, îmbunătățește semnificativ sistemul de învățare, care astfel se va desfășura într-un mod mai natural. Dacă te-ai blocat în ceva ce ți se pare, cum spun americanii, „rocket science”, atunci aplicarea inteligentă a cunoștințelor existente ar putea urni „căruța”, funcționând ca un bec care face brusc lumină.

Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este când înveți o limbă străină. Cei care învață limbi relativ ușoare, precum spaniola sau franceza, vor recunoaște cuvinte pe care le folosim în română sau chiar în engleză și le vor ține minte pentru a ușura procesul de învățare a noii limbi, „agățându-se” de ele ca de niște piloni similari.

Citește și: 10 moduri prin care să te auto-motivezi