Cum să îți faci câinele să nu mai fie speriat de furtună

Academia Barbatilor

Se pare că vremea (ca și vremurile) se schimbă în mod dramatic iar fenomenele meteo bizare și violente sunt din ce în ce mai la ordinea zilei. Furtuni devastatoare, tunete și fulgere, uragane (bine că, de acestea, măcar suntem feriți), tornade, grindine și alte asemenea. Presupunând că ai un câine, e foarte posibil ca în timpul unei furtuni acesta să fie extrem de agitat. Aleargă prin casă, se ascunde, se comportă ciudat și, mai ales, latră continuu. Iar pe tine te enervează. Nu te supăra pe el! E doar răspunsul lui involuntar la permanenta senzație de teamă pe care i-o induce furtuna. Nu i-o poți elimina dar poți face unele lucruri pentru ca patrupedul tău să fie mai liniștit pe timp de furtună.

Fă ceva haios împreună cu el

Cu alte cuvinte, distrage-i atenția. Iar cel mai bun lucru în acest sens este să desfășori o activitate care-i place și lui. Aruncă-i o minge și cere-i s-o aducă înapoi sau pur și simplu jucați-vă cu jucăriile lui. Dar ar mai fi ceva: chiar dacă vă veți uda amândoi, o idee bună este să ieșiți un pic și să vă plimbați prin ploaie – așa își va înfrunta teama și va realiza, probabil, că poate sta mai liniștit câtă vreme ”dușmanul” nu e chiar atât de periculos. Dacă în urma jocurilor, câinele se liniștește, răsplătește-i comportamentul cu ceva de mâncare.

Oferă-i un obiect de sacrificiu, pe perioada furtunii

Dacă înfricoșatul păros începe să rupă lucruri prin casă din cauza temerilor, dă-i ocazia să se concentreze pe un obiect anume, care să-i distragă atenția. Acesta poate fi un animal de pluș, o jucărie pe care o poate mesteca sau un os din piele. Oricare ar fi obiectul, asigură-te că prietenul tău își va focusa atenția (și nervii) pe acesta.

Nu-ți concentra întreaga energie pe consolarea câinelui

Nu-l lua în brațe și nu te purta excesiv de protector. Asta nu înseamnă să nu-i acorzi căldura sufletească obișnuită dar nu-i induce ideea că te porți de parcă ar trebui să-i fie teamă de ceva. Dacă faci asta, va trebui să-ți asumi că de fiecare dată îți va cere același ritual. Ba mai mult, de fiecare dată când va fi nervos sau speriat din alte motive, câinele va avea nevoie de același comportament din partea ta. Dacă va descoperi că atâta vreme cât se ascunde într-un colț în timpul unei furtuni primește îmbrățișări, smotoceli, pupături, poate și mâncare, o va face de fiecare dată.

Nu-l certa

La fel de bine cum nu e de dorit să creezi câinelui un supra-confort, nici trecerea în cealaltă extremă nu e ok. Nu-l certa și nu-l speria mai rău decât este! Mai bine desfășoară-ți activitățile obișnuite și poartă-te ca și cum totul ar fi normal. Asta nu înseamnă să-ți ignori câinele ci doar să interacționezi cu el în limitele rutinei de zi cu zi. Ignorarea zgomotelor produse de furtună ar putea transmite un semnal patrupedului că nimic nu este în neregulă. Un lucru greu, câtă vreme el este extrem de agitat, dar care în mod cert ajută.

Desensibilizează-ți câinele la sunete puternice

Un câine care are reacții extreme atunci când aude zgomote puternice poate răspunde la o desensibilizare treptată. Asta însemnă că expunerea lui la diverse tipuri de sunete, de intensități care cresc gradual, pot face câinele să se obișnuiască în timp cu asta. Sunt cd-uri sau mp3-uri care includ sunetele furtunii. Dă-le play, în diverse momente ale zilei, începând cu un volum jos, pe care să-l crești progresiv, făcându-l din ce în ce mai tare, până când patrupedul se va obișnui cu ele. Acest lucru va funcționa parțial și pe parcursul furtunilor reale. Obișnuiește-ți câinele de mic cu asemenea sunete și vei observa că va fi mult mai ușor să-l faci să rămână calm când natura se dezlănțuie.