10 ponturi ca să te lași de fumat

academia barbatilor

Simpla decizie de a ne lăsa de fumat s-ar putea să nu fie suficientă, de aceea este bine să cunoaștem câteva trucuri ce pot fi un aliat în lupta impotriva acestui viciu care deseori are un impact negativ inclusiv asupa infertilității, atât la bărbați, cât și la femei. Iată 10 trucuri care să te ajute dacă vrei să te lași de fumat.

1 Fă curățenie

Primul pas este să scapi de țigările din casă, apoi de scrumiere și brichete, chiar dacă acestea sunt amintiri de la cei dragi. Fă curățenie în întreaga casă, aerisește, spală draperiile, perdelele, covoarele. Important este ca mirosul de fum de țigară să dispară din casă și să te obișnuiești cu aerul curat din camere, astfel încât să nu mai ai dorința de a aprinde o țigară.

2 Anunță-ți prietenii că te-ai lăsat de fumat

Este important ca cei apropiați să ia aminte de decizia ta și să te sprijine în această acțiune: mai exact, să nu mai fumeze în prezența ta, să nu se ofere să-ți dea o țigară, dar nici să nu ia în derâdere acest lucru.

3 Înlocuiește țigara cu substituții acesteia

cum să te lași de fumat

Foto: 123rf.com

Nevoia de a fuma nu este cauzată doar de o necesitate psihologică, ci și de o dependență fizică, lucru absolut explicabil, din moment ce organismul este obișnuit să primească o doză zilnică de nicotină. În lipsa acesteia, apar și primele simptome ale abstinenței: nervozitate, neliniște, care te pot face să te reapuci foarte rapid de fumat. Pentru a evita apariția acestor simptome, poți încerca plasturii antifumat, bomboanele cu nicotină sau guma de mestecat. O altă soluție, nu foarte recomandabilă, totuși, ar fi să apelezi la țigara electronică.

4 Evită elementul declanșator

Sau altfel spus, lucrurile care-ți trezesc dorința de a fuma: pentru anumite persoane cafeaua de dimineață este de neimaginat fără o țigară. În acest caz, evită pentru o perioadă cafeaua și începe ziua cu un ceai sau un suc de fructe. Dacă ești genul care la chefuri aprinde țigară după țigară, refuză în primă fază invitațiile. Pentru cei care obișnuiesc să fumeze după ce mănâncă, o soluție ar fi guma de mestecat sau spălatul pe dinți.

5 Găsește un partener de suferință

Pentru reușita acestei acțiuni, este important să ai pe cineva apropiat care să te susțină în această perioadă, iar șansele de a reuși în această încercare cresc dacă această persoană e fumător. De mare ajutor sunt și forumurile sau grupurile de sprijin, deoarece aceste persoane îți pot da sfaturi, îți pot dezvălui strategia lor și îți pot da idei care-ți vor face mai ușoară prima săptămână fără țigări.

6 Găsește-ți o ocupație

fumator

Foto: 123rf.com

Dacă în primele zile ai o problema cu managementul furiei și consideri că nicotina te calma, atunci este cazul să găsești o nouă pasiune care să te elibereze de această frustrare. Sportul este o variantă demnă de luat în calcul: fie că alergi, mergi la sală sau la bazin, beneficiile aduse întregului organism vor fi semnificative, vor calma starea de nervozitate și te vor ține departe de țigări.

7 Perseverează

Chiar dacă ai încercat de nenumărate ori să te lași de fumat și ai eșuat, este important să fii insistent și să încerci din nou. S-ar putea ca de data aceasta să reușești!

8 Alege o alimentație echilibrată

Multe persoane folosesc ca scuză de a nu se lăsa de fumat teama de a se îngrășa. De aceea, este important ca odată ce ai luat această decizie, să acorzi o atenție sporită alimentației.  Încearcă să diversifici meniul și să alegi produse sănătoase, eliminând din alimentație mâncarea de tip fast-food, dar și băuturile carbogazoase.

9 Recompensează-te

Ideea de recompensă poate fi un stimulent destul de bun în lupta împotriva fumatului. Astfel, în caz de reușită poți să-ți achiziționezi obiectul la care visezi de mult timp sau, din banii economisiți pe țigări, să mergi în vacanța visată.

10 Avantajele renunțării la fumat

Pentru a-ți face mai ușoară lupta împotriva fumatului, gândește-te la avantajele financiare, dar și la impactul pe care acest lucru îl are asupra sănătății: presiunea sângelui și pulsul revin la normal, scad șansele de a face un atac de cord, iar nivelul de energie din corp va crește constant.

Citește și 5 motive ca să te lași de fumat, pentru a progresa în carieră