Cum să nu strici un cocktail

Academia Barbatilor

Când ești într-un bar, nu prea ai multe de spus în legătură cu cocktailul pe care-l comanzi. Poate doar, în unele cazuri, să-l comanzi cu sau fără gheață, în funcție de ce ingrediente are. Sau, poate, să ai un cuvânt de spus în legătură cu ornamentul de pe paharul de Martini. Însă, în general, nu ai cum să controlezi rețeta, băuturile sau tehnica folosită la conceperea cocktailului.

Lucrurile se schimbă radical când pregătești un cocktail acasă. Aici, tu ești stăpânul absolut, iar pentru a avea cocktailul perfect, pe care să-l savurezi cu maximă plăcere, atât tu cât și invitații tăi, trebuie să eviți o sumedenie de greșeli pe care le comit, în mod curent, inclusiv barmanii de profesie. Hai să vedem cum să nu strici un cocktail:

Nu folosi cireșele greșite

Cum să nu strici un cocktail

N-ar trebui să fie surprinzător: acele cireșe glasate pe care copiii le îndeasă în băuturile lor fără alcool, nu sunt chiar cel mai natural ingredient pe care ar trebui să-l folosești la un cocktail. Ele se numesc cireșe maraschino și iau această formă după ce au fost vopsite în roșu, impregnate cu zahăr și trecute printr-un sirop de zahăr cu aromă de migdale (sau ceva similar). Nu sună bine, așa-i?

Nimeni nu vrea să bage în el sirop de zahăr grețos. Pe piață există și alt tip de cireșe maraschino – cele adevărate, cele pe care ar trebui să le pui în cocktailuri. Profesioniștii spun că soiul de cireșe ce trebuie folosit într-un cocktail se numește Luxardo Maraschino, acestea fiind zaharisite în suc de cireșe Marasca, fără coloranți artificiali și alți conservanți. Sigur, așa ceva e mai greu de găsit, în special în România. Dar asta nu te poate împiedica să cauți.

Nu folosi ornamente nepotrivite

Cum să nu strici un cocktail

Sunt persoane cărora puțin le pasă de ornamentul de pe marginea paharului, considerând că importantă e băutura în sine. Dar un cocktail adevărat trebuie privit ca un întreg, iar cunoscătorii știu să vadă când primesc un cocktail cu coajă de lămâie, când în locul acesteia ar trebui să se afle o măslină. O blasfemie!

Pe lângă faptul că ornamentele fac cocktailul să arate bine, ele mai sunt acolo pentru un motiv. Unele adaugă dulceață, altele culoare, altele vin cu un gust sărat sau acru.

O coajă se pune atunci când vrei să aduci în cocktail o notă de citrice. Spiralele din coji de lămâie, limetă sau portocală sunt adăugate atât pentru aromă, cât și pentru look. Gândește-te la un Old Fashioned sau la un Martini – aceste cocktailuri nu ar fi la fel fără acel adaos de citrice.

Ceapa și măslinele adaugă o aromă de saramură. De exemplu, Gibson și Gin Martini – sunt două cocktailuri întrucâtva similare. Primul vine cu o ceapă mică (un arpagic murat), cel de-al doilea primește o măslină. Dovada că ornamentul contează.

Cireșele maraschino adaugă o dulceață profundă și au darul de a înlătura un pic din amăreala unui bourbon sau whiskey, în cocktailuri precum Manhattan. Atenție, însă, precum spuneam mai sus: folosește-le pe cele de calitate!

Nu folosi gheață greșită

Cum să nu strici un cocktail

Aparent, gheața nu e un element care să aducă o importanță majoră în privința unui cocktail, în afară de a-l răci. Dar dacă folosești tipul greșit de gheață ai toate șansele să strici băutura.

Există un motiv pentru care în diverse cocktailuri se folosesc diverse forme de gheață, iar acest lucru are de-a face cu timpul de topire al acesteia. Există gheață care se topește în câteva minute – iar aceasta se folosește, de pildă, când prepari un Mojito, care se bea relativ repede – sau există gheață în bucăți mai mari, destinată băuturilor care se savurează pe-ndelete. Pentru că nimeni nu-și dorește un cocktail apos.

Folosește cuburi standard de gheață la prepararea de punciuri și Long Island-uri. Cuburi mai mari (sau acele sfere de gheață) sunt perfecte pentru băuturi de tipul Old Fashioned și alte cocktailuri pe bază de bourbon și whiskey. Gheața pisată e pentru Mai Tai-uri și Mint Julep-uri, dar și pentru băuturi înghețate în blender, precum Margarita sau Daiquiri.

Filtrează vodca ieftină

Vodca ieftină era bună în facultate, când n-aveai bani de ceva superior. E posibil încă să ai o sticlă prin bar, iar dacă chiar vrei s-o folosești într-un cocktail există un truc cu ajutorul căruia să-i îmbunătățești gustul, înainte de a-ți compromite cocktailul.

Pe scurt, trebuie doar s-o filtrezi, cu ajutorul unui clasic filtru de apă, prin care s-o treci de circa patru ori, replicând astfel procesul de filtrare original. În urma acestei acțiuni, vodca ieftină nu va mai avea gustul acela oribil și va putea fi folosită într-un cocktail.

Nu folosi băutură ieftină

Cum să nu strici un cocktail

Continuare ar fi ca, totuși, să nu folosești băutură ieftină la prepararea cocktailurilor. Sigur, poate că nu-ți vine mereu să prepari cocktailuri cu băuturi care costă 50 de euro sticla, dar orientează-te și în funcție de ceea ce vrei să pregătești.

Și asta, deoarece calitatea contează. Iar aici vorbim de cocktailul în care există o băutură alcoolică-vedetă. Despre acele cocktailuri clasice, care au puține ingrediente și care, pentru a ieși gustoase, trebuie să includă băuturi de calitate. Folosește un bourbon decent pentru un Old Fashioned sau o vodcă bună pentru un Martini fin. Investește în câteva sticle de bitteruri artizanale și nu le folosi făcând ice tea-uri Long Island ridicol de scumpe.

Nu scutura, atunci când trebuie să agiți

Cum să nu strici un cocktail

James Bond avea o preferință, atunci când vorbea despre Martini-urile lui: „shaken, not stirred”. Scuturat, nu agitat. Asta nu înseamnă neapărat că așa se și bea în mod corect acest cocktail. Dar există cazuri în care cocktailurile trebuie scuturate și altele în care trebuie agitate. Cele două metode sunt diferite și nu sunt interșanjabile. După cum s-a dovedit, Bond făcea un deserviciu propriului cocktail, și iată de ce:

Scuturarea unui cocktail presupune aerarea acestuia, fapt ce creează o textură spumoasă, necesară atunci când folosim amestecuri de citrice sau alte lichide pe bază de frișcă. Această metodă poate duce spargerea gheții, diluarea ajutând la echilibrarea aromelor băuturii.

Pe de altă parte, agitarea blândă a lichidului, pentru răcirea acestuia, combină ingredientele fără introducerea aerului, rezultând un cocktail mătăsos, dens, clar. În general, metoda se folosește pentru băuturile care nu conțin lichide amestecate, ceea ce înseamnă că Martini-urile și Manhattan-urile nu au ce căuta în shaker. Sorry, 007!

Nu folosi pahare greșite

Cum să nu strici un cocktail

E timpul să înveți lecția despre pahare. Sigur, poți face cocktailuri în orice pahar care e greu de spart, poți chiar și-n halba de bere, dar… come on! Vorba lui Dinică: „fii profesionist, ce dracu’!”.

Pe lângă paharele de vin și cele de bere, există alte câteva tipuri de pahare, care se folosesc la cocktailuri. Paharele de Martini (sau de cocktail) sunt menite a servi băuturi fără gheață. Folosește-le pentru martini-uri și pentru cocktailuri de tip Manhattan și Cosmopolitan.

Paharele rocks (sau lowball) sunt pentru Old Fashion. Paharele Collins, pentru băuturi cu multă gheață, precum Mojito sau Bloody Mary. Și așa mai departe.

Citește și: Ce cocktailuri să nu bei niciodată și de ce