Cum să nu te mai preocupe opinia celorlalți

Academia Barbatilor

Ai constatat că te deranjează opiniile celorlalți legate de propria ta persoană, în special atunci când acestea nu sunt dintre cele mai bune? E-n regulă să-ți faci griji, dacă păstrezi măsura. Fiindcă dacă începi să-ți faci prea multe griji în legătură cu asta… vei avea o problemă.

Cu toții vrem să fim acceptați și iubiți de ceilalți, pentru că așa funcționează psihologia umană. În același timp, atunci când te agăți prea mult de acest lucru, nu faci decât să o iei la vale. În marea majoritate a cazurilor, nu poți să știi niciodată cum te percep ceilalți oameni. Probabil că te lași controlat de opiniile altora dacă:

  • Poți ignora cu ușurință propriile tale dorințe și valori doar pentru a face pe plac altora
  • Nu spui niciodată „nu” – chiar și în situațiile în care e necesar
  • Încerci din răsputeri să arăți că te integrezi
  • Crezi tot ce auzi de la alții despre tine
  • Nu îți asumi riscuri
  • Întâmpini dificultăți în luarea deciziilor
  • Ai impresia că oamenii nu te plac sau au ceva cu tine, dar fără motive evidente
opinia celorlalți

Foto: 123rf.com

Când îți pasă prea tare de opiniile altora, rămâi prins în capcană până când își fac apariția îndoiala de sine și lipsa de acceptare a propriei persoane. Sigur, asta nu înseamnă că e mai bine să fii sociopat sau ignorant, ci doar că trebuie să găsești calea spre echilibru. Dar care este echilibrul acestor situații și cum îl găsim?

Auto-reflecția și inteligența emoțională ne ajută să fim conștienți de poziția noastră în viața altor persoane, fără a ne lăsa controlați de opiniile exterioare. Cunoașterea de sine poate fi una dintre cele mai bune modalități de a-ți spori încrederea în sine. Iată cum poți îmbunătăți lucrurile, ca să nu te mai consumi atât de mult:

Oamenii nu se gândesc prea mult la tine

Suntem obișnuiți să ascutăm la vocea noastră internă, care vede fiecare pas pe care îl facem și critică non-stop toate greșelile comise. Astfel, ajungem să ne analizăm în mod repetat și să contorizăm atât eșecurile cât și succesele.

Dar este o greșeală să credem că persoanele din jurul nostru sunt la fel de atente precum criticul nostru intern. De fapt, oamenilor nu le pasă atât de mult precum credem noi de greșelile sau succesele noastre. Toți au propriile lor greșeli, la care se pot gândi în exces – exact ca tine!

În realitate, puțini oameni observă și judecă ceea ce faci. Te vei simți mult mai bine atunci când vei realiza că numărul acestora este de zece ori mai mic decât îți imaginezi. Garantat.

Nu poți să faci tuturor pe plac

În mod evident, nu ai cum să te faci plăcut tuturor oamenilor din jurul tău. Chiar dacă înțelegem acest lucru în teorie, încercăm subconștient să ne punem bine pe lângă toate persoanele pe care le întâlnim, pentru că este mult mai confortabil să știm că cei din jur au o atitudine pozitivă față de noi.

Dezvoltăm chiar și strategii speciale pentru a face pe plac oamenilor, astfel încât să părem amabili și drăguți într-un mod obiectiv. Având în vedere faptul că aproape toți ceilalți fac, de regulă, același lucru, ajungem să comunicăm într-un mod care ne permite să ne liniștim, dar nu să ne cunoaștem cu adevărat.

Îndrăzneste să fii tu însuți și vei vedea foarte curând că o versiune autentică de-a ta este de preferat uneia care încearcă să fie mai amabilă decât e în realitate.

Încearcă să-ți formezi o imagine sănătoasă cu privire la propria ta persoană

opinia celorlalțiO viziune sănătoasă asupra propriei persoane înseamnă că te cunoști și te accepți, cu toate aspectele negative și pozitive care țin de personalitatea ta. Pe scurt, a fi cinstit cu tine însuți și a lucra la punctele tale slabe este o adevărată artă. Când ești conștient de cine ești ca persoană, nimeni nu va putea să îți distrugă încrederea în sine.

Desigur, este aproape imposibil să te cunoști în totalitate, pentru că oamenii se schimbă în mod constant și, uneori, rămâi surprins chiar și de unele reacții ale tale. Totodată, cu cât știi  mai mult despre tine, despre motivațiile, succesul și dezamăgirile tale, cu atât te vei simți mai bine și îți va fi mai ușor să schimbi lucruri în viața ta.

Dacă știi deja cine ești, atunci criticile și opiniile negative ale celorlalți nu vor avea un impact major asupra ta. Indiferent că sunt corecte sau greșite. Pur și simplu nu vor mai conta.

Acțiunile sunt mai valoroase decât imaginea afișată

În loc să încerci să înțelegi ce gândesc ceilalți despre tine și rezultatele muncii tale, pune accent pe acțiunile pe care le întreprinzi. Focusarea pe lucrurile care contează cu adevărat în viață este extrem de importantă. Când ajungi în punctul acesta, începi să acționezi și să te comporți mai natural.

Nicio critică nu te poate afecta dacă știi ce faci și de ce. Mai mult de-atât: o critică poate fi luată ca un sfat bun. Dacă este inadecvată, vei observa acest lucru imediat și o vei putea abandona.

Comunică cu oamenii care te susțin

Este important ca fiecare persoană să aibă pe cineva alături, care să-i ofere un feedback pozitiv și corect. Atunci când există cineva care are grijă de tine fără să te „perie” sau să te denigreze, e important să-i fii mereu aproape.

Avem nevoie de oameni înțelegători și cinstiți lângă noi. În acest fel, vom putea reevalua acțiunile noastre și rezultatele lor. De exemplu, scriitorii, artiștii, oamenii de afaceri și alte categorii de persoane active prețuiesc astfel de contacte datorită faptului că acești oameni le oferă o înțelegere adecvată a ceea ce fac, fără a-i supra sau a-i subevalua.

Citește și 7 lucruri pe care să le faci când ai aflat că vei fi tată