Cum să păstrezi costumul de haine pentru a-i prelungi viața

academia barbatilor

Costumul office este piesa esențială a oricărei garderobe masculine dar și cea mai substanțială investiție financiară pe care ai făcut-o vreodată în haine (mai ales dacă vorbim despre un costum bespoke sau made to measure). Tocmai am identificat două motive întemeiate pentru a-i acorda atenție și îngrijire specială.

Deși durabilitatea unui costum depinde, în primul rând, de calitatea materialelor din care este realizat și de modul de execuție, există, totuși, câteva idei de implicare din partea ta care îi vor prelungi viața. Dacă ai grijă cum să porți și cum să păstrezi costumul de haine, îl vei avea în condiție bună ani, chiar zeci de ani, chiar și după ce se va demoda.

Nu te impacienta! Ritualul de îngrijire a costumului de haine nu trebuie să îți consume timp prețios, bani sau efort fizic. Sunt doar câteva reguli simple pe care le poți introduce în rutina ta de viață fără să simți vreo presiune.

Cum să păstrezi costumul de haine corect

Ține cât mai puține obiecte în buzunare

Atunci când porți costumul, nu îți burduși buzunare cu chei, telefon, portofel. Ține doar lucruri de care ai strict nevoie în momentul respectiv sau, cel mai bine, nu ține nimic. Înainte să dezbraci costumul și să-l pui pe umeraș, ai grijă să scoți toate obiectele din buzunare pentru a evita cutele și lărgirea țesăturii.

Păstrează costumul pe umeraș

Nu lăsa costumul aruncat prin casă după ce îl dezbraci. Așează-l imediat pe umeraș pentru a preveni șifonarea, a evita păstrarea umezelii și a-i restabili forma. Lasă spațiu între umerașe pentru a lăsa costumul să respire și să se aerisească și așteaptă două zile înainte de a-l purta din nou.

Nu așeza sacoul pe spătarul scaunului

Mulți bărbați au tendința de a-și așeza sacoul pe spătarul unui scaun, considerând că este un loc perfect pentru a-i păstra forma. Însă lucrurile stau exact invers. Dacă așezi sacoul pe spătarul scaunului sau pe un umeraș din sârmă, îl vei deforma. Folosește întotdeauna umerașe solide, cu capetele late care se extind până la baza cusăturii umărului, care pot susține corect sacoul și îi pot păstra forma nealterată.

Sursa foto: Pinterest

Folosește o perie de haine pentru a-l curăța de scame

După fiecare utilizare, folosește o perie moale pentru a curăța costumul de praf, scame și alte resturi de fibre. Începe de la umeri și perie în jos către poale, în lungimea fibrei materialului. La fel și în cazul pantalonilor, pornește de la betelie către tiv. Acest proces nu trebuie să dureze o veșnicie. Ai nevoie doar de 5 minute pentru a curăța suprafața materialului.

Sursa foto: Pinterest

Nu duce costumul la curățătorie în mod excesiv

Curățatul chimic alterează materialul, oricât de ecologic ar fi procesul. Evită să duci costumul de haine foarte des la curățat dacă vrei să îl păstrezi cât mai mult timp. De două ori pe an este suficient. În restul timpului, încearcă să cureți local unde e nevoie. Du-l la curățătorie doar dacă simți că miroase urât iar când este șifonat, du-l doar pentru presare, nu și pentru curățare.

Împachetează-l corect atunci când călătorești

Cu excepția cazurilor în care poți lua cu tine costumul pe umeraș, învelit cu o husă de protecție, fii atent la modul în care îl iei în troler. Împăturește sacoul în două și pantalonii în trei și așează-le cât mai relaxat în genată, fără a le înghesui sau presa cu alte haine. Astfel vei putea evita șifonarea și deformarea sa. Află cum să faci bagajul eficient, pentru călătorie.

Sursa main foto: blog.indochino.com