Cum să pornești și să porți o conversație lejeră

Academia Barbatilor

Pentru introvertiți, arta conversației ușoare reprezintă o problemă pe care încearcă să o evite, fiindcă o consideră greu de învățat. Și totuși, e important să știi cum să faci o conversație lejeră cu cineva, acest lucru având potențialul de a deschide drumuri care, în unele situații, se pot dovedi foarte lungi și foarte profitabile.

Ceea ce poate părea o povară la început, se poate transforma în ceva extrem de plăcut: o prietenie de afaceri, o relație de lungă durată sau pur și simplu o aventură erotică. Până la momentul (apropiat) în care tot ceea ce va rămâne din noi va fi un avatar pe un display cu pixeli, conversația încă reprezintă un mijloc care, vorba unui celebru slogan al unei celebre companii, „conectează oamenii”.

Desigur, însă, nu e ușor să pui bazele unei relații cu niște cunoștințe abia întâlnite sau cu niște străini complet necunoscuți, atunci când nu știi cum să-i abordezi și cum să întreții o conversație. Ghidul de mai jos se va dovedi a fi o introducere punctuală în arta conversației ușoare, pentru introvertiții cărora comunicarea li se pare o povară.

Ce este conversația ușoară?

conversatii

De la nunți la orele de după program, oamenii găsesc tot felul de mijloace pentru a interacționa unii cu ceilalți din punct de vedere social. Multe dintre aceste interacțiuni nu sunt chiar unele ce se transformă în dezbateri intense și nici nu se desfășoară pe terenul de luptă al încleștărilor verbale pe tot felul de subiecte grele. Vorbim despre dialoguri lejere, care de multe ori „umplu timpul” persoanelor ce încearcă să se conecteze la un nivel superficial. La asta se referă conversația ușoară, care apare deseori între colegi, prieteni apropiați, parteneri și… străini.

Chiar și în timpul unei conversații ușoare, însă, oamenii apelează la tot felul de ponturi verbale și non-verbale. Și, uneori, apare o chimie naturală între interlocutori, care duce dialogul mai departe. De aceea, arta conversației ușoare a important de descifrat de către persoanele introvertite, care de cele mai multe ori sunt reticente la schimbările superficiale și la interacțiunile sociale.

Cum să faci conversații ușoare?

Dacă ești o persoană introvertită, apelează la cele 10 sugestii de mai jos și, poate, la final vei reuși să te transformi, spre binele tău:

1 Relaxează-te

Probabil ai impresia că o conversație ușoară nu are niciun sens. Dar o consideri așa doar pentru că îți provoacă o stare de anxietate. În schimb, nu faci decât să eviți practica de a alunga sentimentele de nervozitate și teamă. Primul sfat este să îți amintești că reacțiile tale cu privire la conversațiile lejere sunt parte a problemei pe care o ai.

După ce realizezi acest lucru, încearcă să te relaxezi. Respiră adânc. Nu uita că ai o perspectivă individuală asupra lucrurilor și că ai lucruri interesante de spus. Și când totul în jurul tău pare că se prăbușește, întreabă-te: „care e cel mai rău lucru care mi s-ar putea întâmpla aici?”. Răspunsul este, de obicei, absolut banal.

2 Transformă-te într-un bun ascultător

conversatii

Dacă nu te simți confortabil vorbind, atunci concentrează-te pe ascultare. După cum probabil ai constatat deja, sunt o mulțime de oameni care sunt extrem de fericiți când vorbesc și care ar fi în stare să vorbească ore-n șir.

Tot ceea ce trebuie să faci este să acorzi unei asemenea persoane întreaga ta atenție și vei deveni parte integrantă a conversației. În unele cazuri, a fi un bun ascultător e un lucru care chiar te scoate din mulțime. În tot cazul, asta nu presupune să fii mut, deci acționează cu tact și înțelepciune.

3 Gândește pozitiv

Viața e (și) așa cum ți-o faci, iar lucrurile stau la fel și în privința conversațiilor ușoare. Dacă intri într-o cameră cu gândul că fiecare conversație pe care o vei avea e fără sens, știi ce se va întâmpla? Ei bine, fiecare conversație pe care o vei avea va fi fără sens. Pe de altă parte, dacă te gândești că fiecare conversație are potențialul unei semințe plantate, din care va răsări ceva frumos, atunci chiar așa se va întâmpla.

4 Fii curios

Un lucru simplu și fără alte comentarii: cu cât ești mai interesat de ceea ce spune cineva, cu atât mai interesant vei fi tu însuți pentru persoana respectivă.

5 Pune întrebări

Precum spuneam, când faci conversații ușoare, nu e nicio problemă dacă-l lași pe celălalt să „ridice greutățile” (dacă e o persoană extrovertită, nu-i va păsa). Mai mult, scormonește-ți interlocutorul cu tot felul de întrebări: „Ai văzut ceva filme interesante în ultima vreme?” sau „Ai vreun restaurant favorit unde mănânci în zonă?”. Toată lumea are opinii, la fel ca tine. Reține însă un singur lucru: e ok să pui întrebări, dar nu exagera și nu fii prea indiscret.

6 Oferă răspunsuri cu detalii

Dacă vrei să faci conversația să curgă, atunci când ești întrebat, detaliază răspunsurile. Dacă te întreabă cineva despre un restaurant, nu răspunde doar că a fost ok, ci spune-i ce ai mâncat și ce gust aveau preparatele. Povestește dacă s-a întâmplat ceva interesant pe parcursul mesei. Dacă servirea a fost în regulă. Cum e ambianța. Ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut. Cum ai auzit de locul respectiv și cum ai ajuns acolo. În asta constă arta micilor conversații.

7 Nu te teme să depășești primul strat

conversatii

Întrebările cu final deschis pot transforma o conversație lejeră într-una ceva mai adâncă. De exemplu, atunci când cineva îți spune care e filmul lui favorit, întreabă mai departe: „Ce ți-a plăcut la el?”. Când cineva îți spune din ce oraș e, întreabă „Cum a fost să copilărești acolo?”. Fără a părea intruziv, acestea sunt întrebări simple, care pot aduce răspunsuri detaliate ce pot pune, în mod subconștient, bazele unei relații de încredere.

8 Citește semnalele

Pe parcursul oricărei conversații oamenii oferă tot felul de indicii, verbale sau non-verbale, cu privire la ei. Dacă ți se pare că interlocutorul își pierde interesul pe un subiect anume, atunci schimbă subiectul. Pe de altă parte, când cineva e interesat de un subiect, poți pune foarte bine lemne pe foc.

9 Nu-ți verifica telefonul

Este un sfat care nu ar mai avea nevoie de alte explicații, dar o vom face, pentru cei dependenți: în momentul în care-ți scoți telefonul, gestul presupune că ai terminat conversația și că nu mai ești interesat de aceasta. În același timp, e un gest total nepoliticos în timpul unei conversații.

10 Nu te pedepsi

Introvertiții sunt predispuși la introspecții pe parcursul cărora își construiesc munți din mușuroaie de furnici. Dacă o conversație nu merge tocmai bine, dintr-un motiv sau altul, nu te pedepsi, învinovățindu-te! Analizează ce nu a funcționat și învață din greșeli, pentru a nu le repeta.

Citește și: Cum să flirtezi în 2020