Cum să porți o bandana

Academia Barbatilor

Bandana e un accesoriu clasic pentru bărbați. Și care trece fără probleme proba timpului, fiind totodată un element versatil care poate fi purtat în mai multe feluri, adăugând un plus de stil unei ținute. Cum să porți o bandana? Dezvoltăm subiectul mai jos.

Bandana nu e doar un accesoriu pentru pirați și bikeri, ci poate „înnobila” orice gentleman care știe cum să se folosească de ea. Mergi la un festival? Te întâlnești cu prietenii în weekend? Trebuie să ajungi la un evniment casual? Ia în calcul bandana pentru a-ți îmbunătăți look-ul.

Ce este o bandana?

Bandana este, practic, o bucată de pânză, triunghiulară sau pătrată. În mod tradițional, bandanele se poartă în jurul gâtului sau pe cap, în scop de protecție sau de… decor. În ziua de azi însă, atât bărbații cât și femeile poartă bandana în diverse feluri, inclusiv ca pocket square, în buzunarul de la piept.

Bandanele clasice sunt colorate și se găsesc în nenumărate modele, așa că dacă vrei să-ți cumperi una, ai de unde alege. Și nu doar în privința modelului ci și al materialului, texturii, mărimii etc.

Cum au apărut bandanele

Bandanele au apărut în America iar istoria o consemnează drept „inventatoare” de bandană pe Martha, soția președintelui George Washington.

bandana

Prima bandană, model Martha Washington, 1776

În 1775, când călătorea în nordul țării pentru a i se alătura soțului său alături de care urma să sărbătorească Crăciunul, Martha a făcut un popas în Philadelphia unde i-a vizitat pe Joseph și Esther Reed. Aceștia i l-au prezentat pe John Hewson, un antreprenor recomandat de însuși Benjamin Franklin pentru calitățile lui de a face diverse tipuri de imprimeuri pe textile, în ciuda faptului că, la acea vreme, englezii interziseseră prin lege imprimeurile pe materiale.

Hewson a copiat desenele steagurilor și tunurilor pe care i le-a arătat Martha iar la începutul anului următor, după ce a realizat și un desen corespunzător cu soțul ei, i-a trimis lui George Washington un cadou: o bucată pătrată de pânză cu un imprimeu ce-l reprezenta pe Președinte, călare pe un cal. Washington i-a trimis, amuzat, o scrisoare de mulțumire lui Joseph Reed, în care îi mulțumea în numele soției.

Până în vara lui 1776, patrioții americani fluturau deja bandane-suvenir cu imaginea lui Washington pe ele iar această pânză a devenit rapid un obiect de propagandă politică.

Cum să porți o bandana

În jurul gâtului

Cum să porți o bandana

Foto: Huffington Post

Unul dintre cele mai simple moduri de a purta o bandana este în jurul gâtului. Acest look se potrivește cu aproape orice bărbat și funcționează atât în situații casual cât și smart casual. Pentru a păstra un anume grad de subtilitate, alege o bandană de dimensiuni mici. Răsucește-o, pune-o în jurul gâtului și fă-i un nod în față.

Alternativ, pentru un look mai îndrăzneț, poți încerca să o înnozi în spatele gâtului, cu un colț lăsat liber în față. Sau, dacă bandana e suficient de mare, o poți purta ca pe o eșarfă. Dincolo de felul în care o porți, însă, atenție la culoare! Poți alege nuanțe îndrăznețe, precum roșu, în combinație cu alte culori neutre și cu tonalități mai soft, în ținute care deja sunt colorate.

În jurul capului

Pentru o ținută și mai îndrăzneață, gen rock-and-roll, leagă-ți bandana în jurul capului. Acest look e favoritul muzicienilor și, totodată, o adevărată declarație de stil. De asemenea, e foarte potrivită pentru bărbații care au plete sau părul mai lung. Una pretabilă atunci când mergi la un festival sau la un concert.

În acest caz, trebuie să alegi bandana perfectă. Poți fie să-ți păstrezi apariția subtilă, alegând una în tonuri neutre, precum negru, sau poți alege o bandană în culori vii. Odată aleasă, întinde-o pe o suprafață plană apoi împăturește laturile de mai multe ori, într-un dreptunghi lung. La final ascunde în interior colțurile libere și înnoad-o pe cap. Pentru a completa look-ul, asortează-ți bandana cu o ținută stradală modernă.

În jurul încheieturii de la mână

Un alt mod simplu de a purta o bandana este să o înfășori în jurul încheieturii mâinii. În acest mod, adaugi ținutei o doză subtilă de atitudine. Este o soluție foarte bună pentru look-uri casual extreme, care induc un vibe de star rock. Pentru aceste cazuri sunt potrivite bandanele de culori închise, cu imprimeuri țipătoare.

De pildă, o bandana neagră cu imprimeuri albe e mai potrivită decât una roșie, cu un design clasic. De asemenea, ai în vedere că bandana la încheietura mâinii se poartă ușor dezordonat, deci nu-ți bate capul cu împăturiri savante.

La talie

bandanaÎncă un mod suntil de a introduce bandana într-o ținută casual este să o porți agățată la talie. Când porți bandana pe cap sau în jurul gâtului, ea e ca o declarație de stil. Dar când o atașezi la talie, îți poate accentua ținuta, aplicându-i acesteia un plus de culoare, care nu depășește însă un anumit nivel de „tupeu” stilistic. La urma-urmei, decât să o ții în buzunar sau prin geantă, mai bine o legi de o gaică.

Pe post de batistă

bandana pocket square

Foto: The TrendSpotter

O simplă bucată de material poate fi extrem de versatilă. Poți folosi bandana și pe post de batistă, în situațiile smart casual. Pentru că bandana se poate împături și plasa ușor în buzunarul de la piept al unui sacou sport. Alege un model care se potrivește ținutei. O bandana cu model sau cu o nuanță aprinsă poate fi folosită în contextul unei ținute mai terne în timp ce una mai subtilă poate fi abordată la buzunarul unui sacou mai îndrăzneț.

De asemenea, atenție la dimensiunea și la greutatea materialului, fiindcă ideal este ca bandana să fie suficient de groasă cât să iasă din buzunar cu eleganță și să fie suficient de mică încât să nu arate ca o bombă explodată pe sacou. În plus, pentru un look îngrijit, e esențial ca bandana să fie călcată înainte de a fi introdusă în buzunarul de la piept.

Citește și despre ținutele rock pentru bărbați. Cum să arăți ca un rocker.