Cum să porți o geacă parka

Academia Barbatilor

Atunci când ne așteptam mai puțin, iarna a lovit România, întârziind primăvara și făcându-ne să amânăm un pic visele cu privire la căldura soarelui. Unul dintre obiectele de îmbrăcăminte care și-a făcut tot mai mult loc în ultima vreme în garderoba bărbaților este haina parka, o geacă de iarnă lungă, foarte practică și foarte la modă, care are o istorie interesantă și care e din ce în ce mai apreciată, în special pentru versatilitatea ei clasică.

Istoria gecilor parka

Multă lume crede că parka a apărut în anii 60 dar în realitate ea exista cu mult înainte. Primele haine parka au fost făcute de către oamenii ce aparțin de poporul inuit, care trăiește în Canada, în apropierea Cercului Polar Arctic. Aceștia au inventat o haină care să le țină de cald în timp ce vânau și mergeau cu caiacul, pe perioada iernii, iar aceasta era făcută din blana și pielea animalelor pe care le vânau.

De fapt, cuvântul parka provine din limba inuită și se traduce în mod literar, prin „piele de animal”. Iar dacă parka era suficient de călduroasă încât să-i încălzească pe inuiții care locuiau în acele ținuturi înghețate, atunci în mod cert modelele pe care le poți cumpăra astăzi din magazine au darul principal de a-ți ține de cald într-o iarnă friguroasă. Primii care au fost de acord cu acest lucru au fost militarii americani: în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial ei au modificat și dezvoltat modelele parka, transformându-le într-un snorkel parka cu care își echipau oamenii de pe avioanele militare.

Apoi, modelul a evoluat în parka tradițională din ziua de azi, când se folosesc materiale precum lâna și nailonul pentru a proteja corpul de temperaturile scăzute. Pielea de animal a inuiților a dispărut astfel definitiv. Iar anii 60 au reprezentat prima recunoaștere a parkăi în lumea modei, în special în subcultura mod, care a făcut furori în acea perioadă.

Alege verdele

parkaCel mai clasic și mai popular model de parka este cel verde. Parka verde își trage originile în mod evident din parka militară dar ea a fost adoptată și de adepții curentului mod, care au făcut-o parte integrantă din uniforma lor. Aceștia o purtau oricând, indiferent de vreme, iar fiecare parka era personalizată cu stickere, insigne și ecusoane care făceau referire la trupele muzicale favorite ale purtătorului.

Dar există nenumărate nuanțe de verde din care sunt făcute hainele parka. Cea mai des întâlnită este kakiul militar. Însă poți alege un verde de pădure, un verde-salvie sau o combinație de verde și bej, pentru a avea un print de camuflaj. Și reține că geaca parka este atât de versatilă încât poate fi purtată cu o mulțime de ocazii casual.

Asorteaz-o cu jeanși strâmți, de orice culoare (negri sau albaștri), un tricou care să-ți vină bine sau un jumper de cașmir. Poți purta o pereche de Converse cu ocaziile întâlnirilor fără pretenții sau poți alege o pereche de cizme Chelsea pentru ocaziile ceva mai pretențioase.

Cum să alegi parka potrivită

Secretul este să o probezi înainte și să constați că-ți vine perfect. Deși majoritatea pieselor de îmbrăcăminte masculine merg pe ideea de slim-fitting, parka ar trebui să fie ceva mai lejeră. Iar asta deoarece trebuie să lași loc pentru un pic de layering de iarnă – de pildă un pulover gros sau o jachetă cu fermoar sau nasturi. Reține faptul că nu trebuie să porți mai mult de un element care-ți vine lejer. Așa că dacă optezi ca acesta să fie parka, echilibrează-ți ținuta cu un tricou pe corp sau cu o pereche de pantaloni/jeanși skinny.

[Foto: asos.com]

În fine, dacă ne referim la look, e bine să alegi o parka cu glugă. Chiar dacă cele fără glugă vor arăta mai smart și mai formale, o parka fără glugă nu e o parka tradițională. În plus, gluga te va proteja excelent în zilele cu viscol și ninsori abundente.